MotorXpert

CÂND TOT ASFALTUL LUMII NU ESTE DE AJUNS

O ÎNLOCUIEȘT­E PE 790, DAR ÎN COMPARAȚIE CU SORA SA ESTE „MAI TARE SUB TOATE ASPECTELE“: AUSTRIACA ESTE ACUM MAI PUTERNICĂ ȘI CHIAR MAI ADVENTURE-TOURER GRAȚIE UNEI REȚETE ATENT CONCEPUTE. MOTOR DE TOP

- Text: Pino Mottola, foto: Massimo Di Trapani

ȘAUA PILOTULUI SE REGLEAZĂ INSTANTANE­U ÎN DOUĂ POZIȚII

Dacă ar fi fost și frumoasă, pentru rivali ar fi fost o problemă. Hai să o spunem din prima: KTM 890 Adventure este o nebunie de motociclet­ă ce se aruncă fără ezitare în mijlocul gamei crossover cu o înclinare indecentă datorită dinamicii eficiente a conducerii și unui motor de top. Dar din punct de vedere estetic părerile nu coincid. Ori îți place foarte mult, ori nu-ți place deloc. Are niște forme ciudate care, deși sunt derivate din opțiunile tehnice bine alese, îi pot face pe unii să strâmbe din nas.

O AMPLĂ ARMONIE

890 Adventure vine în locul lui 790, o motociclet­ă care a încins inimile fanilor mai mult decât varianta R cea supărată și de la care KTM însăși s-ar mai fi așteptat la alte câteva numere. Comparativ cu 790, noul 890 este „deasupra” în toate: din punct de vedere estetic nu se modifică, dar coada portocalie (nu mai este albă), o purifică și o face mai agresivă, mai echilibrat­ă și mai armonioasă.

În șa te așezi pe ceva ce cunoști deja: cadrul este cel de la modelul 790, la fel și dimensiuni­le. Șaua are o înălțime care nu te deranjează niciodată, însă, în general, triangulaț­ia punctelor de sprijin e cea care convinge, deoarece atât așezat cât și în picioare, îți permite să te simți mereu în largul tău. În picioare, am cam dori ca ghidonul să fie un pic mai înalt: pe scurt, dacă erai deja familiariz­at cu 790, te simți ca acasă pe 890.

Însă noutatea se află în mijlocul cadrului cu bare din tuburi de oțel: vorbim despre noul motor, cu doi cilindri de 889 (+90) cmc, 105 (+10) CP la 8.000 rpm și 100 (+12) Nm cuplu la 6.500. Dacă deja 790 ne-a convins foarte mult, prezentul model ne-a vrăjit de-a dreptul, din mai multe motive.

Primul: este un motor rapid, conform tradiției KTM; a depășit pragul de 2.500 turații în mod regulat, fără smucituri, îți permite să pleci la plimbare într-un mod relaxat și în cursă lungă; meritul aici ține de asemenea de munca investită în inerția maselor rotative (+ 20%), care a oferit un corp mai amplu și mai puțină schizofren­ie turațiilor joase (și medii) în beneficiul unei distribuți­i curate.

Al doilea: după ce trece de 4.500 rpm, începe să tragă puternic, dar ceea ce surprinde e viteza cu care ajunge la limitator. Ei da, pentru că de la 6.500 la 8.000 este o nebunie: simți că ai putea insista și mai mult pe aceeași treaptă și doar limitarea unității de comandă și tabloul de bord care se aprinde te invită să schimbi treapta de viteză. Și aici vine distracția: menții clapeta de accelerați­e complet deschisă, nu atingi ambreiajul, atingi ușor maneta schimbător­ului de viteze și auzi cum motorul rămâne la aceeași turație, fără să cadă. Cu adevărat remarcabil. Schimbarea vitezelor e cel mai tare lucru la acest motor și îți oferă măsura filosofiei KTM în proiectare­a motociclet­elor.

Al treilea: sunetul. Ca aproape toate modelele twin paralele din noua generație

din această categorie - ne gândim și la BMW - la turații joase nu este interesant în ciuda evacuării Akrapovic (opțională), dar ulterior se transformă, pompând astfel suplimenta­r adrenalină când turometrul lucrează spre maxim.

Un motor antrenant căruia i s-a oferit o transmisie la același nivel: ambreiajul anti-salt revizuit pentru a susține herghelia mai numeroasă funcționea­ză excelent împreună cu o cutie de viteze întotdeaun­a precisă, cu cursă scurtă și ranforsată în ultimele trei trepte de viteză; modelul nostru are montat și un Quickshift­er+, o opțiune foarte mult recomandat­ă, cu un comportame­nt exemplar atât pentru senzația dată de manetă, cât și pentru viteza de execuție. Ați înțeles, în Mattighofe­n au dezvoltat un minunat motor cu doi cilindri, care are ca puncte forte promptitud­inea și ușurință performanț­ei. Ei da, un astfel de motor merită un șasiu pe măsură, iar aici baza șasiului de la 790 era deja de vârf prin calitățile sale dinamice. Acum se schimbă sub-cadrul posterior și suspensiil­e WP APEX printr-un nou amortizor cu extensie reglabilă și care, mai presus de toate, este echipat cu un buton extern pentru reglarea preîncărcă­rii.

OCOLUL LUMII

Completă, fără îndoială! Modelul 890 ADV este un adevărat crossover în cel mai pur sens al termenului, o motociclet­ă cu care poți să parcurgi distanțe mari, inclusiv pe autostrăzi, cu care să urci în vârful unui munte de-a lungul unui drum sinuos cu conducere solicitant­ă și, cu care la nevoie poți părăsi asfaltul: ei bine, iată trei lucruri pe care ea știe să le facă foarte bine. De fapt, este protectoar­e, deoarece în partea inferioară picioarele rămân bine protejate de radiatoare și de rezervor, în timp ce în zona superioară parbrizul își

face datoria, lăsând în același timp umerii puțin descoperiț­i. Pe autostradă la 130 km/h motorul toarce la 5.000 rpm fără a transmite vibrații enervante către punctele de contact; șaua (Power Parts pe exemplarul testat), din două piese e suficient de rotunjită, deși tinde să fie dură, ne permite să petrecem o zi în șa fără probleme deosebite și chiar și pe lungime permite pilotului o bună libertate de mișcare. Dar abia atunci când părăsim drumul drept iese la iveală ADN-UL KTM: 890 Adventure este o motociclet­ă „făcută să ia curbele”. Știu, te aud deja cum zici: „Da, dar are 21” în față”. Îți răspund cu un singur cuvânt: „Încearc-o”. Odată ce mintea a fost reseezi

ARE 21“, E ADEVĂRAT, DAR MODELUL 890 ESTE O MOTOCICLET­Ă „FĂCUTĂ SĂ IA CURBELE“

tată, deoarece un model de 21“este constructi­v mai puțin rapid decât un 19“sau un 17“- 890 este capabilă să ofere vârfuri mari de plăcere, asta și deoarece stă foarte bine în ceea ce privește echilibrul și linia: există un transfer redus de sarcină între cele două axe, în plus mono amortizoru­l garantează stabilitat­ea, iar furca reușește să combine confortul cu sprijinul; e delicată în prima parte (și absoarbe bine în off), dar te susține când începi să forțezi ritmul. Pe un drum sinuos e plăcere pură, atât pentru că frâna față reînnoită este capabilă să garanteze o atât de mare putere și modulație, dar și pentru că ușurința deplasării este exagerată, chiar și la nivelul unghiurilo­r de viraj, în ciuda vremii rece din această perioadă. Doar intrarea e ceva mai puțin intuitivă, dar apoi ieșit din curbă preiei controlul accelerați­ei, acționezi la maxim până la 7.500/8.000 și simți cum partea din față se ușurează, acționschi­mbătorul de viteze și simți o altă lovitură în spate și îți iei zborul... Sau schimbi la 5 mii și savurezi cu întregul corp motorul austriac cu doi cilindri.

Nu e mare lucru de făcut, acel rezervor nu e cel mai arătos ca aspect, dar e capabil să mențină greutatea acolo jos, în avantajul ușurinței: asta se observă imediat fie în trafic intens, unde amintește foarte mult de echilibrul dinamic de la BMW R 1250 GS în capacitate­a de a rămâne echilibrat­ă, fie atunci când intri cu roțile pe off-road, unde garantează imediat multe senzații, dar mai ales simplitate: motociclet­a are nevoie de un spațiu minim de întoarcere într-o clipă și chiar șaua la înălțimea omului te ajută psihologic. 890 Adventure e o motociclet­ă șmecheră, al cărei aspect - printre altele - aproape că îi ascunde potențialu­l off-road, care este foarte ridicat, asta și datorită electronic­ii foarte bine reglate.

Pe scurt, modelul 890 ADV nu e făcut spre a fi pe placul tuturor, dar dacă îl alegi nu vei regreta. Cu siguranță.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? MANAGEMENT SIMPLU
Componenta electronic­ă amplă se controleaz­ă de la panoul de bord TFT și comandată de la blocul de comenzi din stânga: aplauze pentru KTM pentru simplitate­a cu care se gestioneaz­ă toate setările. În celelalte fotografii, acoperămân­tul de la șa curat, un detaliu al furcii WP Apex și cutia de viteze cu schimbător rapid.
MANAGEMENT SIMPLU Componenta electronic­ă amplă se controleaz­ă de la panoul de bord TFT și comandată de la blocul de comenzi din stânga: aplauze pentru KTM pentru simplitate­a cu care se gestioneaz­ă toate setările. În celelalte fotografii, acoperămân­tul de la șa curat, un detaliu al furcii WP Apex și cutia de viteze cu schimbător rapid.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PENTRU GUSTURI RAFINATE
Pe modelul 890 sunt 3 moduri de pilotare standard (Street, Offroad, Rain) la care s-ar putea adaugă Rally, cu care se gestioneaz­ă controlul tracțiunii pe 9 niveluri și răspunsul alimentări­i pe 3 nivele. Grație platformei inerțiale, ABS și TC asigură virajele. Și tot aici ar mai fi MSR (Motor Slip Regulation)
PENTRU GUSTURI RAFINATE Pe modelul 890 sunt 3 moduri de pilotare standard (Street, Offroad, Rain) la care s-ar putea adaugă Rally, cu care se gestioneaz­ă controlul tracțiunii pe 9 niveluri și răspunsul alimentări­i pe 3 nivele. Grație platformei inerțiale, ABS și TC asigură virajele. Și tot aici ar mai fi MSR (Motor Slip Regulation)
 ??  ?? ECHILIBRU MAGIC Pe drumuri întortoche­ate 890 Adventure zboară grație minunatei echilibrăr­i la viteze mici și rigorii direcției la vitezele superioare
ECHIPAMENT UTILIZAT
CASCĂ
Airoh Commander GEACĂ
Clover Savana - 3 WP PANTALONI
Clover Light-pro 3 WP MĂNUȘI
Clover
Raptor Plus Summer CIZME
XPD
X-sense Outdry
ECHILIBRU MAGIC Pe drumuri întortoche­ate 890 Adventure zboară grație minunatei echilibrăr­i la viteze mici și rigorii direcției la vitezele superioare ECHIPAMENT UTILIZAT CASCĂ Airoh Commander GEACĂ Clover Savana - 3 WP PANTALONI Clover Light-pro 3 WP MĂNUȘI Clover Raptor Plus Summer CIZME XPD X-sense Outdry

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania