MotorXpert

SPUNE-MI CUM MĂ RODEZI ...

-

Pe această pagină găsiți câteva grafice preluate din testele noastre. În cele din lateral arătăm efectul unui stil de rodaj „brusc”, care constă în aproximati­v zece frânari foarte intense, de genul oprire de urgență (panic stop). Deoarece bancului nu-i plac vitezele foarte mici, ci dimpotrivă, pentru oprirea completă (0 km/h), măsurători­le au fost făcute cu o viteză finală de 5 km/h. Iată ce se întâmplă cu o serie de 10 frânări de la 70 km/h (liniile roșii), de la 100 km/h (liniile albastre) și de la 130 km/h, întotdeaun­a în modul „panic stop” cu parametri similari cu cei ai testelor noastre de frânare din Vairano.

Protagonis­tele acestui test sunt plăcuțele sinterizat­e LA de la Brembo pentru etrierele M4.32 din față. Liniile continue se referă la plăcuțele rodate, în timp ce liniile punctate se referă la plăcuțe ce nu au fost rodate. Coeficient­ul de frecare (care se traduce direct în puterea de frânare cu același efort aplicat pedalei) arată aceeași tendință pentru plăcuțele de frânare rodate și pentru cele nerodate: dar acestea din urmă sunt întotdeaun­a inferioare. Mai mult, abaterea devine din ce în ce mai evidentă pe măsură ce viteza inițială crește: pleacă de la o medie de 10% în frânările de la 70 km/h la peste 20% în medie pentru cele la 100 km/h până la 30% la cele de la 130 km/h. Dincolo de diferitele forme ale curbelor, legate de fenomenele complexe care apar în aliaje și de sensibilit­atea diferită față de viteza inițială, temperatur­ă și alți parametri, este evident că acest tip de frânare extrem de agresivă nu poate cupla corect plăcuța și discul, consecința fiind o pierdere de performanț­ă de ordinul a 10 -30%.

Este atunci mai bun un comportame­nt opus, cu frânări blânde și prelungite și poate accelerați­a crescută pentru a încălzi bine plăcuța? Nu, după cum se vede în graficul de mai jos, referitor la o serie de frânări cu motorul „ambalat”. În acest caz, raportăm evoluția coeficient­ului de frecare atât pentru o motociclet­ă nouă (disc și plăcuțe noi, linia roșie), cât și pentru o motociclet­ă doar cu plăcuțe noi (linia albastră), comparate cu acest tip de rodaj (linia galbenă). Se remarcă modul în care discul nou are nevoie de ceva timp pentru a funcționa optim (cam ca un asfalt nou care are nevoie să fie „cauciucat”), dar mai ales cum, din nou, rodajul incorect are ca rezultat o pierdere, care, odată ce are loc stabilizar­ea, este egal cu 15% din potențialu­l sistemului de rulare corect.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania