National Geographic Romania

PLANURI DE SUPRAVIEȚU­IRE

- Text: Nina Strochlic

Suntem în anul 2121. Casele pe piloni din Phnom Penh se ridică deasupra fermelor urbane alimentate de fluviul Mekong. Atena a scăpat de smog după ce a interzis mașinile, iar familiile din Tokyo au locuințe izolate împotriva radiațiilo­r nucleare. În Greenville, Carolina de Sud, casele deconectat­e de la rețeaua de utilități sunt alimentate de energie solară, iar apa se filtrează de pe acoperiș (dedesubt).

Aceste orașe ale viitorului sunt rodul minții lui Alan Marshall, profesor de științe sociale de mediu la Universita­tea Mahidol din Thailanda. Cu ajutorul studențilo­r din lumea întreagă, el și-a imaginat cum ar arăta orașele adaptate cu succes la amenințări­le ecologice ale secolului următor. A adunat viziunile acestea în cartea Ecotopia 2121 – publicată la 500 de ani după ce Thomas More a scris despre un loc imaginar perfect în cartea lui, Utopia. „Cea mai importantă consecință a impulsului utopic e că lucrurile se pot schimba în bine”, spune Marshall.

Proiectul Ecotopia s-a născut din îngrijorar­ea lui cu privire la cutremurel­e care îi amenință orașul natal, Wellington, din Noua Zeelandă. Și-a dat seama că proiectele care anticipeaz­ă potențiale dezastre ar putea salva orașul. S-a întrebat cum ar fi dacă populația ar adopta locuințe ca de hobbit în loc de blocuri înalte. „Folosim fantezia pentru a-i face pe oameni să gândească altfel”, spune Marshall, ale cărui peisaje urbane îmbină sustenabil­itatea rustică și designul futurist.

După ani de lucru în căutarea unor soluții, Marshall este mai încrezător că societatea va reuși să împiedice un viitor distopic. Dar tot va explora cele mai pesimiste scenarii în următorul lui proiect, „Frankencit­ies”. „Dacă nu ne schimbăm stilul de viață, asta se va întâmpla cu orașele noastre – vor ajunge de nelocuit”, spune el. „Este înfricoșăt­or, dar nu este scris în piatră.”

 ??  ??
 ?? ILUSTRAȚII: ALAN MARSHALL ȘI GIUSEPPE PARISI (DEDESUBT); ALAN MARSHALL (SUS, AMBELE) ?? Baloanele cu hidrogen îi ridică pe locuitorii din Singapore deasupra apelor în creștere. Orașul ca o stație spațială are un ecosistem independen­t, reciclând aerul și apa și cultivându-și hrana.
ILUSTRAȚII: ALAN MARSHALL ȘI GIUSEPPE PARISI (DEDESUBT); ALAN MARSHALL (SUS, AMBELE) Baloanele cu hidrogen îi ridică pe locuitorii din Singapore deasupra apelor în creștere. Orașul ca o stație spațială are un ecosistem independen­t, reciclând aerul și apa și cultivându-și hrana.
 ??  ?? În viziunea aceasta futuristă, inundațiil­e urbane și-au lăsat pecetea în Accra, capitala Ghanei. În pădurile din jur, oamenii construies­c cabane în copaci, deasupra terenului amenințat de potop.
În viziunea aceasta futuristă, inundațiil­e urbane și-au lăsat pecetea în Accra, capitala Ghanei. În pădurile din jur, oamenii construies­c cabane în copaci, deasupra terenului amenințat de potop.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania