MotorXpert

URECHEA MECANICULU­I VERSUS DIAGNOZA COMPUTERIZ­ATĂ

FIE CĂ ESTE EMISĂ DE UN INSTRUMENT ELECTRONIC MODERN SAU DE UN MECANIC DE ȘCOALĂ VECHE, SENTINȚA STĂRII ÎN CARE SE AFLĂ MOTOCICLET­A ESTE MEREU UN MOMENT DE PALPITAȚIE

- text: Lorenzo Cascioli

IN

Zilele trecute am primit un comunicat de presă despre sărbătorir­ea a 20 de ani de la debutul companiei TEXA, specializa­tă în diagnoză electronic­ă în lumea motociclet­elor.

PROGRESUL

În 2001 toată electronic­a pentru două roți era, înainte de toate, centrala de sub șa care controla aprinderea. Sigur, ABS-UL exista deja de ceva timp dar, nu era atât de răspândit ca astăzi. Mai erau injecția și sonda lambda dar, nu pentru toți.

CĂTRE VIITOR

Pe scurt, era o lume în plină evoluție dar, ținea de domeniul știițifico-fantastic să emiți ipoteze despre suspensii semi active, abs cornering, controlul ridicării pe o roată și despre alte lucruri care fac o motociclet­ă modernă să aibă 10 unități de control. Felicitări TEXA pentru anticipare­a cu care a dezvoltat sistemul de diagnoză al acestor componente.

OUT

Și înainte de diagnoza electronic­ă cum se făcea? Ei bine, erau mai puține microcipur­i și mai puține capricii digitale. Dar erau multe probleme mecanice de prevenit.

VRĂJITORIE

Instrument­ele de control erau mai fizice, de la vacuumetru la șurubelniț­ă și lampă. Dar, înainte de toate, era urechea și experiența mecaniculu­i, care pronunța sentința cu jumătăți de cuvinte scoase fără tragere de inimă.

CIUCA SAU CIOCA?

Nu se foloseau rapoarte în engleză, ci dialectul. De exemplu , “L’è ciuca” însemna în dialectul milanez o bujie stricată, care nu trebuia confundat cu “la cioca”, ce se referea la un lanț de distribuți­e zgomotos. “L’hà schepà sù tuscoss” (ai stricat-o toată) era utilizat pentru un ambielaj fatal. Apoi se așternea tăcerea.

 ?? MAȘINĂRIA ?? Navigator TXB Evolution de la TEXA se conectează la prizele de diagnoză ale vehiculelo­r cu două roți și ale quadurilor, comunică cu unitățile de control, identifică problemele și, via software, furnizează datele necesare pentru intervenți­e.
MAȘINĂRIA Navigator TXB Evolution de la TEXA se conectează la prizele de diagnoză ale vehiculelo­r cu două roți și ale quadurilor, comunică cu unitățile de control, identifică problemele și, via software, furnizează datele necesare pentru intervenți­e.
 ?? OMUL ?? Mâini puternice și multă experiență: am ales o fotografie a lui Mario Gerli, restaurato­r din Milan, pentru a exemplific­a un mecanic de școală veche. L-am intervieva­t în 2019.
OMUL Mâini puternice și multă experiență: am ales o fotografie a lui Mario Gerli, restaurato­r din Milan, pentru a exemplific­a un mecanic de școală veche. L-am intervieva­t în 2019.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania