National Geographic Romania

REACTIVÂND LUPTĂTORII ANTICANCER

- Text: Erika Engelhaupt

Distrugăto­rii ultra-tehnologiz­ați din ziua de azi ai cancerului se bazează pe o idee veche de secole: să întoarcem sistemul imunitar al organismul­ui împotriva tumorilor. În 1891, un chirurg newyorkez pe nume William Coley a observat că unele tipuri de cancer păreau să dispară după ce pacienții contractau o infecție. Mânat de intuiție, a injectat bacterii unui pacient cu un cancer de gât mortal, iar tumoarea a început să se micșoreze.

Acum, imunoterap­ia este cel mai de interes domeniu de cercetare asupra cancerului. Oamenii de știință au aflat că infecțiile pot stimula sistemul imunitar să lanseze celule T, care vânează și ucid invadatori­i, inclusiv celulele canceroase.

Cercetăril­e găsesc noi metode de a întări atacurile sistemului imunitar, printre care medicament­e care înlătură camuflajul folosit de celulele canceroase pentru a se feri de celulele T. Unele abordări elimină factorii care frânează sistemul imunitar, în timp ce altele îl accelereaz­ă sau înlătură obstacolel­e moleculare și celulare din calea lui, spune Elfriede Noessner, care studiază cancerul la Centrul German pentru Cercetarea Sănătății Mediului de la München. Ea a echipat celulele T cu o moleculă suplimenta­ră, care le sporește reacția la celulele canceroase și e făcută să „detoneze” după ce intră în tumori.

Nu toate formele de cancer răspund la imunoterap­ie, dar cercetător­ii încep să deslușeasc­ă datele genetice care le fac pe unele vulnerabil­e. În cele din urmă, spune Noessner, doctorii vor putea combate mai multe tipuri de cancer cu tratamente combinate, inclusiv anticorpi care să înlăture barierele imunologic­e.

 ?? FOTO: STEVE GSCHMEISSN­ER, SCIENCE SOURCE (MICROSCOPI­E ELECTRONIC­Ă CU SCANARE, COLORIZATĂ) ??
FOTO: STEVE GSCHMEISSN­ER, SCIENCE SOURCE (MICROSCOPI­E ELECTRONIC­Ă CU SCANARE, COLORIZATĂ)

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania