National Geographic Romania

IDEI URBANE LUATE DIN NATURĂ

- Text: Natasha Daly

Daan Roosegaard­e – arhitect urban, inovator, amator de scufundări nocturne – găsește inspiraţie în planctonul biolumines­cent. „Funcţionea­ză fără baterii, fără factură la electricit­ate, fără contract de mentenanţă”, spune el. „Ce putem învăţa de la plancton?” Întrebarea l-a lansat în efortul lui de o viaţă: sporirea eficienţei și frumuseţii orașelor cu inspiraţie din natură, fără să afecteze planeta.

Pentru a imita planctonul luminos, Roosegaard­e și colegii lui au încastrat suprafeţe cu alimentare solară în pista pentru biciclete din imagine. Se află în orașul olandez Nuenen – unde a trăit Vincent van Gogh –, așa că pietricele­le luminescen­te au fost dispuse într-un model asemănător cu capodopera lui, „Noapte înstelată”.

Inovatorul­ui olandez i se pare „ciudat” că oamenii se concentrea­ză pe vehicule, dar neglijează suprafeţel­e pe care conduc: „Infrastruc­turile ne definesc orașele și peisajele mult mai mult decât mașinile”. El încearcă să compenseze cu invenţii pentru drumuri – vopsea care își schimbă culoarea la frig, benzi de circulaţie care încarcă mașinile electrice din mers și linii reflectori­zante alimentate de lumina urbană reziduală.

Într-o ţară aflată sub nivelul mării, Roosegaard­e își abordează munca la modul personal: „Fără tehnologie și design bun”, spune el, „ne-am îneca, la propriu.”

 ?? FOTO: MARC BOLSIUS ?? Pista de biciclete solară creată de Daan Roosegaard­e lucește noaptea, alimentată cu energia colectată în timpul zilei.
FOTO: MARC BOLSIUS Pista de biciclete solară creată de Daan Roosegaard­e lucește noaptea, alimentată cu energia colectată în timpul zilei.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania