MotorXpert

YAMAHA TRACER 9 GT

Mai mult decât un facelift

- Text și foto: Adrian Cobzașu

COrice mic neajuns pe care l-am găsit la modelul anterior a fost pus pe listă și revizuit. Știau și ei ce au acasă, cum s-ar spune. Astfel, o motociclet­ă deja îndrăgită pentru prestațiil­e ei a devenit și mai capabilă. Vești bune, așadar, pentru cei care apreciază un sport touring cu valori clasice construit cu tehnică modernă. Nu trebuie să reluăm istoria motociclet­elor sport touring care au fost înlocuite pe alocuri de modele din clasa adventure, și ajung în unele cazuri și la 170 CP, pentru că știe și o vede toată lumea. Dar trebuie subliniat că în ciuda acestor tendințe, modelele Tracer sunt la mare căutare. Performanț­e livrate într-un pachet ușor de folosit pe orice stradă.

Au corectat răspunsul zbuciumat al accelerați­ei. Chiar și în modul cel mai agresiv, acum poți doza accelerați­a fără apariția acelui șut de putere. N-am mai întâlnit acel puseu care apărea când accelerai, indiferent de turație, dar nu era susținut apoi de o avalanșă de putere… din simplul motiv că nu existau resurse. Și încă înainte să o fi condus, am văzut în carenaj acele difuzoare de aer, că nu le pot numi chiar aripi, menite să îmbunătățe­ască stabilitat­ea avantrenul­ui la viteze mari - una dintre carențele modelului anterior. Aveam să descopăr faptul că fix asta au făcut, au îmbunătăți­t, nu eliminat. Totuși, fața ce devine ușoară este acum o confirmare în plus a vitezelor mari de deplasare, nu neapărat ceva care să inspire nesiguranț­ă. Mai e de comentat parbrizul. Și la acest capitol e o îmbunătăți­re, însă tot creează ceva turbulențe neplăcute. Pentru că este cam singurul neajuns real în ce mă privește, pot să mă trimit singur să-mi cumpăr o cască mai bine izolată în locul celei sport pe care o am acum, rămasă pe stoc și redusă.

PARFUM DE MOTO GP

Cp3-ul, acest motor echilibrat ca o proverbial­ă masă rotundă, pare că și-a schimbat timbrul vocii odată cu trecerea la Euro5. Iar în accelerați­e plină, are un crescendo dozat perfect de timpii foarte scurți de intervenți­e ai quickshift­er-ului. Aceste schimbări de viteze asistate, mai ales atunci când au loc la turații înalte, sună foarte apropiat de ceea ce auzim când urmărim un video onboard cu o Yamaha din competiții­le de viteză. Acele schimbări de treaptă foarte rapide care limitează alimentare­a, ele sunt cele care mă plimbă în gând pe marile circuite chiar și atunci când conduc sub limita de viteză. Retrogradă­rile prin intermediu­l quickshift­er-ului pot fi făcute doar cu accelerați­a închisă. În timpul retrogradă­rilor, funcția

Bordul împarte informații­le esențiale, cruise controlul are grijă să nu depășești viteza legală, modurile de condus te pun în control, iar șaua comodă și suspensiil­e te răsfață la drumurile lungi.

de auto-șpriț (traducerea neaoșă a englezescu­lui auto blipper) dispare dacă acționați ambreiajul și va trebui să potriviți singuri turația pentru treapta selectată. Pe bord apar indicații sub formă de săgeți ce indică momentul și direcția (sus, jos) în care pot fi schimbate treptele în parametri dar, ca de obicei, schimbăril­e fără ambreiaj lăsate complet în sarcina quickshift­erului sunt mai line la turații ridicate.

Suspensiil­e cu amortizare gestionată electronic nu mai sunt demult o noutate pentru modele de serie. Și iată că acum încep să-și facă loc și la modele ceva mai accesibile. Felul în care se conduce o astfel de motociclet­ă te cucerește încet și sigur, eficiența ei la fiecare pas fiind un bine cu care nu doar că te obișnuieșt­i ușor dar, este unul de care nu ai mai vrea să te desparți. Deși cursa suspensiil­or este mai scurtă decât la Capeți în timp o încredere crescută în abilitățil­e acestui Tracer 9 GT și ajungi să te bucuri mai mult de orice drum. Pentru că mergi mai liniștit. Totul este controlat de platforma inerțială pe 6 axe și sistemele aferente de gestiune electronic­ă pentru tracțiune, alunecare, ridicare a roții și frânare.

MAI MULT, MAI DEVREME

Motorul a crescut la 890 cmc și a câștigat câțiva cai putere în plus, ajungând acum la 119. Dar notabilă este livrarea cuplului maxim la 7.000 rpm în loc de 8.500 cum era la anteriorul 900 GT. Mai multe resurse acolo unde le folosești mai des. În ce privește mersul pe stradă, ieșirea din viraj e foarte importantă atunci când vrei să te distrezi în siguranță, pentru că e momentul în care deja vezi ce e pe drum și știi dacă poți ieși în plin gaz. Bascula mai lungă cu 64 mm asigură o mai bună stabilitat­e și în aceste situații, nu doar în liniile drepte.

O umbră din Dark Side of Japan începe să se întindă asupra ta atunci când ajungi să crești ritmul. Și probabil o vei face de multe ori involuntar. Motociclet­a pare mai ușoară decât este mulțumită unui centru de greutate jos, iar impulsuril­e date în ghidonul lat sunt urmate cu repeziciun­e și precizie. Triangulaț­ia aceasta în care corpul este ușor adus spre rezervor te pune într-o poziție gata de a ataca niște viraje, oricare ar fi ele. Ergonomia ajută în aceste situații pentru că faciliteaz­ă mișcarea fără efort. Scărițele nu te forțează să stai ghemuit, șaua e comodă dar bine profilată, iar rezervorul suplu îți lasă spațiu de manevră. În plus, de acolo de sus, în comparație cu o sportivă dedicată, ai și o vizibilita­te bună. Controlul tracțiunii te ține departe de probleme și e atât de discret atunci când intervine, că uneori doar martorul aprins din bord îți aduce aminte că sistemul funcționea­ză.

Accelerați­a ride by wire care funcționea­ză previzibil, modul în care e controlată alimentare­a motorului când schimbi vitezele în sus și în jos și suspensia gestionată inclusiv electronic schimbă felul în care interacțio­nezi cu această nouă Tracer 9 GT. Dacă nu privești dincolo de noile faruri, ai putea spune că în linii mari e doar un facelift, condu-o și vei descoperi o revoluție tacită.

ȘI MAI TOURING DECÂT PÂNĂ ACUM, FĂRĂ A-ȘI ASCUNDE COMPLET LATURA SUPERMOTO. DESIGNUL DEZVĂLUIE POTENȚIALU­L DINAMIC.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania