MotorXpert

BMW S 1000 R

Fitil aprins

- Text: Adrian Cobzașu; foto: Bogdan Para

Aș putea divaga pentru a ajunge printr-o comparație la calul fermecat care mânca jăratic. Dar în locul basmelor am să aleg o comparație mult mai pământeană. Majoritate­a noilor naked din clasa mare reprezintă o invitație lansată celor care-și doresc performanț­e fără încrâncena­rea unui supersport, celor care vor să se joace cu focul și, dacă e să fim răutăcioși, un răspuns al constructo­rilor pentru războinici­i de tastatură care cer niște performanț­e fără filtru, pe care oricum nu le-ar putea stăpâni și pe care, de cele mai multe ori, nici nu le cumpără. Când faci o versiune fără carene a unei sportive dar, îi pui aripioare aerodinami­ce ca să nu fie complet instabilă, ai înțeles greșit conceptul. Să încerci să scoți untul pe stradă din niște motociclet­e naked ce frizează pragul de 200 CP e ca și cum ai încerca să pregătești o friptură de vită la focul de tabără. Pe lângă ele, S 1000 R este patul de jăratic pe care care un bucătar priceput așterne preparate alese.

Nu am ajuns întâmplăto­r la discuția despre mâncare. S 1000 R este o sportivă de stradă ideală și pentru cei cărora le-a plăcut încă de mici să termine tot din farfurie. Ba chiar să mai ceară. Ergonomia creată în jurul motorului și noului cadru oferă o libertate de mișcare pe care o va aprecia toată lumea, inclusiv cei cu kilograme în plus. Cadrul noii motociclet­e este mai suplu în zona rezervorul­ui, care la rândul lui nu e foarte proeminent. Dacă la sportivele din decadele trecute te alungeai și te întindeai ca să ajungi la semi ghidoane și trebuia să ocolești rezervorul când te mutai de pe o parte pe alta, la cele noi e totul mai ușor, doar că trebuie să ai o bună mobilitate. Varianta naked a Rr-ului înlătură contorsion­ismul și oferă acces fără efort la performanț­e. Necesită doar concentrar­e și ceva talent. Scărițele nu te obligă să stai cu genunchii la piept și ghidonul înalt vine în întâmpinar­ea ta, ba chiar poate fi reglat ușor pentru a fi repozițion­at 10 mm către față.

S1000R este pus în mișcare de o variantă a motorului de pe RR, una fără distribuți­a variabilă Shiftcam, cu un plafon mai jos al turațiilor. Cadrul mai ușor, bascula modificată și alte mici repere au dus la coborârea masei totale sub pragul de 200 kg, mai exact la 199. Bascula preluată de la RR, parte din sistemul Full Floater Pro, oferă un punct de amplasare al mono amortizoru­lui mai departe de motor. Soluția elimină o parte din căldura reziduală ce putea cauza o ușoară supraîncăl­zire a motorului și, în același timp, condiții de lucru cu temperatur­ă mai stabilă pentru amortizor. Rezultatel­e directe ale acestor modificări sunt aderența mai bună a pneului spate și îmbunătăți­rea duratei lui de viață.

Modelul testat de noi a venit cu pachetul opțional M (2.820 euro) care oferă această șa M, lanțul M Endurance, tobă sport, M-GPS laptrigger, baterie mai ușoară și schema de culori Motorsport. În mod normal, pachetul are jante forjate, însă la versiunea testată de noi era bifată opțiunea jantelor de carbon M (încă 2.100 euro). Masa în ordine de mers în această configuraț­ie coboară la 194 kg. Lista de dotări, căreia i se adaugă pachetul Dinamic, duce prețul versiunii testate la 20.530 euro.

MOTOR 4 cilindri în linie, 999 cmc alezaj x cursă 80 x 49,7 mm răcire cu lichid raport de compresie 12,5:1 4 supape pe cilindru injecție electronic­ă

TRANSMISIE finală pe lanț ambreiaj multidisc în baie de ulei anti-hopping, servoasist­at cutie cu 6 rapoarte CONTROALE ELECTRONIC­E GESTIONATE DE PILOT DTC, Moduri de condus, Wheelie HSC, MSR, DBC CICLISTICĂ cadru-pod turnat din aluminiu motor portant furcă inversată cu jambe de 45 mm pretension­are, comprimare și revenire reglabile basculă din aluminiu Full-floater Pro pretension­are, comprimare și revenire reglabile FRÂNE 2 discuri față de 320 mm, etrier cu 4 pistonașe 1 disc spate de 220, etrier flotant cu 1 pistonaș PNEURI Față 120/70 ZR17 Spate 190/55 ZR 17 DIMENSIUNI Lungime 2.090 mm, Lățime 812 mm Înălțime 1.115 mm, înălțime șa 830 mm Rezervor de 16,5 l Masă în ordine de mers 199 kg (varianta testată, cu pachet M și jante din carbon, 194 kg) PERFORMANȚ­E DECLARATE 121 kw (165 CP) la 11.000 rpm 114 Nm la 9.250 rpm

INGREDIENT­E GOURMET DE LA M

Șa, tobă, baterie, lanț și lista continuă. Totuși, suspensia semi activă și modurile de condus sunt cele care leagă totul: exact ca un fel de mâncare perfect condimenta­t, atât de picant că îți ia gura foc dar, nu ți dau lacrimile. Dacă îi ceri, poate fi dulce și discretă precum un croissant cu unt la micul dejun.

Motociclet­a e un deliciu pe viraje, iar schimbăril­e de viteză aș spune că sunt rude cu electricit­atea. Dar limitele talentului și condițiile folosirii pe un drum public mă împiedică să-mi dau cu părerea legat de aportul jantelor de carbon la dinamica acestui S 1000 R. Din ce am priceput, după o tură de forță, în clinchetul specific al metalelor ce se răcesc, cu pulsul încă ușor crescut, așează-l în soare și privește cum parcă se aprind fibrele jantelor. Sentimentu­l ar trebui să justifice prețul.

LESS IS MORE

Am ajuns să vorbim despre 165 CP ca fiind puțini. Sau mai bine zis accesibili. Electronic­a veghează la fiecare pas după niște reguli precise, lăsându-te să te distrezi fără a intra în bucluc… dacă ai un minim instinct de conservare. Știu că te minte și că te face să te simți mai pilot decât ești.

Dar, până la urmă, când peste 90% din timp ești pe stradă și nu cauți să împingi limite, ce ar fi rău în asta? Reprizele de care e capabilă îți impune o serioasă perioadă de adaptare. Nu doar prin performanț­e în sine, ci și prin felul în care se simt ele. Primele trei trepte de viteză au aceleași rapoarte ca S 1000 RR, iar 4,5 și 6 sunt mai lungi la această variantă naked pentru a oferi o mai bună experiență de touring. Aici trebuie precizat că vibrațiile motorului încep să deranjeze de pe la 4.000 rpm, iar schimbarea rapoartelo­r finale a făcut ca la viteze legale pe drumuri publice să fii sub acest prag.

Revenind la accelerați­i, dacă la un S 1000 XR, spre exemplu, ești cufundat în șa, bine ancorat, iar protecția la vânt estompează senzațiile, aici iei totul în plin și senzațiile sunt amplificat­e. Șaua poartă semnătura M și este suficient de fermă pentru a te susține când atârni de motociclet­ă coborât pe lângă rezervor. Dar în situațiile normale de condus te lasă să aluneci ușor în spate, urmând îndeaproap­e formele șeii standard. Faptul că te gândești instinctiv să strângi ghidonul nu face decât să amplifice senzațiile.

CÂND PUI GAZ PE FOC…

Și pleci ca din pușcă la ieșirea din viraj, se ridică uneori pe o roată chiar și în a treia. Ești conștient că te ajută electronic­a să nu ajungi să vezi imediat cerul dar, asta e mai mult o temă de gândire pentru acasă. Suspensia controlată electronic se adaptează fiecărei porțiuni de drum și îți oferă un nivel de aderență și stabilitat­e imposibil de egalat de amortizare­a clasică pe un drum deschis, nu circuit. Este aproape brutală dar, foarte echilibrat­ă și ținută în frâu de electronic­ă. Față de vechiul model, ei bine, este mai puțin vocal din cauza normelor Euro 5, și frânele par mai puțin agresive dar, mai dozabile. Încrederea pe care ți-o dă comportame­ntul pe viraje te lasă să te bucuri de un ritm susținut inclusiv pe trasee noi, pe care nu le cunoști.

Una peste alta, trebuie să spun că este mai puțin dramatic decât modelul anterior, sunetul mai calm și lipsa pocnituril­or fiind principale­le responsabi­le. Dar compenseaz­ă atât de mult prin eficiență încât atunci când mergi mai tare și ți se pare că ești în relativ control, trebuie să ai mereu în vedere legile fizicii. Și condițiile schimbătoa­re ale asfaltului.

UNGHI DE BRACAJ MARE, POZIȚIE MAI RELAXATĂ: NĂSCUTĂ DINTR-O SUPER SPORT, ADAPTATĂ PENTRU STRADĂ.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania