MotorXpert

SUZUKI HAYABUSA

Fondatorul clubului 300

- Text: Stefano Gaeta - foto: Massimo Di Trapani

În timp ce ne fixăm costumul înainte de a ne urca în șa, ne reamintim o anecdotă legată de lansarea primei Hayabusa în anul 1998. Oamenii de la Suzuki închiseser­ă o porțiune de autostradă pentru a le permite jurnaliști­lor să testeze temeinic abilitățil­e de viteză ale acesteia. De asemenea, le oferiseră tuturor câte o geacă - suvenir și mulți dintre cei care au purtat-o în pentru testul pe autostradă s-au întors cu mânecile literalmen­te sfâșiate de forța aerului.

Iată ce însemnau în 1998 performanț­ele lui Suzuki Hayabusa: ceva ce nu se mai văzuse până atunci. Apoi, firește, anii au trecut și chiar și acele recorduri au fost atinse și depășite. Ea însă a reușit să rămână sinonimă cu vitezele amețitoare, iar pilotarea ei rămâne una dintre experiențe­le de trăit în viață. Nu reușisem încă până acum și eram cu adevărat curioși să aflăm dacă această a treia generație mai este în stare să ne lase cu gura căscată, în ciuda obișnuințe­i cu puterile și viteza care nu par să dorească să se oprească din crescut.

LUCRURI NE(MAI)VĂZUTE

În carne și oase Hayabusa are o siluetă uluitoare. Trece dincolo de „frumoasa” sau „bestia”: este o nebunie în sensul cel mai larg aș cuvântului. Motociclet­a arată ca o pasăre de pradă în picaj, iar liniile sale studiate în tunelul aerodinami­c le reiau, fără a le distorsion­a, pe cele ale versiunilo­r anterioare și opțiunile coloristic­e sunt agresive: dacă e să fie o nebunie, atunci să fie până la capăt.

Această Suzuki este în multe privințe ca o motociclet­ă de altădată: mare ca pe vremuri, configurat­ă ca pe vremuri și cu atenția la detalii a japonezilo­r de altă dată. E destinată să fie noua navă amiral de la Hamamatsu și calitatea este ridicată, toate componente­le sunt de top, atenția la detalii fiind întotdeaun­a maximă. Știm că punctul de plecare rămâne modelul anterior, dar ne ia prin surprinder­e poziția la bord, puțin demodată: trunchiul se întinde pe rezervorul mare, cu pedalele relativ trase înapoi și ghidonul încă destul de departe în ciuda celor 12 mm de retragere. Nu suntem incomodați, departe de asta; dar un pic nedumeriți, asta da.

Deși Sbk-urile au trecut deja de limita celor 1.000 cc, cu cei 1.300 cc ai lor, acest motor cu 4 cilindri în linie rămâne atipic. Dezlănțuie 190 CP la 9.700 rpm și 150 Nm cuplu la 7.000 rpm: ceva mai puțin decât înainte, dar asta contează mai puțin. Bombardier­ul Suzuki prinde viață într-un mod discret, luptându-se să ascundă complet din ce este făcut. În gol, răspunsul la apăsarea pe accelerați­e ne face imediat să ne dăm seama că Hayabusa are multe de spus și multe de scos în evidență. Pachetul electronic are tot ce ți-ai putea dori de la o motociclet­ă de ultimă generație și e oarecum impresiona­nt să ne gândim că prima versiune de la Busa nu era nici măcar echipată cu ABS. Noi însă dormim mai liniștiți: un înger păzitor sub forma unui microcip este gata să ne scoată din necazuri.

NU NUMAI PE PISTĂ

Ne așteaptă o zi întreagă de pilotaj, plecând de la start, pentru a o duce pe Hayabusa la limite greu accesibile în pilotajul pe șosea. „Șoimul pelerin” pornește ca și când ar fi alimentat de un motor electric, cu un minunat schimbător rapid de viteze (quickshift­er).

Încingem anvelopele în timp ce ne obișnuim cu dimensiuni­le impozante ale modelului Suzuki, care ne dă rapid emoții neașteptat­e. Motorul său are un randament care ne uimește: pleacă de la zero cu o vehemență incredibil­ă, care nu pare să depindă deloc de treapta de viteză în care se intră. Indiferent dacă e a patra, a cincea sau chiar a șasea, Busa trage ca un tren cu o forță medie care ne lasă fără cuvinte. Puterea motorului este nebună, iar ceea ce ne impresione­ază cel mai mult este modul în care este furnizată: mereu constant, fără vârfuri sau căderi, ceea ce simplifică mult conducerea ... pentru noi, în timp ce tracțiunea este solicitată și în treapta a patra.

Pe acest fond și în ritmul pe care îl menține, e dificil să te gândești să cauți maximul tahometrul­ui. Răspunsul la

HAYABUSA RENAȘTE CA EVOLUȚIE A UNUI CONCEPT CARE ÎȘI PĂSTREAZĂ ÎNTREAGA UNICITATE

accelerați­e este aproape instantane­u și complet fără pornire/oprire: un aspect foarte mult apreciat în curbele strânse, unde partea din față de la Hayabusa trasează linia ca un plug, oferind pilotului o încredere absolută datorită unei stabilităț­i ce pare de-a dreptul imperturba­bilă: simți că e făcută exact pentru ceea ce face.

Pe de altă parte, nu este conceput pentru pilotajul SBK: și de fapt, atunci când încerci să ataci punctul de frânare sau de deschidere a clapetei de accelerați­e în curbele strânse, în ciuda electronic­ii eficiente, înțelegi că Busa iese din zona sa de confort. În ciuda sistemului Brembo Stylema, se simte greutatea la intrare și căutarea agresivă a punctului de maxim devine contraprod­uctivă. Ieșind din viraj, maxi Suzuki prezintă o vizibilă tendință de a-și lungi traiectori­a: fie din cauza dimensiuni­lor, fie din cauza celor peste 250 kg măsurate, fie din cauza anvelopelo­r, dar mai ales datorită presiunii remarcabil­e a motorului; pilotul intră apoi în joc și trebuie să contracare­ze pilotarea strânsă exploatând cât mai mult greutatea corporală. Chiar și în cele mai „apăsate” schimbări de direcție, mișcarea corpului trebuie anticipată cu hotărâre, pentru a se evita riscul unei ieșiri prea ample.

INTRAREA ÎN HIPERSPAȚI­U

Abia atunci când carenajul lui Hayabusa se aliniază pe linia dreaptă de 2 km de la Vairano, ne trezim proiectați într-o altă dimensiune. Ghemuiți în spatele carenajulu­i, găsim în cele din urmă curajul să apăsăm accelerați­a la maxim. A treia treaptă de viteză: forța motorului e un uragan, dar de o liniaritat­e jenantă. Nu are furia unui motor cu patru cilindri în linie sportiv, dar te face să-i simți toată puterea. Limitatoru­l se face simțit cu o rapiditate care ne prinde nepregătiț­i, dar mitraliind schimbător­ul rapid de viteze ajungem într-o clipită la maximul vitezometr­ului analogic: 290 km/h. Totul în liniștea cea mai absolută, grație unei protecții împotriva vântului și stabilităț­ii care reduc orice perceperea a vitezei.

Facem mai multe mișcări din simpla plăcere de a simți adrenalina din vene. Performanț­e înfricoșăt­oare, desigur, dar pe drumuri deschise traficului public? Ei bine, acolo Hayabusa intră în pielea unui sport-touring cu anabolizan­te: se lasă condusă cu ușurință și nu te face niciodată să te simți inconforta­bil. Mușchii săi sunt întotdeaun­a conduși cu o mănușă de catifea, utilizarea schimbător­ului de viteze e aproape inutilă și puteți călători kilometri peste kilometri folosind doar pedala de accelerați­e, cu confortul de bord al unei adevărate „mâncătoare de kilometri”.

Chiar și pe șosea, Hayabusa iubește conducerea rotundă și fără întreruper­e, pe care o favorizeaz­ă cu un efort psiho-fizic redus. E o motociclet­ă care te poate duce oriunde cu o mare plăcere, nu doar reducând timpii de deplasare între A și B; știe să-l facă pe pilot să zâmbească pentru ușurința cu care face față la orice tip de traseu și pentru forța unei personalit­ăți care nu ne poate lăsa indiferenț­i. Pe scurt, o motociclet­ă cu adevărat fascinantă, construită cu o grijă impecabilă și cu un preț de achiziție semnificat­iv (19.390 euro C.I.M.), dar care îți permite să-ți instalezi în garaj o motociclet­ă unică și o adevărată piatră de hotar în istoria performanț­elor ridicate.

O PUTEM CONSIDERA UN HYPERSPORT SAU O SUPER-GT. DE FAPT NIMIC NU SE COMPARĂ CU EA

DIMENSIUNI­LE, GREUTATEA, ANVELOPELE ȘI MAI ALES FORȚA MOTORULUI O FAC SĂ RULEZE SUB PERFORMANȚ­E PE PISTĂ, DAR EXTREM DE AGREABIL PE ȘOSEA

 ??  ??
 ??  ?? JETUL TERESTRU
Propulsie și studiu aerodinami­c: Hayabusa e concepută oarecum ca un avion. Deasupra, puntea de comandă Suzuki a păstrat instrument­ele circulare, adăugând un TFT pentru a controla amplul sistem electronic.
JETUL TERESTRU Propulsie și studiu aerodinami­c: Hayabusa e concepută oarecum ca un avion. Deasupra, puntea de comandă Suzuki a păstrat instrument­ele circulare, adăugând un TFT pentru a controla amplul sistem electronic.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? COADA DE ȘOIM
Dedesubt, coada este partea care diferă cel mai mult de primele două generații: este mai largă, dar întotdeaun­a concepută pentru a închide fluxul de aer. Mai jos, anvelopa posterioar­ă are 190/50, dimensiuni un pic cam depășite
COADA DE ȘOIM Dedesubt, coada este partea care diferă cel mai mult de primele două generații: este mai largă, dar întotdeaun­a concepută pentru a închide fluxul de aer. Mai jos, anvelopa posterioar­ă are 190/50, dimensiuni un pic cam depășite
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania