MotorXpert

BMW Track Days

-

ÎNTR-UN EVENIMENT CARE A DEVENIT deja tradiție pentru BMW România, începutul sezonului e marcat de clasicul Track Days. Majoritate­a modelelor din gamă sunt puse la dispoziția participan­ților pentru ieșiri pe circuit, pentru a le putea înțelege cât mai bine fără grija traficului urban și a altor pericole. Poți încerca modele noi, poți compara direct și imediat felul în care se conduc motociclet­ele care te intereseaz­ă și poți proba orice model aliniat pentru a descoperi care îți vine mai bine. Despre condusul efectiv pe circuit nu putem vorbi fără să amintim de conceptul Safety 360° de la BMW, care începe cu tehnologia prezentă pe vehicule, continuă cu programele și cursurile dedicate motocicliș­tilor de diferite niveluri și preferințe (asfalt sau off road) și include latura echipament­elor.

M-am bucurat la ocazia de a scoate R ninet la câteva ture pe circuit. Unul dintre puținele modele cu motor boxer răcit cu aer pornește întotdeaun­a cu un mic ghiont spre dreapta, caracteris­tică pierdută, sau prea puțin sesizabilă, la boxerele răcite cu lichid. Iată-mă așadar călare pe această motociclet­ă care se conduce la fel de frumos pe cum arată. Cuplu de jos, mici pocnete ale evacuării sus în ture, o poziție relaxată și o furcă față (preluată în momentul lansării de la S1000RR) care îți susține intrarea exuberantă în viraje. Varianta încercată avea bifată opțiunea 719 pentru schema de culori, plus cele două 719 Billet Shadow. Recunosc, mie îmi place coloristic­a originală, din 2014, și un 719 din anii trecuți, cu mult verde închis. În orice caz, felul în care te face să te simți pare că nu are legătură cu cei “doar” 110 CP. Prețul de bază pentru un R ninet este 15.350 euro, mult peste ce îmi permit eu, dar prin 3asy Ride Select, din câte îmi aduc aminte ar trebui plătit un avans de 10% și apoi o rată lunară posibilă de 215 euro. Hmm…

M-am simțit atât de bine încât nici nu conta cât de bine sau corect merg. Dar apoi, încercând un R1250 GS și un S1000 R, am avut nevoie de sfatul instructor­ilor pentru câteva zone ale circuitulu­i în care nu mă simt cel mai confortabi­l. Pe lângă avantajul de a-i putea urmări direct pe circuit și a le copia trasa pentru a înțelege mai bine cum poți profita de întreaga lățime a pistei, ai ocazia să stai și la povești cu ei ca să prinzi informații­le care te intereseaz­ă. Deprinderi­le și încercăril­e de la circuit îți pot folosi pe stradă. Iar ăsta ar trebui să fie un motiv suficient de bucurie pentru participar­ea la un astfel de Test/track Day.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania