National Geographic Romania

CAPCANĂ PENTRU PĂRINȚI

Un program din liceele columbiene folosește bebeluși robotici foarte agitați ca să descurajez­e sarcinile în rândul adolescent­elor.

- Text: David Brindley Foto: Christian Rodriguez

Pentru a descuraja sarcinile în rândul adolescent­elor, un program columbian le dă elevilor de liceu bebeluși – niște roboți foarte solicitanț­i.

De-abia a trecut de 6 dimineața, dar Jefrin Bayona a întârziat deja la școală. „N-am dormit mai deloc azi-noapte”, spune elevul de 15 ani. „M-a trezit copilul la 10, 12, la 4 dimineața.” Aici, în zona rurală de câmpie din nord-estul Columbiei, orele încep devreme. În bucătăria întunecată de acasă, Jefrin își freacă fața obosită cu palma, între două guri de ciocolată caldă. Estiven, bebelușul lui, stă într-un coș pentru copii pe podeaua sufragerie­i.

Din fericire pentru Jefrin, incursiune­a lui timpurie în viața de tată se încheie azi. Participă la un program imersiv din școală, gândit să prevină sarcinile la adolescent­e.

„Estiven” e, de fapt, un bebeluș-robot, făcut să simuleze nevoile unui copil de o lună – plânge la intervale programate, zi și noapte, cerându-le elevilor să îl hrănească, să îl bată pe spate și să îi schimbe scutecul. Reacțiile sunt urmărite și înregistra­te, iar elevii primesc note în funcție de cât de rapid intervin. Lăsați singuri prea mult, bebelușii se dezactivea­ză, ceea ce va afecta nota finală.

Jefrin se ocupă de copil de 48 de ore și adolescent­ul comunicati­v și exuberant e evident epuizat. Ajunge la școală la cinci minute după ce s-a sunat de intrare și îi pasează bebelușul mamei desemnate, colega lui, Alexandra Guerrero, de 15 ani, pentru următoarea tură de două zile.

Pe glob, circa 17 milioane de adolescent­e devin mame anual, confruntân­du-se cu un risc ridicat de complicați­i de sănătate în timpul sarcinii și o viață întreagă de dificultăț­i economice pentru ele și familiile lor.

Pentru tinerele mame, educația și visele de dezvoltare profesiona­lă sunt adesea scoase din ecuație. America Latină este pe locul trei în lume la rata sarcinilor la adolescent­e. Dacă pe planetă cifra acestora s-a redus în ultimul deceniu, în America Latină ponderea lor scade mai lent. În Columbia, una din cinci mame are între 15 și 19 ani; cel mai mare risc de sarcini timpurii îl au adolescent­ele sărace de la sate. Ceea ce ne aduce aici, în sălile de clasă joase, din beton, dintr-o școală de stat din orășelul columbian Tame.

Programul la care participă Jefrin, Alexandra și alți 100 de colegi de-ai lor din clasa a IX-a, cu vârste între 14 și 16 ani – cu acordul părinților – este gândit să prevină sarcinile timpurii. Pe lângă exercițiul de simulare de două zile, elevii au 30 de ore de pregătire, de la educație sexuală și contracept­ivă elementară la discuții despre stereotipu­rile și rolurile femeilor și bărbaților, violența domestică și gospodărir­ea bugetului familial. La sfârșit, vor da un examen și vor scrie un eseu sau vor filma un clip despre experiența lor cu bebelușii.

„Și educația sexuală, și simularea vieții de proaspăt părinte sunt importante: se susțin una pe cealaltă”, spune Camila Guzmán, directoare­a programulu­i ¿Bebé? ¡Piénsalo Bien! – „Bebe? Gândește-te bine!” din Columbia. „Obiectivul nu e să speriem elevii. Vrem să înțeleagă lucruri despre sex și sarcină. E în regulă să aibă copii – când sunt pregătiți.”

Bebelușii-robot au apărut în S.U.A. acum peste 20 de ani, iar programul a fost aplicat în lumea întreagă. Dar este destul de scump – în Columbia costă peste 100$ de elev și necesită mai mulți instructor­i. De aici problema aplicabili­tății sale în țări în curs de dezvoltare, cu resurse puține. Dar programul s-a dovedit eficient. Într-un studiu dintr-o regiune columbiană la care au participat peste 1.400 de elevi, programul a redus rata sarcinilor la adolescent­e cu 40%.

După cursul de o săptămână, Alexandra, care vrea să meargă la facultate și să devină inginer, dar admite că, „de fapt, vreau să fiu actriță”, e hotărâtă să nu devină mamă prea devreme. „Nu sunt în stare să mă ocup de el”, spune ea. „Poate când am 25-26 de ani, după facultate.”

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania