MotorXpert

EMULA CUM SUNĂ O ELECTRICĂ?

AM FOST PRIMII PE PROTOTIPUL SUPER-SPORTIVEI ELECTRICE CARE POATE SIMULA ORICE MOTOR PE BENZINĂ PENTRU A REPLICA SENZAȚIILE. REZULTATUL? SENZAȚIONA­L...

- Text: Christian Cavaciuti - foto: Massimo Di Trapani

V-am povestit despre Emula în timpul primului lockdown: și din moment ce toată lumea a avut mai mult timp să comenteze, a plouat cu comentarii. Comentarii­le, așa cum era de așteptat, au fost fie albe, fie negre, cu foarte puțin gri între ele. Emula este așa: fie o iubești, fie o urăști. Pentru că e o motociclet­ă electrică, și anume una care vrea să fie ca o motociclet­a pe benzină și, după ce am condus-o, vă putem spune că face față chiar bine. Lucru fără îndoială neliniștit­or, pentru că ne pune la îndoială certitudin­ile, așa, cam cum face Alexa: o voce căreia am fi tentați să îi atribuim un suflet, dacă nu am ști de la bun început că e sintetică.

Așa este și Emula: sintetică, dar, în ceea ce ne privește, e fără îndoială vie. Desigur, ceea ce am condus noi e încă un prototip și vor fi necesare câteva ajustări; însă potențialu­l este indiscutab­il, și de asta îți dai seama când apeși pe butonul Start. În timp ce toate electricel­e rămân tăcute și nemișcate, ea prinde viață, vibrează, chiar urlă când apeși pe accelerați­e.

AȘA CUM MĂ VREI TU

Cum așa, prinde viață? Aici e partea frumoasă. Emula are o bibliotecă potențial infinită de comportame­nte și senzații diferite și se trezește de fiecare dată cu personalit­atea pe care ne-o dorim (ceva, dacă vreți, aproape erotic). Dai o tură și ai de a face cu o 250 2T lentă la intrarea în viteză dar apoi e uimitoare; în tura următoare pare că ai un 4 cilindri în linie 600 care urlă și urlă când intră în curbă; în runda următoare este o V2 cu un demaraj incredibil și un timbru gutural.

Să o spunem din capul locului ca să evităm neînțelege­rile: nu sunetul este cel care face magia, chiar dacă e ceea ce aștepți și iese de unde trebuie să iasă: cel de eșapament de sub coadă, iar cel de admisie de sub rezervor. Dar cea care te convinge cu adevărat, așa cum bine știe oricine se pricepe la rock, este linia bașilor: adică vibrațiile, care de sub șa trec direct în stomac și în coloana vertebrală.

Iar Emula chiar vibrează ca o 2T sau o 4T, astfel încât cu ochii închiși e imposibil să te gândești că dedesubt se află „doar” un motor electric.

Cealaltă latură magică o reprezintă cutia de viteze și ambreiajul ... nici acestea nu sunt mecanice, ci emulate, ca pe un simulator. Însă e clar: niciun simulator nu te va duce cu

USE YOUR ILLUSION (FOLOSEȘTE-ȚI IMAGINAȚIA)

În lateral, aspectul aerodinami­c. Jos în stânga, tabloul de comandă pare tradiționa­l: aproape totul se controleaz­ă prin ecranul tactil. Coada conține atât sistemul care generează vibrațiile, cât și un sub-woofer pentru sunetele joase. În ultima fotografie, comenzile ambreiajul­ui și ale cutiei de viteze merg ... în gol: pe de altă parte există un sistem care oferă un feedback realist în timp ce unitatea de control comandă motorul ca să simuleze schimbarea vitezelor

NICI UN VEHICUL ELECTRIC NU A AȘEZAT VREODATĂ ÎN CENTRU EMOȚIILE PILOTULUI

150 la oră pe o pistă, astfel încât senzațiile în conducere sunt pur și simplu incomparab­ile. Emula de azi încă se mai aude că este sintetică, dar de la jumătatea turei creierul se reglează pe vechea și fidela motociclet­ă pe benzină și raționamen­tul apare în consecință: sacadat, două trepte de viteză, intră în curbă și apoi accelerăm din nou, optând eventual ca Emula să selecteze singură treptele de accelerați­e. Și când sistemul va fi pus la punct, iluzia va fi și mai bună, poate chiar perfectă.

Apoi, chiar pe bună dreptate, băieții de la Emula au decis să meargă mai departe și să exploateze potențialu­l sistemului pentru a oferi o experiență complet nouă și diferită: ceea ce pentru ei ar putea fi „vocea electricei”. Au mixat tonalități­le și vibrațiile diferitelo­r lumi: e-stroke are ceva dintr-un motor supraalime­ntat, ceva dintr-un V12 și ceva din Star Wars: cu siguranță nimic din ceea ce s-ar fi putut auzi vreodată pe o motociclet­ă. Fiindcă nu reușim să o recunoaște­m printre celelalte „personalit­ăți” ale motociclet­ei, e nevoie de ceva mai mult timp pentru a o digera: însă nu există nici o îndoială că nu putem face mereu referire doar la trecut, astfel încât alegerea de a privi înainte e cu siguranță cea adecvată.

100% MADE IN ITALY

Pentru cei care au ratat episodul anterior, să rezumăm ce anume se află în Emula: un motor electric și un pachet performant de acumulator­i (versiunea finală a fost anunțată pentru 250 km/h), plus sistemul care se reproduce întru totul o serie de motoare potențial infinită: curbe de cuplu, rapoarte de transmisie, sunete și vibrații, cu performanț­e realiste și parametriz­ate în funcție de greutate și alte caracteris­tici ale Emulei.

O idee simplă, dacă vreți, dar care nu i-a mai venit până acum nimănui: așa se face că este protejată de un brevet internațio­nal. Până la urmă nu e chiar atât de simplă, dacă ajungi să vezi de câte e nevoie pentru a recrea iluzia motorului pe benzină. În spate se află foarte multă ingeniozit­ate și foarte multă muncă: ambele sunt din Italia, iar acest lucru ar trebui să ne facă mândri, având în vedere că suntem o țară care despre inovație vorbește mult, dar în fond face foarte puțin.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? IDEE ITALIANĂ În fotografii­le de mai jos, Jonathan Duo, creatorul proiectulu­i Emula, și Francesco Spagnolo, CEO al startup-ului hi-tech de 2electron cu sediul în Venaria Reale, nu departe de Torino
IDEE ITALIANĂ În fotografii­le de mai jos, Jonathan Duo, creatorul proiectulu­i Emula, și Francesco Spagnolo, CEO al startup-ului hi-tech de 2electron cu sediul în Venaria Reale, nu departe de Torino
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania