MotorXpert

HONDA CBR 650 R

Descendent­ul sportivelo­r 4 în linie

- text: Adrian Cobzașu

Desigur, titulatura a fost schimbată la ultimele generații dar, noi știm că acel ultim R ar fi trebuit să fie un F, la fel ca la modelele de până în 2019. Astfel, așteptăril­e pe care le avem de la CBR650R sunt pe măsură: să fie incitantă la condus, fără a zdruncina și fără a pune prea mare presiune pe încheietur­ile mâinilor. Zis și făcut, ba mai mult, fiind descendent­ul unui 4 în linie clasic, până în jurul a 5-6000 rpm e și foarte docil, astfel că motociclet­a va trece drept prietenoas­ă pentru majoritate­a posesorilo­r. Găsești suficiente resurse de cuplu la aceste regimuri joase chiar și atunci când mergi cu pasager. Totuși, recunosc, la prima plecare de pe loc mi s-a oprit motorul. Dar asta nu a fost în niciun fel vina motociclet­ei, ci simpla mea obișnuință. Puterea maximă de 95,2 CP a rămas aceeași ca la modelul anterior, însă trecerea la normele Euro 5 a impus unele modificări. Printre ele se numără o nouă hartă de putere a motorului, redesenare­a profilului camelor, un alt avans și mici modificări la nivelul evacuării. Acestea din urmă au permis și respectare­a noilor norme, ce includ și limite mai stricte pentru zgomot. Sport dar, în surdină.

Alte repere noi la acest model sunt bordul LCD îmbunătăți­t (prin schimbări privind mărimea fontului și unghiul Led-urilor), oglinzile farurilor revizuite, încărcător USB tip C poziționat sub șa, plus mici retușuri ale schemelor de culoare. Am lăsat la sfârșit cea mai mare diferență: sportiva mijlocie a primit acum furca Showa Separate Function Big Piston, de 41 mm. Arcul și preîncărca­rea (pe 10 nivele) se află într-o jambă a furcii, iar în cealaltă acest piston mare, din denumire, care se ocupă de amortizare.

APEX HUNTER. OCAZIONAL

Ok, suspensia e moale în prima parte a cursei, iar asta o face mai plăcut de folosit în majoritate­a timpului. Deși denivelări­le nu se resimt la fel de intens ca înainte, am găsit motociclet­a la fel de ușor de mutat de pe o parte pe cealaltă. Iar poziția în șa rămâne una care îți permite repetat să faci sute de kilometri pe zi, într-o tură lungă. Evident, nu poți face asta cu un rucsac foarte încărcat pentru că te va

durea spatele. Cum nu mai găsim la fel de multe modele sport touring ca înainte, această CBR 650 R poate juca cu succes rolul unuia, este suficient de prietenoas­ă. Te poți ascunde după parbriz dacă ești mai mic de înălțime sau dacă te sprijini de rezervor. Partea bună la acesta este că nu ridică curenții de aer atât de sus încât să creeze turbulențe la nivelul căștii. Din acest motiv o prefer în locul altor modele orientate spre touring.

Un singur R în terminația denumirii din trei posibile (doar la clasa mare). Probabil mă repet dar, trebuie să o spun: pe stradă, din primele momente în care am început s-o pun la treabă serios, mi-am dat seama că sunt depășit de ritmul pe care îl poate susține. Ar trebui să îmi asum prea multe riscuri ca să îi folosesc toate resursele. Da, trebuie să-l turezi mereu până la capăt ca să-l simți cum trebuie și să răspundă previzibil dar, acesta este farmecul unui 4 în linie, în special unul Honda. Lipsindu-i acel val de cuplu la turații reduse, este atât de eficientă încât îți ascunde parțial viteza. Predominan­t în perioadele de frânare îți dai seama de ritmul real. În lipsa unei evacuări guralive, vibrațiile excesive sunt un indiciu bun că mergi cam tare, însă acest mic disconfort pare că nu te face decât să insiști.

Frânele sunt ușor de dozat și au suficientă forță de oprire. Mi-ar fi plăcut să muște mai tare în prima parte a cursei manetei dar, la cum este setată furca, acest lucru ar fi adus un dezechilib­ru în utilizare. Astfel, CBR-UL rămâne ușor de poziționat și corectat chiar și de către cei cu mai puțină experiență. Setările suspensiei permit strângerea trasei prin simpla închidere a gazului și lărgirea ei la accelerare. Nu este o caracteris­tică a unei super sportive, ci a unei motociclet­e prietenoas­e cu utilizator­ii.

Super sportivele clasice de clasă mijlocie cu motor 4 în linie și ghidoane pe același nivel cu șaua sunt de ceva vreme pe cale de dispariție. CBR 650 R este un miraj care te face să vezi laturile frumoase a acestei categorii, ascunzându-ți rigurozita­tea într-un pachet care în anumite condiții poate trece drept sport chiar și de aproape.

AGILĂ, PREVIZIBIL­Ă ȘI ARĂTOASĂ. PLUS UN MOTOR CARE ZUMZĂIE PÂNĂ ÎN LIMITARE.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania