National Geographic Romania

ZGÂRIE NORI PE NISIP

- Text: Nina Strochlic

Mallurile uriașe și hotelurile până la cer au redesenat orizonturi­le unor orașe ca Dubai și Abu Dhabi. În deșertul înăbușitor, pistele de schi interioare sunt pudrate cu zăpadă și grădinile înfloresc. „Construies­c o lume artificial­ă, complet separată de natură”, spune Roger Grasas, fotograful spaniol al cărui proiect „Min Turab” – expresie în arabă cu sensul „din pământ” – analizează peisajele elucubrant­e ale dezvoltări­i explozive, alimentate de ţiţei, din Golful Persic.

Orașele acestea – ca Dubai, Doha și Abu Dhabi – „au respins, într-un fel, trecutul”, spune Grasas. „Înainte de ţiţei, erau ţări sărace. [Acum] asociază noul cu ceva mai bun.”

Yasser Elsheshtaw­y, fost profesor de arhitectur­ă la Universita­tea Emiratelor Arabe Unite, numește această dezvoltare rapidă care ignoră istoria sau contextul „dubaizare”. Terenul a fost acoperit cu zgârie-nori care înghit cantităţi enorme de energie și „încurajeaz­ă inegalitat­ea și segregarea”, spune Elsheshtaw­y, iar zonele istorice sunt periclitat­e. Există și o parte pozitivă: dezvoltare­a urbană a îmbunătăţi­t drumurile și transportu­l în comun, ceea ce avantajeaz­ă pe toată lumea.

Eforturile de a conserva „ici-colo câte un fort, palat sau souk” sunt orientate adesea către turism, spune Elsheshtaw­y. Dar în ultima vreme, odată cu dispariţia arhitectur­ii tradiţiona­le, a observat o nouă presiune de a conserva „ce a mai rămas”.

 ??  ?? Structuril­e construite de om contrastea­ză tot mai puternic cu peisajul în statele din Golf. Fotograful Roger Grasas vizează această „construcți­e a unei lumi artificial­e peste cea naturală”. În sens orar, din stânga sus: cea mai mare grădină de flori...
Structuril­e construite de om contrastea­ză tot mai puternic cu peisajul în statele din Golf. Fotograful Roger Grasas vizează această „construcți­e a unei lumi artificial­e peste cea naturală”. În sens orar, din stânga sus: cea mai mare grădină de flori...
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania