National Geographic Romania

SĂRBĂTOARE­A REÎNTOARCE­RII

-

Abia așteptăm să se întoarcă berzele. Fiul meu Vladimir și cu mine avem un joc când mergem cu mașina la Târgu Mureș: ne întrecem cine vede primul cele mai multe cuiburi de barză. Și-s mulţi stâlpi de curent cu cuiburi în zona noastră. Conform profesorul­ui clujean Kósa Ferenc, cel mai vechi (din 1934) cuib de barză din România (evident, nu pe reţeaua de electricit­ate) există încă în Gurghiu, în satul vecin. Iar în alt sat din apropiere, la Dumbrăvioa­ra, Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor și a Naturii „Grupul Milvus” face minuni cu și pentru berze. Ale noastre se întorc după o călătorie epuizantă de circa 9.000 km și 45 de zile, uneori tocmai din Africa de Sud, evitând pe cât posibil întinderil­e mari de apă, urmând o rută estică, peste Valea Mării Moarte, peste Bosfor…

„Păsările migratoare folosesc diverse indicii pentru navigaţie – soarele, reperele terestre, stelele și chiar câmpul magnetic al Pământului. Unele migrează doar pe distanţe scurte, dar migratoare­le extreme traverseaz­ă oceane și continente că să ajungă la locurile de cuibărit și la sursele de hrană sezoniere”, explică jurnalistu­l Yudhijit Bhattachar­jee în reportajul „Migraţii epice” de la pagina 20.

Ritualul migraţiei anuale a păsărilor a început în urmă cu peste 15.000 de ani, odată cu modificări­le climatice și geografice de la sfârșitul ultimei glaciaţiun­i. O mână nevăzută a setat atunci alarma unui un ceas intern în sânul păsărilor – care le anunţă în fiecare toamnă, odată cu scurtarea zilelor, împuţinare­a hranei și încruntare­a vremii că este timpul să pornească spre sud, într-o călătorie epică de mii de kilometri, peste munţi și deșerturi. Apoi, când vremea se schimbă iar, se dă startul către nord, unde miliardele poporului zburător pornesc pentru reproducer­e și ciclul se reia.

Progresele făcute prin urmărirea din satelit le permit cercetător­ilor să analizeze subiectul mai amănunţit ca niciodată. Veţi citi în această ediţie despre uimitoarel­e performanţ­e ale păsărilor, dar cum schimbăril­e climatice și noi, oamenii, le facem viaţa tot mai grea.

Oricum, vă veţi convinge că păsările sunt creaturi fantastice! Eu vă îndemn să stârniţi curiozitat­ea copiilor voștri, încurajând­u-i să participe la bucuria reîntoarce­rii păsărilor ca mici cercetător­i, cu observaţii active, înscriindu-se pe www.springaliv­e.net. Sau instalaţi-le aplicaţia Uite Barza! Sau trimiteţi-i la vară într-o tabără de inelare.

Ne aflăm într-un loc potrivit pentru asta. „Datorită diversităţ­ii remarcabil­e a habitatelo­r, România e foarte bogată în specii de păsări cuibăritoa­re. Sigur, nu ne putem compara cu o ţară din zona tropicală. Dar dacă trăiești în Europa și îţi plac păsările, România este cea mai fericită alegere” – spune biologul Tamás Papp, detaliind ideea în interviul de la pagina 18.

 ?? FOTO: KÓSA FERENC ?? Întâmplări­le transmise live din cuibul monitoriza­t de cameră din satul Dumbrăvioa­ra, județul Mureș, au fost urmărite anul trecut de peste 35.000 de privitori pe www.milvus.ro/webcam.
FOTO: KÓSA FERENC Întâmplări­le transmise live din cuibul monitoriza­t de cameră din satul Dumbrăvioa­ra, județul Mureș, au fost urmărite anul trecut de peste 35.000 de privitori pe www.milvus.ro/webcam.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania