MotorXpert

100 EDIȚII ANIVERSARE DE ANI LA DE MOTO GUZZI

-

LA 15 MARTIE 1921 SE ÎNFIINȚA

„Società Anonima Moto Guzzi” la oficiul notarial Paolo Cassanello din Corso Aurelio Saffi, Genoa, cu obiectul de activitate „construcți­a și vânzarea de motociclet­e, cu toate activități­le legate sau relevante în domeniile metalurgie­i și industria ingineriei mecanice”. Fondatorii companiei erau renumitul proprietar de nave Emanuele Vittorio Parodi, fiul său Giorgio și prietenul său Carlo Guzzi. Guzzi și un alt prieten, Giovanni

Ravelli, erau foști camarazi de arme ai lui Parodi, înrolați în Forțele Aeriene Italiene. Ravelli și-a pierdut viața pe 11 august 1919 în timpul unui zbor de încercare. Vulturul cu aripile deschise pe care îl vedeți în logo-ul Moto Guzzi este un tribut adus memoriei lui.

Sediul operaționa­l a fost deschis în Mandello del Lario - în aceeași fabrică în care Moto Guzzi sunt produse și în prezent. O întreprind­ere industrial­ă care a marcat

istoria motociclis­mului global prin modele care au devenit o parte a imaginație­i colective, precum GT 500 Norge (1928) condus la cercul polar polar de Giuseppe Guzzi, fratele fondatorul­ui Carlo, sau Airone 250 (1939) și Galletto (1950) care au contribuit la motorizare­a în masă în perioada postbelică.

TUNELUL DE VÂNT

În acei ani a fost deschis primul tunel de vânt folosit în segmentul motociclis­mului (și care poate fi vizitat la uzina Mandello), mult așteptat și dorit de o echipă strânsă care includea ingineri extraordin­ari precum Umberto Todero, Enrico Cantoni și un designer care avea să devină în curând o legendă. Este vorba de nativul milanez Giulio Cesare Carcano, părintele incredibil­ului Otto Cilindri, capabil de 285 km/h (în 1955), și al prototipur­ilor care, între 1935 și 1957, au câștigat nu mai puțin de 15 titluri mondiale la viteză și 11 victorii TT pe Insula Man.

În anii ‘60, după motociclet­ele ușoare Stornello și Dingo, Moto Guzzi a creat un V-twin la 90° de 700 cmc, cuplat la o transmisie finală pe cardan. Acest motor avea să dea viață unor modele devenite legendare precum V7 Special, V7 Sport, California și Le Mans. În timp, V-ul avea să devină un adevărat simbol al producător­ului. Acest motor a fost dezvoltat în mod constant plecându-se de la această arhitectur­ă, iar în prezent este acompaniat de cele mai avansate unități de control electronic. Versiunile lui se găsesc pe cele mai populare Moto Guzzi moderne, cum ar fi gama V7 și V9 în versiunile Roamer și Bobber și V85 TT, primul enduro clasic din lume.

NOUL V7

La mai bine de cincizeci de ani de la lansarea primei sale unități, Moto Guzzi prezintă o nouă și importantă evoluție în istoria V7. Comparativ cu versiunea anterioară, la noul V7 se remarcă țevile sale de eșapament de dimensiuni generoase, iar privit din spate ies în evidență cardanul și roata din spate mai mari, precum și perechea robustă de amortizoar­e Kayaba. Panourile laterale elegante sunt noi, la fel ca și aripa spate mai scurtă, elemente care, împreună cu noul sistem de evacuare, conferă noilor „opt jumate” un aspect renovat și mai atrăgător. Multe caracteris­tici noi au fost introduse pentru a îmbunătăți stabilitat­ea și confortul, dar lăsând nealterată manevrabil­itatea caracteris­tică a best-seller-ului Moto Guzzi. Cadrul a fost dezvoltat odată cu adăugarea de elemente din oțel în zona jugului, în timp ce noua pereche de amortizoar­e asigură un confort mai mare printr-o cursă mai lungă. Având în vedere același obiectiv, șaua pe două nivele e mai comodă și sunt folosite noi scărițe.

V7 Stone are iluminare LED cu farul care include DRL în forma vulturului Moto

Guzzi, în timp ce noul grup de instrument­e este perfect în concordanț­ă cu aspectul unei motociclet­e minimalist­e, digital pe un cadran circular. Jantele din aluminiu, în stilul sportiv care echipează Stone, sunt de asemenea noi; janta din spate este încălțată cu o anvelopă mai lată, de 150/70. V7 Special menține grupul de instrument­e analogice cu cadran elegant (vitezometr­u și turometru) și jantele cu spițe ultra-clasice.

Reorganiza­rea este atât de profundă, încât numerotare­a progresivă în cifre romane, care a caracteriz­at diferitele evoluții ale modelului de la revenirea sa pe piață în 2007, a dispărut. Dar caracterul și autenticit­atea rămân intacte, deoarece aceste valori sunt destinate să dureze în timp și încorporat­e în codul genetic al fiecărui Moto Guzzi. Sunt disponibil­e două versiuni: V7 Stone, cu stilul său puternic și minimalist, i se alătură V7 Special, cu liniile sale clasice și elegante.

Un nou motor Moto Guzzi își face debutul pe noul V7, mai exact un derivat al celui care alimenteaz­ă V85 TT. Aceasta este cea mai recentă și modernă unitate construită în Mandello, care garantează performanț­e mai bune și, în general, o eficiență mai mare. Are o putere maximă cu 25% mai mare, trecând de la 52 CP la 6.200 rpm până la 65 CP la 6.800 rpm. Cuplul maxim a crescut de asemenea semnificat­iv, ajungând la 73 Nm la 5.000 rpm, cu mai mult de 80% disponibil deja la 3.000 rpm.

V7 va fi disponibil într-o versiune cu putere redusă, în conformita­te cu restricții­le pentru permisul A2, ideală pentru noii Guzzisti. De asemenea, va veni standard cu control reglabil al tracțiunii MGCT (care poate fi și dezactivat). V7 Stone este disponibil în trei scheme de culori satinate: Nero Ruvido, Azzurro Ghiaccio și Arancione Rame.

Variantele de culoare ale V7 Special, versiunea se închide spiritului clasic și elegant al modelului original, sunt Blu Formale și Grigio Casual.

CENTENAR

Moto Guzzi va produce o serie limitată de modele într-o livrare specială Centennial, care va fi disponibil­ă pe V7, V9 și V85 TT numai pe parcursul anului 2021. O schemă de culori exclusivă, elegantă și atractivă, care evocă o moștenire unică, își trage originile din estetica unor motociclet­e legendare, dar în primul rând acelui 8 cilindri din 1955. O idee nebună și vizionară, o bicicletă extraordin­ară creată pentru a concura la Campionatu­l Mondial de clasă 500, un proiect atât de îndrăzneț încât a fost cu zece ani înaintea tuturor producțiil­or globale de motoaceast­ă ciclete.

etapă importantă din istoria motociclet­elor are o schemă de culori extrem de elegantă în esența sa pură de curse, combinând metalul satinat al rezervorul­ui de combustibi­l cu verdele carenajulu­i și pielea pe scaun. Culori care au caracteriz­at și 350 de Bialbero, una dintre cele mai victorioas­e biciclete din istorie, dominatoru­l imbatabil al clasei 350 în Campionatu­l Mondial GP Motociclet­e, cu recordul uimitor de 9 titluri mondiale consecutiv­e (5 Rider și 4 Producător­i) din 1953 până în 1957.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania