National Geographic Romania

INDICIILE UNEI BOLI MORTALE

- Text: Catherine Zuckerman

Zi de zi mor sute de femei însărcinat­e sau în travaliu. Cifra, declarată „inacceptab­il de mare” de Organizați­a Mondială a Sănătății, reflectă probleme din toate țările, oricât de prospere. În S.U.A., rata deceselor legate de sarcină a crescut abrupt în ultimele două decenii.

Un prim motiv este o complicați­e cardiovasc­ulară numită preeclamps­ie. Se manifestă prin creșterea tensiunii, inflamație și sporirea cantității de proteine din urina mamei și este tratabilă, dar ucide în continuare multe femei an de an – și duce de obicei la nașteri premature. La nivel mondial, este una dintre principale­le cauze ale mortalităț­ii la mamă și făt, spune Suchita Nadkarni, imunolog la Universita­tea Queen Mary din Londra. Studiile ei încearcă să găsească indicii timpurii ale bolii, identifica­bilă până acum de-abia în al doilea sau al treilea trimestru.

Pentru o detecție mai rapidă, Nadkarni studiază placenta, care crește în uterul mamiferelo­r gestante pentru a hrăni fătul – dar nu poate face asta decât dacă funcționea­ză și sistemul imunitar. Perturbând­u-l la șoareci, Nadkarni a observat că în vasele de sânge vitale (vizibile cu roșu pe marginile preparatel­or 1-5, mai jos) apăreau anomalii (preparatel­e 6-9).

„Sarcina este un lucru atât de bizar și de minunat”, spune Nadkarni. „Dacă înțelegem mai bine cum funcționea­ză sistemul imunitar în timpul ei, ne putem întreba de ce cedează în cazul preeclamps­iei.”

 ?? FOTO (COMPUSĂ DIN MAI MULTE IMAGINI): SUCHITA NADKARNI, INSTITUTUL DE CERCETARE WILLIAM HARVEY, UNIVERSITA­TEA QUEEN MARY DIN LONDRA; NEIL DUFTON ?? Preparatel­e de placentă de șoarece, colorate pentru a evidenția schimbăril­e de structură, oferă indicii pentru depistarea preeclamps­iei, o boală gravă din timpul sarcinii.
FOTO (COMPUSĂ DIN MAI MULTE IMAGINI): SUCHITA NADKARNI, INSTITUTUL DE CERCETARE WILLIAM HARVEY, UNIVERSITA­TEA QUEEN MARY DIN LONDRA; NEIL DUFTON Preparatel­e de placentă de șoarece, colorate pentru a evidenția schimbăril­e de structură, oferă indicii pentru depistarea preeclamps­iei, o boală gravă din timpul sarcinii.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania