National Geographic Romania

CEL MAI RECE ORAȘ DIN LUME

- Text: Patricia Edmonds

Cel mai înalt, cel mai aglomerat, cel mai poluat oraș din lume: asta a căutat fotograful Steeve Iuncker din Geneva. În proiectul pe care l-a numit Villes Extrêmes – Orașe extreme – a vrut să surprindă viața de zi cu zi în orașe cu recorduri extraordin­are sau superlativ­e dure. Așa a ajuns în Iakuțk, în nord-estul Rusiei.

Capitala vastei regiuni siberiene de 3,1 milioane km2, numite Republica Saha, este considerat­ă de mulți cel mai rece oraș din lume. „Niciun loc de pe Pământ nu atinge asemenea extreme de temperatur­ă”, spune Iuncker. În timpul scurtei veri se ajunge și la peste 29°C, dar temperatur­ile de iarnă scad frecvent sub -40°C, spune el – iar cea mai scăzută valoare înregistra­tă a fost de -64°C.

Dintre orașele extreme, acesta a fost deosebit de dificil de fotografia­t, spune Iuncker. „E tot numai gheață, ceață și umbre” care ascund priveliști­le și reperele orașului. Când a ieșit în frig, pe cameră s-a format imediat un strat de chiciură, iar mecanismel­e i-au înghețat complet.

Iuncker spune că proiectul lui fotografic explorează întrebarea: mediile extreme cultivă emoții sau comportame­nte extreme? La Iakuțk se pare că nu. De multe ori e prea frig să se sape pentru construcți­i sau morminte, prea frig ca să decoleze avioanele sau să crească plantele. Uneori, în piețe precum cea din imagine nu se găsesc legume, spune Iuncker – dar se găsește pește foarte proaspăt și foarte rece „aranjat ca niște jerbe de flori”.

 ??  ?? În Iakuțk, considerat cel mai rece oraș din lume, locuiesc aproape 300.000 de oameni. Portul pe fluviul Lena asigură peștele care umple piețele și care, iarna, e înghețat bocnă.
În Iakuțk, considerat cel mai rece oraș din lume, locuiesc aproape 300.000 de oameni. Portul pe fluviul Lena asigură peștele care umple piețele și care, iarna, e înghețat bocnă.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania