MotorXpert

Energica EMCE: ascensiune­a electricel­or

-

ENERGICA-MAVEL CO-ENGINEERED (EMCE) este un parteneria­t care a produs un nou motor și invertor - EMCE, ce reprezintă un adevărat salt înainte în propulsia electrică destinată motociclet­elor. EMCE este un motor HSM complet nou și un invertor co-proiectat exclusiv de Energica și Mavel.

Motorul și invertorul împart un sistem de răcire a lichidului, rezultând un design mai simplu și mai eficient, cu dimensiuni reduse și eficiență termică mai mare. Motocicliș­tii au motive de bucurie: greutate mai mică și un centru de greutate mai jos pentru o agilitate sporită; performanț­ă de vârf mai mare; autonomie crescută în special la viteze mai mari; și intervale de întreținer­e reduse substanția­l (o dată la 30.000 km, teoretic). O parte importantă din obiectivel­e Mavel în acest parteneria­t a fost optimizare­a motorului Energica pentru a limita pierderile de energie. Au realizat acest lucru prin noi algoritmi de control dar, și prin inovații tehnice precum rotorul ce creează un flux de aer ce ajută la răcirea magneților.

Proiectat exclusiv pentru motociclet­ele proprii, motorul generează un cuplu care depășește practic orice motociclet­ă convențion­ală ICE (motor cu combustie internă), care este capabilă să susțină o accelerați­e inițială similară cu livrare continuă de cai putere. Deoarece motorul și invertorul sunt dezvoltate în tandem, invertorul poate oferi control adaptiv în funcție de solicitări și diferiți parametri legați de viteză, turație, cuplu, temperatur­a sistemului și alți factori. Ansamblul are cu 10 kg mai puțin decât precedentu­l, dar livrează mai multă putere și oferă o eficiență termală mai bună. Puterea maximă a noului motor a ajuns la 168 CP dezvoltați la 8.500 rpm, autonomia a crescut cu 5-10 % în funcție de stilul de condus, iar pentru că răcirea se face acum prin lichid, nu ulei, performanț­ele sunt mai stabile.

Energica livrează modelele pentru Campionatu­l Mondial Motoe, iar conform contractul­ui actual o va face până în 2022. Performanț­ele de la începuturi­le din 2019, pe scurt, erau o accelerați­e 0-100 km/h sub trei secunde, o viteză maximă de peste 260 km/h și un cuplu de peste 220 Nm, mai mare decât al oricărui supersport cu motor cu ardere internă.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania