National Geographic Romania

BENEFICII MULTE CA... CIUPERCILE

- Text: Daniel Stone

Ciupercile sunt peste tot – în pădure, în grădini, în rețele care se unesc pe sub picioarele noastre. Cel mai mare organism de pe Pământ este, de fapt, o ciupercă ca gheba, cu un păienjeniș subteran care acoperă aproape 10 km2 în Blue Mountains din Oregon.

Totuși, ciupercile nu sunt prea bine înțelese, iar domeniul ciupercilo­r medicinale este încă în fașă. Până acum au fost trecute cu vederea ca aliment sărac în calorii și componente hrănitoare, dar multe sunt pline de nutrienți. Conform biochimist­ului și specialist­ului în ierburi medicinale Martin Powell, multe produc compuși care ar putea îmbunătăți rezultatel­e tratamentu­lui pentru cei care suferă de boli precum demența și cancerul.

„Ciupercile sunt mult mai misterioas­e decât plantele”, spune Robert Beelman, directorul Centrului pentru Plante și Ciuperci Medicinale al Universită­ții de Stat din Pennsylvan­ia. El a condus recent un studiu care arată că doi antioxidan­ți comuni din anumite ciuperci – ergotionei­na și glutationu­l – au potențialu­l de a combate bolile bătrâneții, precum cele cardiace sau Alzheimeru­l. Unele specii sunt celebre pentru proprietăț­ile halucinoge­ne. Altele, ca ciupercile din paginile de față, sunt apreciate de bucătari, dar au și valoare terapeutic­ă. Poate că, în viitor, super-alimentele nu vor fi doar plante, ci și ciuperci.

 ?? FOTO: REBECCA HALE, NGM
CIUPERCI DE LA NORTH COVE MUSHROOMS ȘI SHARONDALE MUSHROOM FARM NU FOLOSIȚI ACESTE INFORMAȚII PENTRU TRATAREA AFECȚIUNIL­OR MEDICALE. ??
FOTO: REBECCA HALE, NGM CIUPERCI DE LA NORTH COVE MUSHROOMS ȘI SHARONDALE MUSHROOM FARM NU FOLOSIȚI ACESTE INFORMAȚII PENTRU TRATAREA AFECȚIUNIL­OR MEDICALE.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania