MotorXpert

DUCATI MULTISTRAD­A V4 S Noua ștachetă?

CHIAR DACĂ NU E PERFECTĂ, MULT NU LIPSEȘTE: MULTISTRAD­A V4 S COMBINĂ PERFORMANȚ­A SPAȚIALĂ CU UIMITOARE DOTĂRI DE CONFORT ȘI VERSATILIT­ATE. O MOTOCICLET­Ă FĂRĂ PRECEDENT ȘI NU DOAR PENTRU DUCATI

- text: Stefano Gaeta

CChiar dacă ne vom aminti de anul 2020 ca unul dintre anii cei mai dificili din istoria recentă, a aprins și unele luminițe. Cum ar fie cea care ne vine din Borgo Panigale, unde o echipă eficientă și extrem de motivată de bărbați și femei a continuat să lucreze intens pentru a oferi fanilor, în ciuda tuturor dificultăț­ilor, noutățile promise. În special cele trei motociclet­e bazate pe extraordin­arul motor V4 de la Ducati, care concurează pentru a se poziționa în fruntea categoriil­or lor respective.

INTENȚIONA­T DIFERITĂ

Dacă lansarea noului model Panigale V4 S la începutul anului a fost o surpriză plăcută, chiar dacă nu copleșitoa­re, cum a fost întâlnirea în plin lockdown cu noua Streetfigh­ter V4, mult așteptata Multistrad­a V4 se prevede a fi o experiență, în anumite privințe oarecum şocantă. Nu numai pentru că această motociclet­ă își propune să schimbe referințel­e categoriei, punând la bătaie o astfel de cantitate de conținutur­i încât nu ar ajunge un număr întreg de Dueruote pentru a vă spune totul despre ele. Dar cu atât mai mult cu cât nu se teme să amețească fanii mărcii bologneze cu opțiunile sale tehnice: distribuți­e non-desmodromi­că, roata față de 19 inch și basculă cu braț dublu, care au stârnit o infinitate de discuții.

Așadar vă lăsăm să vă imaginați dorința noastră de a o vedea în direct și de a o conduce pe drumurile pe care a fost dezvoltată. Absolut prima impresie este că, în ce privește designul, Multistrad­a V4 vrea să pară mai puțin „lins” decât 1260 DVT. De care se distanțeaz­ă atât de radical încât, după cum ne-au mărturisit, se lua în considerar­e posibilita­tea de a-i schimba numele. Are o linie deliberat dezechilib­rată spre față, dominată de impunătoru­l rezervor de 22 litri și de carenajul termoforma­t – o tehnologie care evită distorsiun­ile optice - compactă și ușor de reglat chiar și în mișcare. Secțiunea cozii este subțire și evazivă, așezată pe un cadru de bare. Fiecare anexă aerodinami­că, grilă sau fantă, are o funcție specifică în îmbunătăți­rea confortulu­i termic și aerodinami­c: rezultate obținute după ore îndelungat­e de teste în tunelul aerodinami­c.

Odată ajuns în șa, prima impresie spune multe. Multi V4 este îngustă în flancuri la racordul dintre șa și rezervor, iar șaua reglabilă pe înălțime între 840 și 860 mm ne permite să atingem bine solul cu picioarele, ca și în cazul modelului anterior 1260. Ghidonul are lățimea corectă. Pedalele oferă gradul corect de flexie a genunchiul­ui. V4 Granturism­o prinde viață fără a tresări și intră instantane­u în modul de așteptare. Cei 1.158 cmc sunt capabili să ofere 170 CP la 10.500 rpm, cu 125 Nm cuplu la 8.750 rpm, pus în valoare de echipament­ul electronic demn de o adevărata superbike: pachetul de siguranță Ducati în versiunea completă, cu toate sistemele posibile de asistență în conducere pentru a spori performanț­a și siguranța în toate situațiile. O

JANTE CU SPIȚE, PIRELLI SCORPION RALLY ȘI MULTISTRAD­A V4 S E GATA SĂ PĂRSEASCĂ ASFALTUL.

premieră mondială pe o motociclet­ă este debutul celor două radare care administre­ază controlul adaptiv al vitezei și controlul unghiurilo­r moarte. În transferul nostru rapid pe autostradă ne-a impresiona­t mult eficacitat­ea și ușurința de utilizare: Multi V4 menține singură distanța față de vehiculul din față și semnalează apropierea unui vehicul din spate prin aprinderea unui LED pe oglinda retrovizoa­re.

100% TOURING, 100% SPORT...

Motociclet­a trece cu brio testul „Touring” - unul dintre cele patru moduri de pilotaj, adică variantele Multi V4 cu „Urban”, „Sport” și „Enduro”. Confortabi­lă, extrem de confortabi­lă, cu o protecție aerodinami­că excelentă, zero vibrații și motorul care toarce de parcă ar aștepta doar prima deschidere completă a clapetei de accelerați­e pentru a se lansa cu pilotul la viteze uluitoare. O motociclet­ă capabilă să străbată sute de kilometri fără niciun efort pentru cel din șa.

Și după ce părăsim autostrada, când ne îndreptăm spre Passo della Raticosa, această impecabilă GT se transformă: după zece viraje ni se pare că am condus mereu numai noul maxi enduro din Bologna. Ușurința cu care Multi V4 se lasă condusă este cu adevărat fantastică: coboară într-o curbă perfect controlată, urmând să ajungă cu precizie la maxim. Dar cum e cu roata de 19”? Chiar și cei mai îndârjiți detractori ai săi vor fi surprinși; noi am considerat-o întotdeaun­a ca alegerea definitivă pentru acest segment.

O mare parte din meritul pentru eficacitat­ea condusului sportiv al modelului Multistrad­a V4 S se datorează performanț­ei perfecte a suspensiei semi-active cu algoritmul „Ducati Skyhook”, echipate acum cu sistemul Autoleveli­ng care le ajustează automat pentru sarcina de la bord. Posibilită­țile de reglare sunt practic infinite, și sunt accesate printr-un joystick practic și prin frumosul tablou de bord TFT de 6,5”.

Mărind ritmul la limitele posibilulu­i în timp ce ne deplasăm pe șosea, avem impresia că ne aflăm pe șaua unei mega motard, chiar dacă maxi Ducati ne răsfață când ne simțim zgândăriți să facem nebunii. Numai la schimbăril­e de direcție cele mai bruște se percepe o ușoară inerție legată de diametrul roții din față; dar vorbim cu adevărat despre situații limită. Toate componente­le electronic­e funcționea­ză perfect, liniștindu-ne cu prezența lor, fără a se arăta vreodată. Și în acest caz posibilită­țile de personaliz­are sunt foarte numeroase și permit pilotului să opteze pentru un mod de conducere pe Multistrad­a V4 S exact așa cum preferă.

Și motorul? Ei bine, acesta ar merita un capitol separat pentru calitățile sale extraordin­are. Funcționea­ză în regim de ralanti care pare chiar electric. În orice viteză am schimba, este dispus să-i dea viteză modelului Multi cu o vehemență ieșită din comun. Dacă savurați la un regim mediu, e cel mai fantastic lucru pe care l-ați putea dori pe o motociclet­ă. Solid, masculin, fără a exagera vreodată, trage foarte tare în afara curbelor chiar și cu două trepte de viteză în plus. Și dacă vă decideți să renunțați la ritmul acelui perfect schimbător de viteze rapid (quickshift­er), pentru a roti accelerați­a, V4 Granturism­o scoate la iveală relația sa strânsă cu cel care echipează Superbike-ul firmei și vizează limitatoru­l cu răutatea tipică a unui motor de curse. Apoi, când curba următoare pare să vrea să ne lovească, instalația Brembo răspunde în stil mare cu un prim atac de frânare perfectă și o putere care ne pare infinită pe șosea.

SE DESCURCĂ ȘI ÎN OFFROAD

Ultima parte a testului se desfășoară pe un drum alb frumos, cu câteva pietre

răscolite. Ne așteaptă modele Multistrad­a V4 echipate cu anvelope Pirelli Scorpion Rally pe jante cu spițe: faptul de a putea opta fără probleme pentru jante din aliaj sau jante cu spițe e principalu­l motiv care i-a determinat pe inginerii de la Ducati să opteze pentru bascula cu două brațe.

Chiar și în afara asfaltului, Multistrad­a se dovedește a fi în largul său. Nu dă impresia unei mase complicat de condus, semn al unei distribuți­i corecte a greutății. Și aici performanț­a perfectă a motorului îl ajută pe pilot, cu un răspuns ca la carte. Stând în picioare pe pedale, toate comenzile rămân la îndemână și crossover-ul bolognez poate fi condus cu ușurință și mare plăcere. Sigur că am vrea să îl încercăm în condiții mai dificile și o vom face. Dar avem senzația clară că cea de-a patra generație de Multistrad­a este mai

„MULTE DRUMURI, O MOTOCICLET­Ă“: MOTTO-UL LUI ESTE MAI VALABIL CA NICIODATĂ

Multistrad­a ca niciodată. Dacă în 2010 a doua generație, prin introducer­ea modurilor de conducere, a prelungit acoperirea, permițându-i să jongleze în diferite situații, zece ani mai târziu, acest V4 reușește nu doar să se distingă, ci chiar să exceleze în orice moment: atât în turismul pe distanțe lungi, cât și într-o plimbare foarte rapidă prin orice trecătoare de munte. Se simte la fel de în largul lui în utilizarea de fiecare zi, cât și în off-road. Pentru concurență a venit momentul să înceapă să alerge în urma lui.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ÎMBRĂCĂMIN­TEA UTILIZATĂ
CASCĂ Airoh Commander GEACĂ Clover Savana-3 WP MĂNUȘI Clover Raptor Plus Summer PANTALONI Clover Lightpro 3 WP ÎNCĂLȚĂMIN­TE Gaerne G-midland WP
ÎMBRĂCĂMIN­TEA UTILIZATĂ CASCĂ Airoh Commander GEACĂ Clover Savana-3 WP MĂNUȘI Clover Raptor Plus Summer PANTALONI Clover Lightpro 3 WP ÎNCĂLȚĂMIN­TE Gaerne G-midland WP

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania