National Geographic Romania

O PLANETĂ STRANIE

-

13 LUCRURI CARE FAC POSIBILĂ VIAȚA PE PĂMÂNT

Pământul este bine înzestrat ca planetă și ideal plasat în sistemul nostru solar și în galaxie pentru a susține viața așa cum o știm. Produsul a aproximati­v 4,6 miliarde de ani de construcți­e cosmică, planeta noastră debordează de viață datorită unui set de condiții fortuit, de la alcătuirea chimică optimă a miezului nostru planetar până la distanța sigură față de gaura neagră ascunsă din inima galaxiei.

Planeta noastră reciclează carbonul favorabil vieții

Dioxidul de carbon esutneulnd­uinl dtrientmre­umlteullet­egleazgeac­zue ceufeecfte­dcet dsersăe–răcacraere­cacpaptete­azaăzăcăcl­ădlduurara­șișmi meennțițni­nee suprafața Pământului suficient de caldă pentru a susține viața. Suprafețel­e statice ale planetelor Venus și Marte țin carbonul blocat în atemr șoi srfoecriă. și

Îrnoscăi., Îdnesă-a, dluen-agulul nagmuillia­omanileiod­aeneandi,ePaănmi,âPnătmulân­tul trece în mod dinamic acest element vital prin aerul, uscatul și mările sale datorită acțiunii permanente a plăcilor tectonice.

Avem un strat de ozon pentru a bloca razele nocive

Organismel­e arhaice din oceane au adăugat oxigen în atmosferă și au creat un strat de ozon la mare altitudine, care a protejat primele specii de uscat de radiația letală.

Avem o Lună mare pentru a ne stabiliza balansul axial

Pământul este înclinat față de Soare și se clatină în timp ce se rotește. Acest mic balans poate schimba clima din caniculară în geroasă la fiecare 41.000 de ani și ar putea varia mai mult fără forța stabilizat­oare a Lunii.

Suprafața diversă susține multe forme de viață

Efectele dramatice ale tectonicii plăcilor au format habitate și terenuri cu suprafețe diferite. Acestea au determinat adaptări, ajutând speciile să se diversific­e și să supraviețu­iască mai multor extincții în masă.

Câmpul nostru magnetic deviază furtunile solare

Declanșate de particule încărcate de la Soare, fascinante­le aurore sunt un memento vizual al câmpului nostru magnetic, care deviază majoritate­a erupțiilor și radiațiilo­r solare

dăunătoare.

OAMENII AFECTEAZĂ CLIMA

După 11.700 de ani de relativă stabilitat­e, oamenii încarcă acum atmosfera cu carbon, trimițând rapid Pământul într-o nouă eră climatică.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania