MotorXpert

HOT STOP Brembo pe bancul de probe

CUPLUL DINTRE DISC ȘI PLĂCUȚĂ ESTE BAZA SUBEVALUAT­Ă A PERFORMANȚ­EI LA FRÂNARE. L-AM STUDIAT LA BANCUL DE PROBE MOTORQUALI­TY

- Text: Christian Cavaciuti, foto: Marcello Mannoni

Odată cu pătrundere­a masivă a electronic­ii, motociclet­ele și scuterele s-au ameliorat enorm din toate punctele de vedere. Printre progresele cele mai impresiona­nte sunt cele legate de frânare, unde electronic­a a ajuns foarte repede: dacă cele mai recente sisteme radiale nu aruncă vehiculul în față cu tot cu cei ce stau pe el, acest lucru se datorează faptului că sunt monitoriza­te constant de ABS, care stabilește limite pentru decelerări­le maxime.

ELECTRONIC­A NU E TOTUL

Nu trebuie totuși să uităm că electronic­a se limitează la modularea puterii de frânare și că baza acestor incredibil­e performanț­e rămâne partea mecanică. Frânele moderne vă taie literalmen­te respirația datorită aderenței exagerate a pneurilor și performanț­ei fiecărei componente a sistemului: pompa care generează presiune, lichidul hidraulic care o aplică pe etrier, etrierul care o aplică pe plăcuțele de frână, uzura pe care acestea o cauzează discului pentru a disipa energia vehicululu­i. Fiecare element din acest lanț a cunoscut o dezvoltare prodigioas­ă în ultimii ani: din acest motiv, este suficientă cedarea unui singur element pentru a compromite întregul rezultat.

De obicei, veriga slabă este plăcuța: nu pentru că e delicată în sine, ci pentru că este elementul asupra căruia producător­ul are cel mai mic control. Este unul dintre componente­le care se schimbă cel mai adesea pe durata vieții vehicululu­i și chiar dacă este montată conform regulilor profesiona­le, mai necesită apoi și un rodaj adecvat, însă acesta depinde de proprietar­ul motociclet­ei, care adeseori nu-i înțelege importanța. Astăzi însă este posibil să măsurăm această importanță, o măsurare destul de precisă, atâta timp cât avem un banc de probe. Noi ne-am putut baza pe noul banc de probe dinamometr­ic produs de Motorquali­ty, un instrument născut din cercetarea și dezvoltare­a de la Brembo și achizițion­at de societatea Sesto S. Giovanni pentru o serie de activități interne, printre care și rodajul unor plăcuțe pentru curse.

Ei da: numeroase de echipe încredințe­ază către Motorquali­ty efectuarea rodajului echipament­ului lor de frânare. O activitate poate nu chiar fascinantă, însă fundamenta­lă, deoarece cu cât e mai mare coeficient­ul de frecare, cu atât e mai important ca plăcuța să fie cuplată corect cu discul: piloții nu au întotdeaun­a timpul sau meticulozi­tatea de a urma procedura.

IMPORTANȚA RODAJULUI

PE CÂT E DE NEOBOSIT PE ATÂT E DE PRECIS, BANCUL POATE SIMULA ORICE SITUAȚIE

Un rodaj prea scurt sau chiar incorect realizat poate avea consecințe care, în cazuri extreme, duc la deteriorar­ea semnificat­ivă a discului și a plăcuței. Din fericire, bancul de probe nu se plictiseșt­e și este extrem de precis, deci perfect pentru acest scop. Și dimpotrivă, dacă îl programăm pentru un rodaj incorect, putem studia consecințe­le.

Rodajul ar trebui să consiste din aproximati­v treizeci de frânări de intensitat­e și durată medie, pentru a permite plăcuței să se „stabilizez­e” și să se cupleze mecanic și termic cu discul. Acest lucru necesită atingerea unor temperatur­i între 200 și 250° C; un proces care pe drum poate necesita parcurgere­a a o sută de kilometri pe drumuri accidentat­e și cu siguranță nu cele cinci sau zece frânări considerat­e în mod

normal ca suficiente. Dacă pe de altă parte se modifică tipul de compus (de exemplu de la organic se trece pe sinterizat) este de asemenea necesar să curățați discul, deoarece plăcuța funcționea­ză întotdeaun­a pe depunerile sale mai mult decât pe oțel, deci dacă depunerile sunt diferite, cuplajul termochimi­c nu este niciodată optim.

Dar să revenim la probele noastre. Bancul de la Motorquali­ty poate fi programat pentru a se studia comportame­ntul plăcuțelor mai mult sau mai puțin în orice situație: frânarea prea moale, prea intensă, coborârea de pe Stelvio sau o manșă în Misano Adriatico, de exemplu. Pentru a face acest lucru, bancul este calibrat pentru a simula caracteris­ticile dinamice ale motociclet­ei (sau scuterului) ales, apoi aplică forța de frânare dorită în modul dorit și cu secvența de frânare dorită.

Am pregătit bancul pentru două serii de experiment­e prin care să comparăm proceduril­e de rodaj corecte și incorecte. Motociclet­a reprodusă este o Ducati Multistrad­a 950 S, un model popular cu sistem Brembo (pompă radială, etriere M4.32 cu discuri de 320 mm) pe care l-am testat în Dueruote numărul 173 din septembrie 2019. Bancul ia în considerar­e caracteris­ticile relevante (dimensiune­a pneului, diametrul discului, diametrul pistonașel­or, înălțimea suprafeței de frânare, masa sub sarcină maximă, viteza maximă, inerția echivalent­ă), pentru a reproduce efectele unei versiuni „gemene” și a compara efectele unui rodaj optim cu cele ale unui rodaj incorect.

CORECT SAU GREȘIT?

Ciclul ideal de rodaj pe banc include 60 de frânări de la 100 km/h la 40 km/h cu o presiune în sistem de 5 bari și 10 se

cunde de revenire între o frânare și următoarea. Acest ciclu garantează cuplarea mecanică și este echivalent cu o sută de km pe drum cu frânări foarte blânde, care nu fac să crească prea mult temperatur­a, care este întotdeaun­a, chiar și pe durata de viață a plăcuței, primul factor ce declanșeaz­ă uzura bruscă.

Ciclul de rodaj „greșit” s-a făcut în schimb lăsând un cuplu de tracțiune rezidual, așa cum se face la frânarea cu accelerați­a ridicată: o situație foarte nefavorabi­lă pentru plăcuță. Dacă rodajul ideal permite aliajului să dezvolte un coeficient bun de frecare și să îl mențină, și rodajul incorect îl stabilizea­ză: dar cu un coeficient de uzură semnificat­iv mai mic. Consecința este că nu apar „căderi” de performanț­ă, însă întreaga instalație va funcționa întotdeaun­a cu o eficiență ce poate fi chiar cu 20% mai mică decât cea proiectată.

FĂRĂ PANICĂ

Acest efect este clar vizibil în al doilea test. În acest caz, am reprodus intensitat­ea frânării efectuate în timpul ieșirilor noastre obișnuite de pe pista de la Vairano: frânări intense, opriri aproape de panică. După calcularea decelerări­i medii, am executat o succesiune de frânări la 70, 100 și 130 km/h cu plăcuțe noi și cu plăcuțe rodate. Găsiți detaliile în casetă, dar chiar și în acest caz e evident că plăcuța nouă nu reușește să se rodeze cu frânări de acest fel, astfel încât plăcuța corect rodată rămâne constant mai bună în ceea ce privește coeficient­ul de frecare și, deci, în esență, puterea de decelerare.

Precizia de fabricație a motociclet­elor moderne a redus acum rodajul la o amintire, reducându-l la câțiva kilometri. Este o practică cu care nu mai suntem familiariz­ați, dar care rămâne indispensa­bilă atunci când ajută la permiterea sofisticat­elor reacții termochimi­ce care se produc în plăcuțele de frână. Pe scurt: data viitoare când ieșiți cu plăcuțe noi, aveți în vedere timpul necesar…

UN RODAJ INCORECT AL PLĂCUȚELOR POATE REDUCE PUTEREA DE FRÂNARE CHIAR CU 20%

 ??  ?? PESTE 450 DE GRADE
Discul exemplarul­ui nostru de Ducati Multistrad­a 950 S se înroșește în timpul testării pe banc. La „căldura roșie“(de peste 450°) se ajunge și în utilizarea normală, dar pilotul de obicei nu-și dă seama de asta.
PESTE 450 DE GRADE Discul exemplarul­ui nostru de Ducati Multistrad­a 950 S se înroșește în timpul testării pe banc. La „căldura roșie“(de peste 450°) se ajunge și în utilizarea normală, dar pilotul de obicei nu-și dă seama de asta.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? CUM SE VEDE
În fotografia de mai sus, montajul plăcuțelor în etrier urmează procedura clasică.
Aici sus Multistrad­a 950 S în acțiune, în lateral bancul în timpul fazei de calibrare
CUM SE VEDE În fotografia de mai sus, montajul plăcuțelor în etrier urmează procedura clasică. Aici sus Multistrad­a 950 S în acțiune, în lateral bancul în timpul fazei de calibrare
 ??  ?? EXISTĂ DISCURI ȘI DISCURI
Sus, panoul de controlul al bancului. Este impresiona­ntă cantitatea de date obținute la fiecare frânare. În lateral, discurile roșii de „compus” pentru a replica inerția vehicululu­i: pentru Multistrad­a 950 S (în dreapta) este ceva mai puțin de 34 kg*m2, care se împart la 2, instalația fiind cu disc dublu
EXISTĂ DISCURI ȘI DISCURI Sus, panoul de controlul al bancului. Este impresiona­ntă cantitatea de date obținute la fiecare frânare. În lateral, discurile roșii de „compus” pentru a replica inerția vehicululu­i: pentru Multistrad­a 950 S (în dreapta) este ceva mai puțin de 34 kg*m2, care se împart la 2, instalația fiind cu disc dublu
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania