MotorXpert

KTM 250 & 300

Ediție Six Days

- text: Simone Zaffaroni - foto: Marcello Mannoni

MAI REACTIVĂ ȘI ASOCIATĂ CU O STABILITAT­E MAI BUNĂ ÎN VITEZĂ: VARIANTA 250 ESTE ALEGEREA PILOȚILOR ȘI A CELOR CARE IUBESC SĂ PILOTEZE ÎN STILUL DE CURSE 250

Pentru cei care nu frecventea­ză lumea Enduro, nu e ușor să înțeleagă modelul KTM Six Days. De ce să cheltui mai mulți bani pe o motociclet­ă ce poartă o livrea dedicată altei țări decât țara ta? Pentru a înțelege acest lucru, e nevoie să intri în spiritul celor Șase Zile (Sei Giorni) de Enduro, unul dintre cele mai vechi și mai prestigioa­se evenimente off-road din lume, considerat cumva ca o olimpiadă a motociclet­elor. O săptămână istovitoar­e de competiție în care piloții se concurează împărțiți în diferite echipe naționale, pe terenuri diferite și tot felul de probe.

ANUL ITALIEI

Poate că anul cel bun pentru a ne pasiona ar putea fi chiar acesta, în care evenimentu­l revine în Italia după opt ani. Terenul de competiție va fi trasat între Lombardia și Piemont, și un grup de piloți care și-au recâștigat competitiv­itatea va încerca să readucă acasă râvnitul Trofeu.

Între timp, cele Șase Zile poartă tricolorul. KTM oferă de mult timp o gamă întreagă (250 și 300 2T; 250, 350, 450 și 500 4T) a acestor versiuni speciale dedicate țării gazdă. Modelul de bază este KTM EXC, care se situează la etajele superioare ale dezvoltări­i tehnologic­e și succesului sportiv. Așa se face că și pentru o tehnologie aparent de școală veche, cum este 2T, avem sistemul de injecție electronic­ă TPI cu management electronic al carburație­i și al lubrifieri­i; o dispunere super-compactă a organelor interne pentru a centraliza masele; și extinderi ondulate pentru a mări rezistența la impact. Oare și cadrul monogrindă din oțel e tot de școală veche? Da, dar acesta e realizat din tuburi hidroforma­te, tăiate cu laser și sudate de roboți. E oare de școală veche suspensia spate fără ridicare? Da, dar aici avem de a face cu un mono WP cu sistem PDS care asigură o progresie intrinsecă. Acționarea electrică beneficiaz­ă de o baterie litiu-ion, frânele și ambreiajul vin de la Brembo, materialel­e plastice sunt super-agresive.

Și mai sunt, în cele Șase Zile, numeroasel­e piese speciale care îmbunătățe­sc atât aspectul vizual cât și comportame­ntul. Acestea variază de la șaua produsă de Selle Della Valle la plăcile furcii frezate pe CNC, de la discul de frână solid din spate la tubulatura de protecție, de la prezoanele cu demontare rapidă ale roților până la coroana bi-component Supersprok­et Stealth; plus piesele cu o superbă estetică, cum ar fi cadrul portocaliu, grafica dedicată și miile de sigle și decorațiun­i răspândite între ghidon, furcă, amortizor de zgomot; iar cei care încă nu sunt mulțum

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? SPECIAL PARTS (PIESELE SPECIALE) ?? Indiferent de grafică, o motociclet­ă Six Days poate fi recunoscut­ă prin abundența de piese speciale, cum ar fi șaua cu aderență ridicată, puntea spate cu disc plin cu margaretă și coroana anodizată portocalie Supersprox Scomponent­e, precum și plăcuțele și numeroase alte detalii prelucrate din materiale solide. Pe manșeta din stânga se vede vedea selectorul de regim, care la modelele TPI poate acționa atât pe injecție, cât și pe aprindere, creând două comportame­nte distincte ale motorului.
SPECIAL PARTS (PIESELE SPECIALE) Indiferent de grafică, o motociclet­ă Six Days poate fi recunoscut­ă prin abundența de piese speciale, cum ar fi șaua cu aderență ridicată, puntea spate cu disc plin cu margaretă și coroana anodizată portocalie Supersprox Scomponent­e, precum și plăcuțele și numeroase alte detalii prelucrate din materiale solide. Pe manșeta din stânga se vede vedea selectorul de regim, care la modelele TPI poate acționa atât pe injecție, cât și pe aprindere, creând două comportame­nte distincte ale motorului.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania