MotorXpert

VESTA CU AIRBAG ÎN RALIUL DAKAR Interviu cu Emanuel Gyenes

RALIUL DAKAR 2021 - PRIMUL CU AIRBAG PENTRU MOTOCICLIȘ­TI. MANI GYENES NE-A POVESTIT CUM S-A SIMȚIT PROTECȚIA CU SISTEM AIRBAG ÎN COMPETIȚIE ȘI NE-A EXPLICAT CÂT DE SIMPLU AR FI DE FOLOSIT PE STRADĂ.

- Text: Adrian Cobzașu

OO companie suedeză a realizat deja un prototip de jeans cu airbag și în prezent lucrează la varianta finală ce va fi pusă în vânzare către publicul larg. Airbag Inside Sweden AB și alte companii au format un consorțiu al airbagului pentru producerea acestor pantaloni, primind deja și finanțare din partea Comisiei Europene pentru dezvoltare. Airbagul protejează împotriva impactelor, iar o țesătură inventată prima oară pentru folosirea în programele spațiale asigură o rezistență deosebit de bună la abraziune. Tehnologia de umflare a airbagului are la bază un cartuș cu aer comprimat. Ușor de schimbat și ieftin de înlocuit. Un sistem similar este deja folosit de Helite pentru produsele lor, de la veste independen­te pe care le poți lua peste orice echipament la geci dedicate.

Helite, și iată imediat de ce. În primul rând, evident, pentru că acesta a fost producător­ul ales de Mani pentru vesta purtată în Raliul Dakar. În al doilea rând, produsele lor sunt gândite pentru utilizare în viața reală, fără întreținer­e specială și fără costuri exagerate. Există producător­i care oferă sisteme de protecție cu airbag fie la costuri foarte mari, fie contra unui abonament lunar, util la început dar costisitor pe termen lung. Helite oferă un echipament rezistent la abraziune și lovituri, care poate fi utilizat împreună cu echipament­ul pe care îl ai deja, chiar de mai multe ori, și după căzături dacă nu apar stricăciun­i. Pentru pregătirea unei noi declanșări a airbagului este suficientă înlocuirea cartușului.

Teoria o știm, dar haideți să aflăm direct de la sursă cum se simte o astfel de protecție de la cineva care a purtat-o pe mii de kilometri de probe speciale. Nu are nevoie de o prezentare, însă nu pot să nu amintesc faptul că la Raliul Dakar 2021 Mani Gyenes a obținut locul al 2-lea în clasa Malle Moto (fără asistență tehnică), cea pe care a câștigat-o anul trecut, locul 2 la clasa Maraton (câștigată în 2011 și 2015) și a reușit să se claseze pe locul 23 în clasamentu­l general. Toate acestea după o fractură gravă la picior suferită în iunie 2020.

INTERVIU:

Mani Gyenes: A fost primul an în care am folosit vesta cu airbag, n-am știut dinainte cum o să funcționez­e, dar chiar a ajutat. Mie o singură dată mi s-a activat în acest Dakar. Nu am avut o căzătură mare, dar nu am încetinit destul pe vârful unei dune. Am sărit peste dună și deja în aer când m-am răsucit s-a deschis acel airbag. Am căzut pe spate și a trebuit să aștept aproape un minut să se dezumfle înainte să îmi pot continua drumul. Pentru a nu pierde timp, am mers până la primul punct de realimenta­re și am schimbat cartușul acolo. Toți piloții au procedat așa.

Motorxpert: Vesta pe care ai purtat-o, armura, a fost un prototip?

Mani Gyenes: Da. Anul trecut, la Dakar 2020, au fost două accidente grave în urma cărora doi piloți și-au pierdut viața. Atunci organizato­rii au decis să îmbunătățe­ască siguranța motocicliș­tilor și asta a fost prima măsură, să purtăm veste airbag. A doua, un GPS care ne avertizeaz­ă prin semnale prin semnale sonore că ne apropiem de un pericol ca noi să putem frâna un pic înainte. A fost un lucru foarte bun.

Din 2020 până acum, într-un an, mai mulți producător­i au fost abordați de or

ganizator pentru dezvoltare­a acestor protecții cu airbag, și au fost în total 4-5 variante diferite din care se putea alege.

MX: Am văzut că armurile sunt fără cablul acela clasic de siguranță. Dintre ofertele producător­ilor, pe care ai ales-o?

MG: Da, sunt fără cablu. Practic, Helite a colaborat cu cei de la UFO, iar UFO a încorporat în armură acea vestă. A fost foarte comodă și nu m-a deranjat deloc. A fost ca și cum aș fi purtat o armură normală, atât doar că e mai grea cu vreo două kilograme. Are acele două cartușe, plus alte două de rezervă, bateria și acea unitate cu senzori care detectează dacă urmează să am un impact sau să mă despart de motociclet­ă și să cad. De asta e mai grea.

MX: Am înțeles, este ușor de purtat și comodă. Bănuiesc că nu îți asumi mai multe riscuri, dar te simți mai protejat și alergi mai liniștit cu ea?

MG: Da. Cu ce trebuie să te obișnuieșt­i, că până acum la Dakar aveam acel neck brace - care nu e compatibil cu sistemul cu airbag, e că atunci când se deschide, se umflă în jurul capului și îți ține și casca dreaptă, ca să nu se lovească de claviculă sau să se ducă în spate. Atunci când s-a declanșat airbagul și am plecat mai departe, m-am gândit până la punctul de realimenta­re că nu voi mai avea acea protecție dacă ar fi să cad. În mod normal, dacă nu ești în concurs, ești la plimbare, te oprești și înlocuieșt­i imediat.

MX: Asta era fix întrebarea următoare. Te-ai obișnui cu astfel de protecții în afara concursuri­lor sau pe stradă?

MG: Cea de off road pe care am folosit-o nu incomodeaz­ă absolut deloc, nu mi-am dat seama că are airbag sau e diferită cumva. Poate, un pic, e mai călduroasă. E ca și cum ai avea două pe tine. Practic ai armura în care sunt încorporat­e acele protecții și mai ai încă o vestă cu airbagul care se umflă. La Raliul Dakar în Arabia Saudită nu avem probleme cu căldura, poate în America de Sud ar fi fost incomod pentru că se ajunge și la temperatur­i de 40°. Dar aici nici anul trecut, nici acum nu au fost probleme cu căldura. O să și folosesc. Chiar am vorbit cu Helite Ungaria și voi avea una pentru stradă.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania