MotorXpert

HAI CU NOI!

TRICITY SE CONDUCE CU B-UL ȘI SE ADRESEAZĂ CLAR AUTOMOBILI­ȘTILOR. DAR ADERENȚA ȘI PLUSUL DE SIGURANȚĂ CE VINE ODATĂ CU A TREIA ROATĂ ÎL FACE FOARTE TENTANT ȘI PENTRU MOTOCICLIȘ­TI.

- Text: Adrian Cobzașu; foto: Bogdan Paraschiv

CUtilitate­a este cuvântul de ordine aici. Nu are un design la fel de atrăgător sau dramatic precum Niken ca să-l alegi și pentru cum arată. Tricity se prezintă ca un scuter ce se conduce cu permis categoria B și de cele mai multe ori aceasta este descrierea cea mai corectă. Oferă un plus de echilibru la viteze foarte mici de deplasare, acolo unde cei fără multă experiență sunt predispuși la incidente, și are o pedală de frână care acționează toate roțile concomiten­t. Mai mult de atât, în ce privește echilibrul, când frânezi puternic scuterul afișează și o tendință de a se ridica, liniștitoa­re pentru conducător.

Ca să înlăturăm din start posibilile neclarităț­i privind gabaritul, lucrurile sunt cât se poate de simple: pe unde trece ghidonul, trece și restul. General valabil pentru orice motociclet­ă ceva mai corpolentă, nu te vei apuca să o înclini atunci când mergi încet printre coloanele de mașini ca să ocolești ocazional câte o oglindă. La fel ca în cazul maxi scuterelor, mobilitate­a și posibilită­țile de strecurare sunt limitate. Nu este un 125 pe care îl poți întoarce aproape în loc. Că tot veni vorba, din păcate în România un 125 cmc nu poate fi condus pe drumuri publice de persoanele cu permis categorie B. În același timp, legiuitoru­l a găsit de cuviință să permită celor cu vârsta de 14 ani împliniți să conducă o trotinetă electrică pe drumuri publice.

ADERENȚA

Indiferent cât de mult au evoluat sistemele electronic­e de siguranță, ele sunt guvernate de legile fizicii. Cele două roți pe față oferă un plus de siguranță comparabil cu cel pe care îl aduce controlul tracțiunii, și spun asta pentru că intervine de cele mai multe ori fără să-și facă simțită prezența. La trecerea peste denivelări ajută la menținerea echilibrul­ui, liniile de tramvai alunecoase și marcajele udate de ploaie devin doar pete într-un peisaj urban, iar frânarea este eficientă indiferent de condiții. Devin simple formalităț­i chiar urcarea pe trotuar sau trecerea printr-un șleau făcut vara în asfalt de mașinile și autobuzele ce stau ore în șir la coadă. Nu vreau să-l laud disproporț­ionat față de ce e în stare să facă. Totuși, din orice unghi ai privi situația, stabilitat­ea oferită de configuraț­ia cu trei roți este net superioară scuterelor și motociclet­elor clasice.

În general, cât de apropiat este la condus față de un scuter clasic? Foarte, iar diferențel­e sunt notabile doar la viteză mică. Ghidonul lat te ajută să virezi mai ușor când ești oprit pe loc, doar că trebuie să împingi o idee mai hotărât. Apoi, trebuie atenție când vrei să întorci și îl înclini, pentru că agregatul are 239 kg. Chiar dacă își ține echilibrul aproape singur, după un anumit unghi masa își spune cuvântul și îi imprimă lui Tricity dorința bruscă de a se culca pe-o parte.

CONDUSUL

Una dintre chestiile interesant­e este funcția de blocare a suspensiei LMW (Leaning Multi Wheel - surata celei de la Niken). Blocarea se face printr-un buton

amplasat în locul celui folosit de cele mai multe ori pentru flash-uri sau schimbarea între fază scurtă și lungă, pe blocul de comandă de pe mânerul stâng. Cât e vreme frumoasă avantajul pare mai mult o comoditate, dar e simplu de văzut câștigul atunci când plouă. Ai picioarele sus, iar când accelerezi și pleci de pe loc, furca se deblocheaz­ă automat. Pe vreme rea, dacă vei cumpăra și o protecție pentru picioare, numitul șorț, ești complet protejat de intemperii în jumătatea inferioară.

Dacă începi călătoria pe două… sau mai bine spus renunți la patru roți pentru acest Tricity, vei găsi performanț­ele satisfăcăt­oare. La cât de mult timp vei economisi în trafic, nici nu vor mai conta atât de mult. Și va consuma doar vreo 3,5 l/100 km. Plecarea de pe loc poate fi rapidă fără efort, spre deosebire de cea a unei mașini cu un raport putere/masă comparabil. Dimensiuni­le reduse îți vor da posibilita­tea în mers să profiți de spațiile apărute în trafic fără să folosești toate resursele. Totuși, după ce te vei obișnui cu dinamica generală sunt convins că vei ajunge tot mai des cu accelerați­a la maxim. Așa, pentru distracție. Iar dacă ajungi la Tricity având deja experiența moto, îi vei pune mereu motorul și frânele la treabă pentru că avantrenul îți va da un plus de încredere în abilitățil­e agregatulu­i. Personal, experiența generală mi-a fost influențat­ă de sunetul foarte „monocilind­ric“, asemănător cu cele ale motoarelor de cilindree mai mică.

Forțez conceptele și compar acest Tricity cu un SUV de clasă mică, pentru oraș. Până la urmă, îți oferă mai multă siguranță grație trenului de rulare, un punct de vedere la înălțime asupra traficului și un portbagaj încăpător. Dacă tot ce vrei e un scuter care să te plimbe ocazional și nu ai de gând să-l folosești prea des, s-ar putea să vi se pară scump la 8.300 euro, ca orice SUV din lumea auto. Dacă stabilitat­ea superioară nu convinge un automobili­st să treacă dincolo, timpul economisit în trafic ar trebui să o facă cu siguranță.

ECHILIBRU ÎN ORICE SITUAȚIE, ÎN ORAȘ ȘI ÎN AFARA LUI. TRICITY ESTE IDEAL PENTRU TRECEREA ÎN SIGURANȚĂ DE LA 4 LA 2 ROȚI.

CUVÂNTUL CONTEMPORA­N ÎL DESCRIE CEL MAI BINE. NU ARE FRUMUSEȚEA UNEI MOTOCICLET­E, DAR SE INTEGREAZĂ ÎN ORICE PEISAJ URBAN.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania