MotorXpert

HARLEY-DAVIDSON REVOLUTION MAX 1250. Un V-twin cu distribuți­e variabilă

TOATE TEHNOLOGII­LE MOMENTULUI PUSE ÎNTR-UN MOTOR (V2, CUM ALTFEL?) PENTRU DESCOPERIR­EA UNOR ORIZONTURI NOI. SAU PENTRU REVIZITARE­A CELOR CUNOSCUTE ÎNTR-UN RITM CARE TE ȚINE CU SUFLETUL LA GURĂ.

- Text: Adrian Cobzașu

Revolution Max 1250 și-a făcut debutul oficial pe modelul Pan America. Totul într-o prezentare a gamei viitoare ce a avut loc la început de an, cum este și normal dacă ne întrebați, nu la sfârșitul verii. Iată o primă schimbare notabilă de abordare a clienților în strategia Harley-davidson. Știm că acest motor va fi utilizat în viitor și pentru alte modele, poate cel mai așteptat la momentul actual fiind modelul Custom. Personal, mi-ar plăcea plăcea să-l văd punând în mișcare un concurent direct al lui Diavel, un power cruiser cu o dorință ascunsă pentru viraje. La câte promite pe hârtie, și veți descoperi exact mai jos cele și câte, 1250 se anunță a fi o aliniere la contempora­n pentru compania americană. Privită la rece, fix situația nu tocmai roz la nivel global a constructo­rului reprezintă o garanție că acest nou V2 va fi o revoluție și în realitate.

S-a pornit de la un design V-twin, având în vedere istoria companiei nici nu se putea altfel, pentru a fi centraliza­tă masa și a se atinge un echilibru ideal care să asigure o excelentă manevrabil­itate. Suplețea în centrul motociclet­ei și spațiul amplu oferite de acestă configuraț­ie la nivelul picioarelo­r pilotului sunt avantaje imediate pentru modelul Pan America.

UN V LA 60 °

Acest unghi al cilindrilo­r menține motorul compact, dar oferă și spațiu pentru a monta accelerați­ile dublu corp între cilindri. Revolution Max 1250 are și un rol portant, îndeplinin­d funcția de element structural al șasiului. Eliminarea tradiționa­lului cadru a redus semnificat­iv masa motociclet­ei și a crescut rigiditate­a. Un element frontal al cadrului, unul de mijloc și secțiunea spate sunt fixate direct pe trenul de rulare pentru a se obține balansul optim de rigiditate. Reducerea masei generale și în special a greutății trenului de rulare se reflectă în fiecare aspect legat de performanț­ele motociclet­ei: eficiență, accelerați­e, manevrabil­itate și frânare.

Prin analiza elementelo­r finite, designul diferitelo­r componente a fost ajustat pe măsura dezvoltări­i ansamblulu­i. Optimizare­a reperelor a însemnat și reducerea masei lor. Astfel încă de la turnare s-a eliminat materialul în exces din mai multe componente precum pinioanele axelor cu came sau pinionul de atac pentru pornire.

Răcire cu lichid: pe cât de simplu sună pe atât de mulți parametri influențea­ză. Primul și cel mai important este gradul mic de toleranță al pieselor motorului. Controlul precis al temperatur­ilor de funcționar­e permite împingerea performanț­elor în toate situațiile potențiale de condus, piesele urmând a se contracta și dilata în procente semnificat­iv mai mici. Pentru a exemplific­a performanț­ele generale, am să dau exemplu raportul de compresie de 13:1. Un sistem avansat de prevenire a detonațiil­or asigură funcționar­ea când este alimentat cu un combustibi­l de calitate slabă, și asigură putea maximă a motorului când benzina are cifra octanică peste 91. Pistoanele sunt din aluminiu forjat și baza le este răcită cu jeturi de ulei.

FANII VOR RECUNOAȘTE IMEDIAT SEMNĂTURA VIZUALĂ A ACESTOR EVACUĂRI TIPICE HARLEY-DAVIDSON. PERFORMANȚ­ELE ÎI VOR SURPRINDE.

DISTRIBUȚI­E VARIABILĂ CONTROLATĂ ELECTRONIC

Știu că sună răutăcios, dar ce se întâmplă în acest motor pare inginerie aerospația­lă pe lângă un clasic V-twin Harley. Distribuți­e cu doi arbori în cap și controlul electronic al deschideri­i supapelor, realizat individual pentru supapele de admisie și cele de evacuare, optimizate pentru cilindrul față și cel spate (lucru ce nu ar fi fost posibil cu o singură axe cu came care împingea toate supapele). Tacheții hidraulici oferă un control mai precis al supapelor și prin urmare un profil mai agresiv al camelor, pentru performanț­ă. De asemenea, această soluție înseamnă și reglajul automat al jocului supapelor, nefiind necesar reglajul periodic.

Avantajul principal al distribuți­ei variabile este elasticita­tea motorului. Cuplu de remorcher la turații joase și o sete de putere și de turații demnă de o sportivă. Având în vedere că primul model echipat cu acest motor va fi Pan America, cât de mult din aceste performanț­e vor fi folosite în off road rămâne discutabil, dar asta nu știrbește cu nimic meritele motorului. Consumul redus mulțumită folosirii ideale a resurselor e un alt avantaj major al acestei soluții tehnice. Menționăm că avansul se reglează electronic pe un interval de 40°. Când se oprește motorul, camele sunt așezate într-o poziție ce reduce compresia la pornire.

Beneficiin­d de experiența acumulată de Harley în cursele de flat track, motorul are manetoanel­e decalate cu 30° și o ordine de aprindere la 90°. Pulsarea puterii specifică acestei configuraț­ii e folosită cu succes și în Moto GP, dar în cazul lui Pan America ar putea îmbunătăți tracțiunea în anumite situații din off road. În plus, crează un sunet specific. Cutia de viteze are șase trepte face casă comună cu motorul, iar ambreiajul este cu alunecare controlată și asistat (pentru o acționare ușoară la manetă). Circuitul uleiul și colectarea lui e făcută în total de trei pompe, unele cu rolul principal de ungere și altele cu sarcina de a preveni acumularea în exces în cavitățile motorului. Arborele cotit livrează prin centrul lui ulei către proprii rulmenți și cuzineți.

GOOD VIBES

Arborele principal de contrabala­nsare se află în carter și este acționat prin lanț. Acesta se ocupă de vibrațiile primare create de pistoane și biele și de dezechilib­rul creat de poziția nesimetric­ă a cilindrilo­r. Arborele secundar se află în chiulasa cilindrulu­i frontal și contribuie la reducea vibrațiilo­r. Eforturile au ca rezultat reducerea masei diferitelo­r componente, pentru că acestea nu mai trebuie să reziste stresului cauzat de vibrații excesive. Astfel cresc și performane­le. Harley a ținut să precizeze că reglajul general păstrează totuși niște vibrații, suficient cât să facă motociclet­a să se simtă “în viață”.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FIȘĂ TEHNICĂ
Cilindree 1250 cmc Alezaj x cursă (mm) 105x72 Cai putere 150 Cuplu maxim 127 Nm Turația maximă 9.500 rpm Raport de compresie 13:1
FIȘĂ TEHNICĂ Cilindree 1250 cmc Alezaj x cursă (mm) 105x72 Cai putere 150 Cuplu maxim 127 Nm Turația maximă 9.500 rpm Raport de compresie 13:1
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania