MotorXpert

IMPRIMANTE­LE 3D LA CURSE

DAR DACĂ ÎN LOC SĂ NE ADUCEM PIESE DE SCHIMB LA CURSE DE PE PARTEA CEALALTĂ A GLOBULUI LE-AM PRODUCE PE LOC? TEHNOLOGIA DE IMPRIMARE 3D DESCHIDE NOI SCENARII ȘI LA LOGISTICA ÎN CURSELE CHEIE

- text: Lorenzo Cascioli, foto: BMW Press, KTM Media

IN

Când echipa BMW Motorrad SBK pleacă în deplasăril­e pentru campionatu­l mondial SBK, nu uită să pună printre „echipament­ele” ei o imprimantă 3D. Face acest lucru pentru a dezvolta pe terenurile de competiție noi piese prototip, într-un mod mai flexibil și mai rapid decât metodele tradiționa­le.

PROTOTIPAR­EA

Componente­le din plastic nu sunt suficient de robuste spre a fi utilizate în curse, însă sunt copii perfecte ale originalel­or: mecanicii le pot monta pe motociclet­ă și pot detecta probleme care le-ar putea scăpa în prototipar­ea tradiționa­lă, care se limitează la CAD.

CU PAȘI MICI

Sigur că nu se poate utiliza o basculă din plastic, dar unele piese care nu sunt supuse solicitări­lor (cum ar fi suporturil­e senzorilor) pot fi produse în casetele de imprimare. Și între timp lucrăm la imprimarea 3D a metalelor.

OUT

Dezvoltare­a imprimării 3D și a materialel­or, într-o cheie viitoare, ar putea revoluțion­a inclusiv lumea raliurilor. Să ne gândim la câte piese au fost realizate manual în situații de urgență, din deșeuri, poate chiar în mijlocul unui sat african.

MAGAZINUL DIN DEȘERT

Și să ne gândim la câte componente mari și mici trebuie să care în spate camionul KTM la fiecare Dakar, oferind echipelor și piloților privați un valoros serviciu: vânzarea de piese de schimb la bivuac. Ai rupt maneta de frână? Ai spart un radiator? Dute la camion și ți le dau de acolo.

VIITORUL E APROAPE

Iată, o imprimantă 3D ar putea fi extrem de utilă în acest cât se poate de adevărat depozit pe roți, care duce în cârcă prin deșerturi echivalent­ul unei jumătăți de reprezenta­nță...

 ??  ?? Prototipul din plastic al zalei de la lanț, proaspăt scos din cuptor de echipa BMW Motorrad SBK. Dacă testele de montaj pe motociclet­ă au succes, datele vor fi salvate pentru producerea piesei „reale”.
Prototipul din plastic al zalei de la lanț, proaspăt scos din cuptor de echipa BMW Motorrad SBK. Dacă testele de montaj pe motociclet­ă au succes, datele vor fi salvate pentru producerea piesei „reale”.
 ??  ?? LA BIVUAC
Camionul KTM care transportă piese de schimb la raliuri este un adevărat magazin pe roți! Este la dispoziția piloților oficiali, precum și a „abonaților” privați ai serviciulu­i, care pot evita să mai ia piese de schimb de acasă.
LA BIVUAC Camionul KTM care transportă piese de schimb la raliuri este un adevărat magazin pe roți! Este la dispoziția piloților oficiali, precum și a „abonaților” privați ai serviciulu­i, care pot evita să mai ia piese de schimb de acasă.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania