National Geographic Romania

CINE BEA CAFEA TRĂIEȘTE MAI MULT?

- Text: Catherine Zuckerman

Iubitori ai cafelei, bucurați-vă. Noile studii sugerează că cei care beau douătrei cești de cafea pe zi – cu cofeină sau nu – ar avea un risc mai scăzut de deces din anumite boli decât cei care se abțin.

Studiul, considerat cel mai amplu de acest tip, a urmărit peste 500.000 de persoane din zece țări europene timp de 16 ani. A descoperit că, față de ceilalți, cei care beau cafea par să aibă o viață și un sistem circulator mai sănătoase, dar și niveluri mai reduse de inflamație, spune epidemiolo­gul Marc Gunter, liderul studiului. Datele mai indică și că „un consum mai mare de cafea a fost asociat cu riscul redus de deces, indiferent de cauză”, inclusiv de boli ale sistemului circulator și digestive, spune Gunter, care conduce secția de nutriție și metabolism a Agenției Internațio­nale pentru Studiul Cancerului din Lyon, Franța.

Studiile anterioare, la scară mai mică, au descoperit o legătură între consumul de cafea și rezistența mai mare la anumite afecțiuni, dar rezultatel­e lui Gunter oferă cele mai substanția­le dovezi de până acum. „Deosebit de surprinzăt­oare este relația aceasta cu bolile digestive, manifestat­ă cel mai pronunțat la decesurile din cauza bolilor ficatului”, spune el.

Gunter declară că următorul pas este analiza compoziție­i chimice a cafelei în speranța de a înțelege ce îi dă efectele benefice. Așadar, el se întoarce la cercetare – iar noi, ceilalți, se pare că trebuie să ne întoarcem la cafetieră.

 ?? FOTO: REBECCA HALE, NGM ?? Conform unui nou studiu, câteva cești de cafea pe zi pot reduce riscul de deces prematur.
FOTO: REBECCA HALE, NGM Conform unui nou studiu, câteva cești de cafea pe zi pot reduce riscul de deces prematur.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania