MotorXpert

HONDA FORZA 350 Accente premium în clasa medie

FORZA 300 REPREZENTA DEJA O ALEGERE RAȚIONALĂ, OFERIND DOTĂRI, RAFINAMENT ÎN EXPLOATARE ȘI UN ASPECT SIMPLU ȘI ELEGANT. NOUL 350 ADUCE MAI MULTĂ PUTERE DINTR-UN MOTOR REVIZUIT, CONEXIUNE MEDIA ȘI UN DESIGN ÎMPROSPĂTA­T.

- Text: Adrian Cobzașu; foto: Bogdan Paraschiv

FForza 350 este ușor de diferenția­t de predecesor­ul lui mulțumită designului, care a devenit brusc mai contempora­n prin “definirea” rotunjimil­or. Cu muchii ascuțite și câteva scheme de culoare cu două nuanțe, cea albastru-gri fiind varianta noastră preferată, a devenit mai plăcut ochiului. Astfel, pe lângă aspectele raționale care te-ar putea atrage în showroom, acum există și una ușor subiectivă. Ideea de bază rămâne și, înainte de toate, este un excelent mijloc de transport. Nu doar prin prisma consumului redus. Oferă multiple spații de depozitare, iar locul de sub șa este profilat pentru a acomoda două căști. Ale noastre n-au avut loc, cel mai probabil pentru că sunt sport și au o formă ușor diferită de cele integrale clasice, care nu au forme alungite exagerat pentru aerodinami­că. În plus, spațiul de sub șa se poate compartime­nta în două jumătăți pentru a lăsa loc unei căști într-o parte și unor obiecte de dimensiuni A4 în cealaltă. În carenajul față este un compartime­nt care se încuie, iar spațiul a fost gândit pentru a face loc unei sticle de apă. Poți așeza telefonul acolo pe parcursul călătoriei, dar se va zdruncina dacă e lăsat de unul singur.

Performanț­ele fostului 300 erau indiscutab­il peste cele ale unui 125 cmc. Totuși, pentru a profita de spațiile apărute în trafic te-ar fi ajutat mult experiența prealabilă în condus. În ansamblu, creșterea de putere a noului model înseamnă că nu ajungi să accelerezi la maxim la fel de des ca înainte. Cuplul maxim e livrat la o turație mai mică (5.250 rpm), iar puterea cu 500 rpm mai sus. Cei 4 CP în plus ai noului model Forza 350 sunt un reviriment, pe care îl observi fix în momente de genul acesta în care resursele te ajută să îl conduci mai relaxat, știind că poți accelera aproape oricând. Se pune imediat în mișcare, traversezi de cele mai multe ori primul intersecți­a când pleci de la semafor și este foarte ușor să ții pasul cu viteza traficului, chiar și pe arterele mari unde se aleargă de parcă ar fi drumul închis. Tot la capitolul ușurință în conducere contribuie și frâna de motor, specifică Honda. Este ca și cum ai fi într-o treaptă de viteză clasică și reduci în funcție de nevoi, fără a frâna. Pare o nimica toată, dar sunt mici detalii care te cuceresc pe parcurs.

SILKY SMOOTH

Noul motor de 330 cmc poate fi comparat în ce privește rafinament­ul cu maxi scuterele aproape duble ca preț. Nu mă refer la putere, ci la lipsa vibrațiilo­r și la sunetul plăcut pe care îl produce. Nici nu mai trebuie să menționăm că noul motor respectă normele Euro 5. Dezvoltă 29,2 CP la 7.500 rpm, adică o putere maximă mai mare cu 16% decât cea a fostului model 300. Performanț­ele au fost îmbunătăți­te pe toată plaja de turații, fără a afecta negativ consumul. Pe scurt, modificare­a principală este mărirea capacități­i cilin

drice cu 51 cm³, de la 279 la 330. Doar că, atunci când un motor primește o revizie, sunt multe repere schimbate. Vibrochenu­l are o masă redusă cu 10%, clapetele de accelerați­e au acum 36 mm în loc de 34, iar supapele de admisie au fost mărite cu 1 mm, ajungând la 28 mm. Cursa supapelolo­r e cu 0,3 mm mai lungă, închiderea supapelor de admisie și deschidere­a celor de evacuare au fost decalate cu 5°. Pentru a îmbunătăți răcirea pistonului, acesta primește un jet de ulei în spate, la propriu, după modelul folosit la CRF450R.

Modificări­le motorului s-au făcut fără a-i crește masa acestuia. Cadrul a rămas neschimbat, dar este conectat acum la o nouă basculă, una mai ușoară. Viteză maximă a crescut și ea cu 6%, ajungând la 137 km/h, subliniind și mai mult polivalenț­a modelului prin simplul fapt că este peste cea legal admisă pe autostradă. Datele tehnice arată că 350 a luat 2 kg în plus și este cu câțiva milimetri mai lung decât predecesor­ul.

MATURIZAT

Rămâne suficient de rigid încât să-ți inspire încredere în cele mai multe situații de condus. Deși spatele este ușor rigid, am impresia că este ceva mai comod decât vechiul 300, poate că șaua este o idee mai moale. Oricum, l-am găsit mai plăcut de folosit zilnic. În această ordine de idei ajută și deja obișnuita smart key pe care este suficient să o porți la tine că să poți debloca și porni Forza liniștit, fără a mai bâjbâi după cheie. Ciclistica ușoară te ajută să îl pilotezi prin oraș și vei descoperi rapid cum confortul și protecția la vânt au obiceiul să-ți ascundă viteza reală de deplasare. Parbrizul reglabil electric are o cursă mărită cu 4 cm, ajungând în total la 18. Simplul fapt că e electric înseamnă că îl vei folosi des. Iluminarea complet LED este eficientă nu doar în a-ți arăta drumul ci și în a te face văzut în trafic. Opțional, există și conexiune bluetooth pentru smartphone.

Top case-ul se încuie automat, odată cu restul compartime­nte lor. Ai luxul dea lăsa mereu o cască acolo, în cazul în care ai nevoie dea luau n pas ager neașteptat. Sau poți pleca într-o scurtă excursie fără a renunța la prea multe bagaje. Pe lângă cei 45 l de depozitare pe care îi aduce în plus, oferă și o terminație plăcută scuterului. Latura GT completeaz­ă polivalena­ța acestui Forza 350, care se simte bine și la drum lung, nu doar în oraș. Consumul mic îl recomandă celor care fac naveta. Până la final în testul nostru a consumat vreo 3,7 l /100 k m, dare limpede din poze că e unu mă încadrez în tiparul de 80 kg luate în general în calcul de contructor­i atunci când estimează consumul. Și cel mai important, avea foarte puțini kilometri la bord, ceea ce înseamnă că va scădea.

Văd această Honda Forza 350 la capătul superior al clasei medii, iar dincolo de design sau dotări, la mine cea mai mare trecere oare acest motor cu mersul său rafinat și plusul de putere aduăgat. În ansamblu, e un fel de medie maximă.

MOTORUL ESTE CEL CARE TE CUCEREȘTE ÎN TIMP, ȘI NU DOAR PRIN CONSUM. SUNET PLĂCUT ȘI PERFORMANȚ­E CARE ACCENTUEAZ­Ă LATURA GT.

RETUȘURI DE NATURĂ COSMETICĂ ȘI AERODINAMI­CĂ AU FOST APLICATE DE JUR ÎMPREJURUL MOTOCICLET­EI, DE LA OGLINZI ȘI CARENE PÂNĂ LA CAPACE ALE MOTORULUI.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FLEXIBILIT­ATE Parbrizul electric se poate ajusta pe o plajă cu 40 mm mai mare decât a modelului precedent, 180 în total. Pe unul manual l-aș fi uitat într-o singură poziție, dar pe acesta l-am tot reglat.
FLEXIBILIT­ATE Parbrizul electric se poate ajusta pe o plajă cu 40 mm mai mare decât a modelului precedent, 180 în total. Pe unul manual l-aș fi uitat într-o singură poziție, dar pe acesta l-am tot reglat.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania