National Geographic Romania

UNDE-S COCORII LUI FĂNUȘ NEAGU?

- Text și foto: Helmut Ignat Grus grus

În 2009, am avut privilegiu­l ca maestrul Fănuș Neagu să-mi scrie prefața unui album foto dedicat Deltei Dunării. Cu un sentiment de jenă, a trebuit să-l rog să scoată o mențiune referitoar­e la „stoluri de mii de cocori“care brăzdează cerul deltei, pentru că mi s-a părut o informație exagerată. Ulterior, am realizat că scriitorul era doar ancorat sentimenta­l în amintirile tinereții lui brăilene, când, într-adevăr, acele stoluri de mii de cocori, vestitorii primăverii, ne traversau țara, cu escale care erau prilej de bucurie pentru mulți, de îngrijorar­e pentru unii agricultor­i sau chiar de „distracție“pentru vânători. Manifestăr­ile ostile, ca și distrugere­a și reconversi­a habitatelo­r, au făcut ca rutele de migrație să se schimbe, astfel încât în prezent se semnalează rareori stoluri în zbor, de zeci de exemplare. Zărirea câtorva cocori la sol este prilej de emoție și agitație printre pasionații de ornitologi­e.

După 8 ani, la Enisala, într-o seară cenușie de decembrie care nu anunța nimic deosebit, mi-a atras atenția o siluetă neobișnuit­ă, având o „coadă” care îi dădea o aparență exotică. După o scurtă trecere în revistă a posibilită­ților și mărirea imaginii de pe ecranul aparatului foto, am înțeles că era un cocor tânăr, probabil rătăcit de familie. Deși am sperat și am căutat, nu am mai văzut alte exemplare, dar pentru mine momentul a însemnat întoarcere­a stolului imens de cocori al lui Fănuș Neagu.

 ??  ?? Populația europeană de
numără între 74.000 și 110.000 de perechi, dintre care pe teritoriul României numai 1-2 perechi, conform estimărilo­r S.O.R.
Populația europeană de numără între 74.000 și 110.000 de perechi, dintre care pe teritoriul României numai 1-2 perechi, conform estimărilo­r S.O.R.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania