National Geographic Romania

DE CE ORAȘELE SUNT ÎN FRUNTE

-

Ca primar al orașului New York (2002-2013), Michael Bloomberg a promovat sustenabil­itatea. Afaceristu­l și filantropu­l – acum de 75 de ani – este coautorul cărții Climate of Hope, în care spune că „orașele, afacerile și cetățenii pot salva planeta”. Am fost editor la Bloomberg News câțiva ani, dar nu discutasem pe larg cu fondatorul agenției, cunoscut pentru declarații­le sale îndrăznețe.

Până în 2050, aproximati­v două treimi din populația lumii va trăi în orașe. În prezent, 31 sunt considerat­e megaorașe, cu cel puțin 10 milioane de locuitori; până în 2030, vor exista 41 de metropole de proporțiil­e acestea. De ce sunt atât de căutate orașele?

Piața arată clar că acolo vrem să locuim. Orașele mari produc cultură; pot fi mult mai cosmopolit­e, cu un stil de viață accelerat. Nu sunt pe gustul tuturor; unii vor alt ritm, ceea ce e perfect în regulă. Chiar ieri m-a vizitat guvernator­ul statului Montana – care are cam un milion de locuitori în total. Adică mai puțin decât Bronxul! Frumusețea lumii stă în diversitat­ea ei. Frumusețea Americii stă în faptul că ne înțelegem. În multe locuri din lume, diversitat­ea nu e tocmai tolerată.

Am o întrebare trăsnită. Să zicem că doctorul vă spune că ați căpătat o alergie letală la New York, Londra și Boston, dar sănătatea dumneavoas­tră mintală depinde de viața într-o metropolă. Unde ați merge?

Păi aș lua în considerar­e sinucidere­a.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania