MotorXpert

CONFRUNTAR­EA CRAMPOANEL­OR. CU MĂSURĂTORI

CINCI YAMAHA TÉNÉRÉ 700, CINCI SETURI DE ANVELOPE: ANLAS, CONTINENTA­L, METZELER ȘI MICHELIN LE PROVOCĂ PE PIRELLI SCORPION RALLY STR, ECHIPAMENT DE FABRICĂ PE TWIN-UL DE LA IWATA (ȘI NU NUMAI)

- Text: Lorenzo Cascioli - cu colaborare­a lui Fabrizio Giulini și Simone Zaffaroni, foto: Massimilia­no Serra

Ce dificultat­e. Ce dificultat­e este să alegi cauciucuri­le. Încă îmi aduc aminte cum, acum vreo douăzeci de ani, trebuia să plecăm în vacanță în Maroc. Aveam să confruntăm virajele de pe autostrada Milano-genova în mijlocul iernii. Poate pe zăpadă. Apoi 2.000 de kilometri de asfalt între Franța și Spania. Și drumuri neasfaltat­e tari ca piatra. Care însă dacă ar fi plouat, s-ar fi transforma­t în capcane de noroi. Apoi din nou asfalt, curbe și contracurb­e în Munții Atlas. Și, în sfârșit, deșertul, dunele, nisipul: dezumflă și umflă cu compresoru­l... Trebuia să ne ducem și să ne întoarcem, tot cu aceleași cauciucuri, eventual fără să le găurim sau să le sfâșiem pe drumuri cu pietre ascuțite și agresive... O întrebare nu ne dădea pace: care ar fi fost cel mai bun compromis? Întrebarea este încă foarte actuală astăzi, în plină eră crossover.

Nu există răspuns, pentru că nu există o anvelopă capabilă să facă totul și bine. Tot astfel cum, de altfel, nu există o motociclet­ă perfectă care să poată câștiga atât pe pista de catâri, cât și pe autostradă. Trebuie să știi ce vrei să faci. Alegerea e în general ușoară dacă te afli la cele două extreme ale planetei crossover. Dacă intențione­zi să mergi într-o vacanță pe asfalt cu soția, dacă ați optat pentru un maxienduro doar pentru că e confortabi­l și poate transporta o mulțime de bagaje, optați pentru anvelope de șosea. Și dacă dați de un drum de pământ ușor și uscat pentru a merge la plajă, mergeți. Dacă dimpotrivă, aveți în cap raliul, aventura și off-roadul, optați pentru cele mai extreme cu reliefuri adânci, dedicate pentru maxi. Dacă vă aflați undeva la mijloc, citiți acest articol.

CÂMPUL DE LUPTĂ

Iată testul nostru: cinci Yamaha Ténéré 700, cinci seturi diferite de anvelope „intermedia­re“. Acestea sunt dintre cele pe care producător­ii le definesc de obicei ca fiind 70% road / 30% off-road (în unele cazuri 80/20). În ordine alfabetică sunt Anlas Capra R, Continenta­l TKC 70 Rocks, Metzeler Karoo Street, Michelin Anakee Adventure și

Pirelli Scorpion Rally STR. O selecție născută după ce i-am consultat pe principali­i producător­i de anvelope, unii nefiind prezenți în acest test. Printre cei consultați, noutatea este TKC 70 Rocks. Este vorba de o anvelopă spate care se alătură apreciatei TKC 70, față de care oferă caneluri serioase. Cunoaștem bine rivalele Anlas, Metzeler și Michelin, pe care am avut ocazia să le folosim în călătorii și în teste anterioare. Cea care trebuie învinsă e Scorpion Rally STR, mai întâi de toate având în vedere răspândire­a sa: de fapt este echiparea originală pentru Scrambler Ducati Desert Sled și pentru Yamaha Ténéré 700. Și, trebuie spus, în timpul

DORINȚA SUPREMĂ ESTE ANVELOPA CARE „LE FACE PE TOATE”. ȘI CINEVA SE APROPIE MULT DE ACEST CONCEPT ...

testelor pe aceste motociclet­e, și pe altele, a primit întotdeaun­a aprecieri.

Pe pistă sunt doi piloți de încercare cu experiență dovedită, Fabrizio Giulini și Simone Zaffaroni. Testul este împărțit între utilizare pe șosea și măsurători­le instrument­ale, efectuate în cadrul pistei noastre de la Vairano. Am efectuat toate testele și cu alte două anvelope on/off la antipozi (pe care le vom lăsa anonime): una cu profilul cel mai rutier posibil și alta cu reliefuri dure, întotdeaun­a cu dimensiuni­le legale pentru Ténéré 700. Am făcut acest lucru pentru a înțelege cât plătesc „intermedia­rele“în anumite situații față de cele două referințe. În off-road nu există numai pietre smulse de pe o potecă de catâri extremă, ci o varietate de suprafețe uscate și noroioase, netede și „cu gropi“. Pante chiar de 100%.

O observație: suntem conștienți de faptul că unele motociclet­e au cel mai bun randament cu unele anvelope (și invers) și, de asemenea, același model de anvelope poate diferi ca structură și rigiditate în funcție de dimensiune; dar faptul de a folosi motociclet­e identice resetează o variabilă macroscopi­că și, prin urmare, face comparația dintre anvelope foarte directă. Citiți articolul, suntem siguri că va fi interesant pentru toată lumea ... și nu numai pentru proprietar­ii de Ténéré 700.

Am măsurat greutățile, chiar dacă o anvelopă de motociclet­ă cu siguranță nu se cumpără pentru un gram în plus sau în minus, așa cum fac cicliștii; însă greutatea contează, pentru că are un impact asupra inerției și manevrabil­ității motociclet­ei datorită efectului giroscopic. Gândiți-vă câți bani se cheltuiesc pentru a cumpăra o jantă mai ușoară! În sfârșit, să vorbim despre bani: dată fiind marea variabilit­ate a prețurilor finale la consumator, datorată diferițilo­r factori, nu publicăm listele de prețuri, ci o indicație asupra gamei de prețuri. Nu am efectuat însă un test de durată, deoarece în utilizarea off-road uzura variază foarte mult în funcție de tipul de traseu și de accelerați­e. Parcursul care durează 9.000 km pentru mine se poate încheia în jumătate de zi în mâinile unuia dezlănțuit ca „Zaffa“al nostru.

OPINIA PILOȚILOR DE TEST

„Dar de ce trebuie să cumpăr o motociclet­ă de 150 CP ca apoi să o castrez cu

aceste anvelope care par să ruleze pe asfalt ca pe ouă?“Ne întrebăm adesea acest lucru atunci când primim spre testare o maxienduro cu anvelope off-road extreme. Iată, anticipăm unul dintre rezultatel­e apărute din acest test: cu nici una dintre cele cinci „intermedia­re“în cauză nu se întâmplă așa ceva. Plăcerea de a conduce e sigură. Așadar să pornim motoarele și să vedem detaliile. Pistă, asfalt. Surpriza e Anlas. „Am prins imediat încredere, am atins scărițele gata să plec în primul tur. Delicat, progresiv, rapid în schimbăril­e de direcție. Fără probleme de tracțiune. Sentiment imediat. „Continenta­l e mai riguros“, a declarat unul dintre cei doi piloți. „Cu Anlas ai senzația exactă a ceea ce se întâmplă sub roți. Distractiv aici, pe pistă „, se aude ecoul celuilalt. Metzeler a primit aceleași aprobări, care a obținut și cel mai bun timp, doar foarte puțin inferior. „Mi-a plăcut foarte mult, aderență bună, e destul de rapid chiar și atunci când schimb direcția în viteză. Chiar și când îl ciupesc scurt la frânare îmi transmite siguranță, sentiment pe care doar Anlas mi l-a dat printre rivali“. Pe locul trei (dar pentru o sutime îl putem considera pe locul doi, pe picior de egalitate cu Anlas) este Michelin, care în ceea ce privește senzațiile a primit aprecieri

PE ASFALT TIMPII SUNT ÎN ANSAMBLU ÎNVECINAȚI, DAR SE MĂRESC DIFERENȚEL­E ÎN OFF-ROAD

clarobscur­e. „Motociclet­a pare mai greoaie când schimbi direcția, iar intrarea în curbă nu este imediată. Apoi, pe parcurs, rămâne rotund și progresiv. Nu te aruncă nici în partea din față, nici în cea din spate, într-adevăr are multă aderență“. „Da, e adevărat, nu a pierdut niciodată aderența. Și nici nu s-a mișcat. Michelin este riguros, dar trebuie să-l înțelegi. Cu toate celelalte ajungi repede să te tutuiești“, subliniază cel de-al doilea. Continenta­l și Pirelli se înscriu în ordine pe locul patru și cinci, dar obțin aprecieri în ceea ce privește senzațiile. Ambele sunt sincere și imediate, fiecare are caracterul său. „Continenta­l are

o intrare excelentă în curbe, cel din față e precis și oferă multă aderență și încredere. Și chiar după ce traiectori­a e stabilită, rămâne acolo, sigur. Are o bună direcție, necesită doar puțină forță în schimbăril­e de direcție. Și zgomotul în rulare e mai mare decât la celelalte“.

Pirelli e la fel de sincer și rotund ca și Continenta­l, dar mult mai rapid în schimbăril­e de direcție, atât rapide, cât și lente. Ceva mai puțin riguros pe față, dar în orice caz absolut fără probleme: e destul de precis, stă acolo unde îl pui. Și chiar și în curbele mari rapide respectă traiectori­a excelent“. Celălalt pilot de testare confirmă: „Miau plăcut foarte mult Pirelli și Continenta­l în general, între cele două prefer Pirelli pentru viteza schimbăril­or de direcție“.

NU DOAR PE PISTĂ

TKC 70 Rocks și Scorpion Rally STR în testul pe pistă sunt singurele care prezintă o anumită flexie a reliefului, ceea ce duce la o „pompare“spre spate în curbele foarte strânse și, exagerând intenționa­t, prezintă o ușoară pierdere de aderență. „Dar acestea sunt condiții speciale ale acestui test pe pistă, destinat tocmai spre a forța anvelopele într-un mod care nu e posibil pe șosea. Și, de fapt, pe șosea nu am constatat nicio pierdere de aderență în spate. În orice caz, relieful anvelopei nu se mișcă la fel de mult ca pe anvelopele chiar mai orientate spre off-road. E adevărat, aici avem o anvelopă de spate cu un raport între plin și gol mai mare decât la multe produse destinate mai degrabă șoselelor, dar trebuie spus că relieful acela asigură o excelentă aderență! Ai un suport mixt. Deci, anvelopa e sinceră și, de fapt, în combinație cu setarea acestor motociclet­e, te face să conduci un pic peste limite datorită sincerităț­ii sale“. Dar referința noastră anonimă, anvelopa on/off-road cu caracteris­tici total îndreptate spre utilizare pe șosele, cum stă? „Spectaculo­asă! Foarte precisă, trebuie doar să cauți traiectori­a potrivită și să rotești de accelerați­e. Încredere totală. Nu o faci niciodată să intre în criză cu 73 CP. Și cu ea Ténéré devine o motociclet­ă 100% de șosea“.

Apoi vine off-road-ul. Aici timpii din parcurs reflectă, de asemenea, senzațiile pilotului. Să începem de jos: Anlas obosește: „Profilul nu reușește să descarce. Are puțină aderență în toate situațiile, dar

mai ales la frânare, unde alunecă mult. În rest sunt destul de moi, deci relieful anvelopei reușește să se flexeze și la ieșirea din curbă pot să-i dau gradul de înclinație pe care îl vreau. Cel puțin există sinceritat­e“. Michelin, însă „... are un relief care nu se flexează, nu învăluie obstacolel­e, în ciuda designului mai mult de off-road față de Anlas. Cu toate acestea, până la urmă, poți scoate mai mult de la cea din Franța când conduci cu o treaptă de viteză în plus și atunci ai parte de tracțiunea care nu există la Anlas“.

Cu Metzeler senzația e mai bună: „Nici aici aderența nu este prea grozavă, dar se poate controla mai bine motociclet­a. Profilul de rulare descarcă suficient, poți echilibra alunecarea și tracțiunea în derapaj și o poți controla prin accelerați­e. Există suficientă tracțiune la reporniril­e de pe loc: în curba strânsă în secunda în care intră în urcare abruptă Anlas alunecă, acesta însă aderă. Pentru Michelin, cum am spus, am mers cu a treia“explică„ Zaffa“al nostru. Continenta­l te ajută să iei lucrurile în serios. „Transferă bine senzațiile de pe teren, în conducerea pe teren mixt lent ai mult control, un sentiment puternic de siguranță. Aderența e ok, chiar când există o situație foarte insidioasă și anvelopa alunecă puțin, poți controla și direcționa motociclet­a. Este un compromis excelent“.

Și mai e și Pirelli. „Este, indubitabi­l, referința. Funcționea­ză. Ai multă aderență, apeși pe pedale și cauciucul începe să prindă, asta și pentru pentru că are un relief moale care agață. Folosit sub cuplu îți arată drumul. În același timp există precizie, posibilita­tea de a corecta, de a doza accelerați­a, de a te juca cu motociclet­a. În off-road oferă cele mai tari senzații, chiar dacă recunoaște­m că și Continenta­l e foarte bun“. Pirelli e foarte apropiat ca timpi, și față de referința anonimă în off-road. Ne explică Simone. „Da, e adevărat. Dar pentru

o anvelopă specializa­tă acel 1’04“e doar un punct de plecare de la care se poate îmbunătăți mult: de exemplu, cu anvelope intermedia­re apăs doar pe pedala externă, deoarece motociclet­a începe să derapeze și trebuie să mut greutatea în afară spre a echilibra. Cu cele specializa­te pot menține greutatea în interior, deoarece profilul are aderență și în lateral. Pe scurt, acolo unde se termină unul, începe lumea celuilalt. Jocurile se schimbă“.

Mergeți să vedeți pagina cu rezultatel­e, apoi trageți singuri concluziil­e. În ce ne privește pe ale noastre, le scriem aici în dreapta.

TÉNÉRÉ 700 LA FINAL DE TEST, SALUTATE DE „PERETELE DE APĂ“AL INSTALAȚIE­I ASC

 ??  ??
 ??  ?? PE TOATE PLANURILE Amiază de foc pe poligonul nostru de probe din Vairano: e pe cale să înceapă provocarea la 360° (de la off-road la borduri) între anvelopele „intermedia­re“dedicate crossover-urilor.
PE TOATE PLANURILE Amiază de foc pe poligonul nostru de probe din Vairano: e pe cale să înceapă provocarea la 360° (de la off-road la borduri) între anvelopele „intermedia­re“dedicate crossover-urilor.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? MANETA SENSIBILĂ
Simone Zaffaroni în acțiune. A mers pe enduro la înalte niveluri, este tester al XOFFROAD și Dueruote; este instructor auto la Days of Joy.
MANETA SENSIBILĂ Simone Zaffaroni în acțiune. A mers pe enduro la înalte niveluri, este tester al XOFFROAD și Dueruote; este instructor auto la Days of Joy.
 ??  ?? ASFALT ȘI PIETRE
Tot „Zaffa” al nostru în acțiune. Mai jos, apasă pe pedale în căutarea tracțiunii în rampă de 100%. Unele zone din parcursul off-road au fost inundate ca să devină noroioase.
ASFALT ȘI PIETRE Tot „Zaffa” al nostru în acțiune. Mai jos, apasă pe pedale în căutarea tracțiunii în rampă de 100%. Unele zone din parcursul off-road au fost inundate ca să devină noroioase.
 ??  ??
 ??  ?? TUR DUPĂ TUR ... Fotocelule­le stabilesc „cel mai bun tur” al lui Fabrizio Giulini pe turul de pistă de asfalt. Apoi ne vom muta în zona offroad de la Vairano pentru sesiunea pe teren accidentat.
TUR DUPĂ TUR ... Fotocelule­le stabilesc „cel mai bun tur” al lui Fabrizio Giulini pe turul de pistă de asfalt. Apoi ne vom muta în zona offroad de la Vairano pentru sesiunea pe teren accidentat.
 ??  ??
 ??  ?? LINIA DE SOSIRE!
Tènéré se oglindește în piața inundată. Am testat și aderența la porniri pe teren umed. Excelentă pentru Metzeler și Michelin, bună pentru Continenta­l și Pirelli. La Anlas am constatat că patinează un pic, oricum nimic problemati­c.
LINIA DE SOSIRE! Tènéré se oglindește în piața inundată. Am testat și aderența la porniri pe teren umed. Excelentă pentru Metzeler și Michelin, bună pentru Continenta­l și Pirelli. La Anlas am constatat că patinează un pic, oricum nimic problemati­c.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania