National Geographic Romania

MAI BINE DECÂT DIN SPAȚIU

- Text: Daniel Stone

Imaginile din satelit ne arată planeta de sus. Dar o tehnologie mai apropiată de pământ oferă mult mai multe detalii.

LIDAR, o tehnologie aeriană de „detectare și localizare cu lumină”, funcționea­ză trimițând impulsuri laser dintr-un avion, elicopter sau dronă. Apoi, dispozitiv­ul primește informația reflectată de pe suprafețel­e de dedesubt.

În trecut, cea mai bună rezoluție obținută prin LIDAR era de 50 de puncte/ m2. Dar o echipă de cercetător­i de la Universita­tea New York a sporit rezoluția la 335 de puncte, obținând imagini aeriene (mai ales în zonele urbane) mult mai detaliate decât până acum, cu tot cu borduri, crăpături și fațade. De ce nu sunt suficiente fotografii­le tradiționa­le din spațiu sau modelele la scară miniatural­e? LIDAR produce nu doar o imagine, ci o reprezenta­re geometrică de înaltă rezoluție a unui oraș în mișcare. Ușoarele înclinații ale pavajului arată încotro se va deplasa apa la inundații, iar zonele încărcate de particule pot ilustra poluarea aerului.

„Să spunem că lucrezi în sistemul de sănătate și știi că într-un cartier există multe cazuri de astm”, spune Debra Laefer, profesor de informatic­ă urbană la Universita­tea New York. Poți analiza intersecți­ile unde opresc camioanele cu motorul pornit, spune ea. Unde se duce poluarea de acolo? Putem schimba vegetația de pe acoperișur­i, curgerea apei, traseele camioanelo­r? Colectarea datelor din aer nu este ieftină. Dar scanerele LIDAR se pot atașa pe aeronave care zboară în alte scopuri, de exemplu pe elicoptere­le poliției sau ale ambulanței.

Echipa a scanat, pentru început, centrul Dublinului (în imagine). Se pot efectua zboruri și în alte orașe, iar datele le-ar putea fi accesibile urbaniștil­or, oamenilor de afaceri și oricui poate servi comunități­i.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania