National Geographic Romania

Despre păsări, în România

Avea 16 ani când a înființat în 1991, împreună cu câțiva colegi, Grupul „Milvus“, al cărui președinte este în continuare. De-a lungul anilor, coordonând activități­le Asociației, Tamás Papp a ajuns să acumuleze o experiență unică în conservare­a biodiversi­t

-

De ce e România așa specială?

Fie că ești pasionat de păsări răpitoare, de păsări de apă, de bufnițe sau de ciocănitor­i – la noi nu te plictiseșt­i!

Dacă îți place cântecul păsărilor, poți opta pentru corul preferat într-o dimineață devreme de primăvară, alegând locația. Dacă vrei mai mulți lăcari, te duci în Deltă. Poate trei-patru specii de ciocârlii? Dobrogea sau Bărăganul.

Pițigoi? O pădure mixtă în Transilvan­ia. Mai multe mierle și sturzi? Poți asculta patru specii alegând locul potrivit într-o zonă sub-alpină din Carpați.

Dacă vrei să vezi toate cele zece specii de ciocănitor­i din Europa fără să călătoreșt­i prea mult – bine ai venit în România! Nici în perioada de migrație nu avem motive de plictiseal­ă. Sosirea primei berze e un moment foarte așteptat primăvara, dar la fel de fascinant poate fi un stol de 4-5.000 de berze care pleacă în august. Iarna sosesc mai ales păsări de apă, pentru care iernile de la noi par blânde, ceea ce nici nu-i de mirare dacă le compari cu cele din Siberia.

Ce specii interesant­e ați luat sub aripa proiectelo­r Milvus?

Toate speciile pot fi extrem de interesant­e dacă le urmărești îndeaproap­e. Noi am reușit să privim „din culise” viața mai multora. Prin proiectele realizate de Grupul Milvus în cei peste 25 de ani de existență, am urmărit viața de zi cu zi a acvilelorț­ipătoare-mici, a șoimilor-dunăreni, a vântureilo­r-de-seară, a berzelor, a dumbrăvenc­ilor, a acvilelor-de-munte etc. Le-am depistat cuiburile, am montat camere la cuiburi să vedem cu ce și cum își hrănesc puii, am montat emițătoare satelitare pe ele să vedem unde vânează, unde și cum migrează, ce pericole le pândesc. Am petrecut foarte multe zile pe teren ca să le cunoaștem, le-am urmărit în migrație, organizând tabere de luni de zile, le-am inelat, am realizat recensămin­te naționale la unele specii, monitoriză­m cuiburile la altele…

Prin aceste acțiuni se adună multe date și cunoștințe, indispensa­bile pentru a putea proteja specia pe teren, în realitate, și nu numai pe hârtii. Am montat sute de scorburi, boxe și cuiburi artificial­e, am inițiat montarea suporturil­or speciale pentru berze, am conceput pachete de agro-mediu menite să ajute speciile de păsări, ne-am implicat în schimbarea legilor.

Astfel, am reușit să ne asigurăm că România are suficiente arii protejate (situri Natura 2000) dedicate păsărilor și, de asemenea, să readucem șoimul dunărean de la extincție la peste 15 perechi. Grupul Milvus are experți și în afara lumii păsărilor – în protecția mamiferelo­r, a herpeto-faunei și a peștilor. Iar contribuți­a acestor colegi ne ajută să avem o vedere mai bună asupra problemelo­r generale ale naturii și ne lărgesc perspectiv­ele.

Introdu-ne puțin în culisele migrației păsărilor, așa cum o trăiești tu.

Migrația e incredibil­ă! Asta știm cu toții din școală, dar fraza în sine nu spune mare lucru. Realizezi cât de fascinant e acest fenomen numai când îl experiment­ezi. În august, când ții în mână un lăcar grăsan la 50 g prins cu plasa în tabăra de inelare de pe Grindul Chituc,

care în mod normal are sub 30 g, și îți dai seama că toată grăsimea acumulată servește drept combustibi­l ca să poată zbura până în zona de iernare din Africa. Sau într-o zi de septembrie, pe partea asiatică a strâmtorii Bosforului, practic în metropola Istanbul, unde traficul infernal de mașini e din când în când întrecut de traficul de păsări călătoare de pe cer. Sunt zile în care în mai puțin de o oră trec peste Bosfor mai mult de 10.000 de acvile-țipătoare-mici în stoluri mixte cu șerpari, șorecari și berze. Migrația e fascinantă – dar trebuie să fii acolo, s-o vezi cu ochii tăi. Grupul Milvus a organizat numeroase tabere de inelat păsări sau de observat răpitoare în migrație, la care au participat mii de persoane. Zeci de ani la rând am inelat păsările pădurilor de conifere în tabăra din Munții Gurghiului, șapte ani am urmărit migrația păsărilor răpitoare în munții Măcinului și în ultimii ani organizăm o tabără de inelare pe Grindul Chituc.

Aveți grijă și de păsări rănite...

Grupul Milvus a creat o rețea de salvare, un 112 al animalelor sălbatice. Rețeaua implică o colaborare cu medicii veterinari de la Vets4Wild și un mare Centru de Reabilitar­e la Tîrgu Mureș și Sînsimion. Primele voliere au fost construite cu muncă voluntară. A urmat un proiect în care am construit voliere foarte mari (suficient de mari ca acvilele și berzele să poată exersa zborul în ele) într-o locație liniștită de la țară și am dezvoltat o rețea națională de medici veterinari. Astăzi tratăm aproximati­v 200 de păsări anual, care ajung la noi din toate colțurile țării. Acest lucru este posibil numai datorită colaborări­i excelente cu asociația Vets4Wild – practic toată munca de la Centrul de Reabilitar­e e împărțită între noi. Ambele organizați­i prestează acest serviciu din fonduri interne și prin muncă voluntară, iar răsplata este momentul magic când putem elibera o pasăre însănătoși­tă.

 ?? AFLĂ MAI MULTE DESPRE GRUPUL MILLVUS PE WWW.MILVUS.RO.
FOTO: PAPP BÁLINT INTERVIUL A FOST EDITAT PENTRU CONCIZIE ȘI CLARITATE. ?? Biologul Tamás Papp este preşedinte­le Asociației pentru protecția Păsărilor şi a Naturii Grupul „Milvus“şi membru în Consiliul Științific al Convenției de la Bonn (Convenția privind conservare­a speciilor migratoare de animale sălbatice) din partea...
AFLĂ MAI MULTE DESPRE GRUPUL MILLVUS PE WWW.MILVUS.RO. FOTO: PAPP BÁLINT INTERVIUL A FOST EDITAT PENTRU CONCIZIE ȘI CLARITATE. Biologul Tamás Papp este preşedinte­le Asociației pentru protecția Păsărilor şi a Naturii Grupul „Milvus“şi membru în Consiliul Științific al Convenției de la Bonn (Convenția privind conservare­a speciilor migratoare de animale sălbatice) din partea...

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania