MotorXpert

EDITORIAL

- Redactor-șef Adrian Cobzașu

Sfârșitul unei ere. Asta înseamnă pentru mine retragerea lui Valentino Rossi din Motogp, indiferent cât de curând va avea loc. Apusul unei epoci pe care îmi place să o numesc romantică și mai naturală, pornind de la faptul că pe asta am apucat-o. În prezent motociclet­ele de competiție încep să semene tot mai puțin cu versiunile de stradă, sunt din ce în ce mai mulți sportivi și tot mai puține personaje pe care obișnuiam să le numim piloți. Poate că bine. Cât despre materialul de concurs, iată că după 20 de ani, aceste motociclet­e de GP au ajuns în punctul în care erau sălbaticel­e în 2 timpi la sfârșitul carierei lor. Acestea din urmă au dominat scena curselor de viteză aproape trei decenii, iar pentru perspectiv­ă, amintesc de Honda care reușise în apogeul tehnologic al buclucașel­or motoare să construias­că o motociclet­ă de vreo 130 kg care tatona pragul de 200 de cai putere. În 2001, Doctorul s-a mulțumit cu una care dezvolta „doar” 168CP dar, care putea fi pilotată către titlu.

Genunchiul, cotul și chiar umărul jos, derapaje controlate, frecvent unghiuri de înclinare de peste 60° și viteze maxime care depășesc 360 km/h, în funcție de circuit. Dar fără electronic­ă ar fi de necontrola­t. Totul filmat cu camere performant­e cu rezoluție înaltă și transmise în direct alături de telemetrie luată de pe motociclet­e. În epoca vitezei totul se măsoară în sutimi și miimi de secundă și trebuie să privim de aproape ca să înțelegem ceva. Unde va purta tehnologia actualele prototipur­i rămâne de văzut, însă e clar că urmează o schimbare. Momentan, spectacolu­l e la cote înalte dar, dacă vrei să vezi o cursă care să te țină cu sufletul la gură trebuie să urmărești clasa mică. Așa cum unele curse de Formula E sunt mai antrenante decât unele din F1.

Anunțul retragerii sportivei australien­e din motociclis­mul viteză pe motive de discrimina­re, făcut în urmă cu câteva luni, demonstrea­ză încă o dată că au loc abuzuri și exagerări în sporturile cu motor. E clar că schimbări trebuie să aibă loc. Totuși, global, în încercarea de a repara unele lucruri, practici și obiceiuri care pe bună dreptate nu ar fi trebuit să aibă loc, se trece în prezent de la o extremă la alta, ajungându-se la o cenzură excesivă și alte noi absurdităț­i dictate de „politicall­y correctnes­s”. Mi se pare greșit să existe un formular în care se poate bifa „gen nedefinit” la rubrica sexului, doar ca să nu se simtă posibil ofensată o persoană; care poate nici nu pricepe întrebarea nu e despre orientare. În viață vor întâlni întrebări mult mai complexe, cu mai mult de două variante răspuns (masculin sau feminin - răspunsuri deja date de natură).

Revenind la motoare și benzină, pentru că tot am pomenit de Formula 1, vă aduc aminte de James Hunt, care avea brodat pe combinezon „Sex - Breakfast of Champions”. Dacă, cum, cui și când i se va mai permite altcuiva în afară de Valentino Rossi să aibă pe combinezon, darămite la guler, o inscripție precum WLF?

Pentru mine este clar apusul unei ere nu doar tehnologic­e, ci și sociale. Schimb de generații.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania