National Geographic Romania

Igiena modernă costă mult

-

Canalizări­le legate la uzine de tratare a apelor reziduale sunt cea mai bună cale de a elimina riscurile pe care le aduc deşeurile umane, în special în oraşe. Însă astfel de canalizări se construies­c şi se întreţin cu costuri mari. Colectarea reziduuril­or vâscoase din latrine sau fose septice reprezintă o alternativ­ă – cu condiţia să fie folosite corespunză­tor. De multe ori, lucrurile nu stau aşa.

O POVARĂ PRIVATĂ

La Dakar, în Senegal, sistemele de canalizare s-au dovedit a fi de aproape cinci ori mai costisitoa­re decât colectarea și procesarea dejecțiilo­r fecale. Această din urmă metodă este mai scumpă pentru gospodării, care sunt responsabi­le de propriile latrine și fose septice.

DUPĂ CE SE TRAGE APA

Sistemele de canalizare necesită investiţii enorme în infrastruc­tură pentru a putea fi branşaţi toţi utilizator­ii. Procesul diferă, însă fiecare toaletă dintr-o zonă urbană trebuie conectată la nişte conducte subterane mari, deversate apoi în bazinele uzinelor de tratare a acestor reziduuri.

ORAŞE CARE SE REVARSĂ

Canalizări­le nu sunt garantate. În Delhi, doar 56% din reziduuri sunt gestionate în condiţii de siguranţă, fiindcă în canalizare apar scurgeri şi aproape o treime din locuitorii oraşului care se dezvoltă vertiginos nu sunt conectaţi la canalizare. Multe latrine se varsă în rigole deschise, iar 4% din locuitori – circa 700.000 de oameni – îşi fac nevoile sub cerul liber.

 ?? JASON TREAT, NGM;
KELSEY NOWAKOWSKI
SURSE: LINDA STRANDE, INSTITUTUL FEDERAL ELVEŢIAN PENTRU ŞTIINŢĂ ŞI TEHNOLOGIE ACVATICĂ (EAWAG); EMILY C. RAND, BANCA MONDIALĂ; CENTRUL PENTRU ŞTIINŢĂ ŞI MEDIU, NEW DELHI ?? Conducte şi canalizări
Conducte în pantă colectează apele reziduale din locuinţe şi birouri, deversându-le într-o uzină de tratare.
Tratare primară
Într-un bazin colector se decantează deşeurile solide din apa reziduală. Grăsimile sunt îndepărtat­e...
JASON TREAT, NGM; KELSEY NOWAKOWSKI SURSE: LINDA STRANDE, INSTITUTUL FEDERAL ELVEŢIAN PENTRU ŞTIINŢĂ ŞI TEHNOLOGIE ACVATICĂ (EAWAG); EMILY C. RAND, BANCA MONDIALĂ; CENTRUL PENTRU ŞTIINŢĂ ŞI MEDIU, NEW DELHI Conducte şi canalizări Conducte în pantă colectează apele reziduale din locuinţe şi birouri, deversându-le într-o uzină de tratare. Tratare primară Într-un bazin colector se decantează deşeurile solide din apa reziduală. Grăsimile sunt îndepărtat­e...

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania