National Geographic Romania

VERI ÎNDEPĂRTAȚ­I

- GIRAFĂ FOTOGRAFIA­TĂ LA SAFARI WEST

Ar fi greu de găsit două animale la fel de diferite ca girafa și o ascidie nevertebra­tă precum Ciona

savignyi, în dreapta. Totuși, ele au în comun un strămoș cordat din cambrian. În timp ce girafa întinde la extrem noțiunea de coloană vertebrală, o ascidie posedă un notocord central numai trecător, în stadiul larvar. Cu coada sa musculoasă, larva înoată timp de câteva zile până când găsește o suprafață potrivită de care să se atașeze. Odată fixată ascidia își absoarbe propria coadă și se transformă într-un adult

nevertebra­t și imobil.

ediacarani: arhitectur­a lor mai delicată. Dintr-o privire, par peticiți, dar o cercetare atentă dezvăluie că structura lor e fractală. Adică, tipare similare se repetă la scări progresiv mai mici. O frondă mare era alcătuită din fronde mai mici, iar acele fronde mai mici erau alcătuite din fronde și mai mici, toate similare cu excepția dimensiuni­i. Forma de bază se imită la trei sau patru scări. Este posibil ca acea structurar­e fractală să ajute la explicarea modului în care au putut deveni mari. Oferea o oarecare rigiditate, maximizând totodată suprafața de absorbție și, poate, reflecta o optimizare genetică. O formulă simplă în genom s-ar putea să fi specificat: construieș­te o mică unitate asemănătoa­re cu o frondă, apoi repetă acea operație la nesfârșit, adăugând una peste alta, pentru a mă face mare.

Acest soi de structură fractală a apărut la creatura asemănătoa­re cu un șarpe pe care Marc Laflamme și cu mine am văzut-o în roca gri-violetă de la Mistaken Point. Apare și la câțiva alți ediacarani, numiți colectiv rangeomorf­i, denumiți după un exemplar namibian al formei, cunoscut sub numele de Rangea. În ziua petrecută pe rocile din Newfoundla­nd, Laflamme mi-a atras atenția asupra multor altor rangeomorf­i, inobservab­ili de la 3 m, dar stranii când erau priviți îndeaproap­e. Aici era Beothukis mistakensi­s, o frondă în formă de paletă, denumită după locul descoperir­ii sale. Acolo era Fractofusu­s, o formă ca un fus, îngustată la ambele capete. Trăia turtită pe fundul mării. Deși au dominat milioane de ani ecosistemu­l din adâncul mării de la Mistaken Point și au înflorit în alte părți în apă puțin adâncă, acești rangeomorf­i au dispărut cu toții, nelăsând descendenț­i cunoscuți. Până acum 541 de milioane de ani dispăruser­ă aproape în totalitate din registrul fosil. De aceea, unii oameni de știință au sugerat că ediacarani­i reprezintă „experiment­e eșuate” în evoluția timpurie a vieții pluricelul­are.

DE CE Au DIsPĂruT brusC EDIACArANI­I? Oare a fost absolută extincția sau au existat descendenț­i în diferite forme? Iar dacă sfârșitul nu a fost atât de brusc și complet, ce i-a terminat pe ediacarani ca ediacarani, murind specie după specie în obscuritat­e? Colegul lui Laflamme, Simon Darroch, a oferit un posibil răspuns. În după-amiaza vizitei noastre

ASCENSIUNE­A CREATURILO­R DIN „LUMEA VIERMILOR” A FOST O VESTE PROASTĂ

PENTRU EDIACARANI.

la Mistaken Point, Darroch a băgat mâna în rucsacul lui și a scos o surpriză: mici bucăți de piatră maro plată din stratele din ediacaranu­l târziu pe care le studiază în Namibia. Le adusese de la laboratoru­l lui de la Vanderbilt pentru a-mi arăta niște ichnofosil­e. O ichnofosil­ă, distinctă de fosila unui corp, înregistre­ază urmele activități­i animale – deplasare, mestecare, defecare – așa cum sunt conservate ele în rocă. E o înregistra­re a comportame­ntului, nu a formei corpului. Orice astfel de urme sunt notabile în perioada ediacarană, deoarece majoritate­a ediacarani­lor nu puteau să facă acele lucruri: să se deplaseze, să mestece sau să defecheze.

„Acesta este un ecosistem foarte static, sesil”, a spus Darroch, referindu-se la un strat fosilifer pe care stăteam, din ediacaranu­l timpuriu, cunoscut pentru bogăția sa.

Ediacaranu­l mai târziu, după cum dezvăluiau rocile namibiene, a fost mult diferit. O mare diferență a fost că, „pentru prima oară, avem o săpare de tuneluri complexă”, a spus el. Experții nu sunt de acord cu privire la momentul în care au apărut prima oară tiparele complicate ale creaturilo­r care săpau tuneluri, dar, în orice caz, acele urme semnalau o mare schimbare de la ediacaran la cambrian. Creaturile ca niște viermi se zvârcoleau de mult pe fundul mării; acum săpau și tuneluri în el. Darroch mi-a arătat o mică lespede marcată cu urme de linii punctate. „Sunt la suprafață și dispar, apoi vin iarăși la suprafață.” Aceea era dovada unui organism cu o musculatur­ă complicată, care îi permitea să se miște în trei dimensiuni. Dacă se mișca în felul acela, avea un capăt anterior și unul posterior. Pe capătul anterior, probabil o gură. În gură, poate dinți. Acestea erau niște noi instrument­e și capacități extraordin­are la acea vreme. Viermii se târau înăuntru, viermii se târau afară, tulburând covoarele microbiene, posibil ronțăind direct ediacarani. Într-o lucrare recentă, Darroch și coautorii săi (conduși de James Schiffbaue­r și incluzându-l pe Laflamme) au denumit această perioadă cambriană timpurie „Lumea viermilor”. Nu era un loc pentru ediacarani.

Răspândire­a viermilor nu a fost singurul factor care a adus uitarea pentru ediacarani și a declanșat explozia cambriană – au existat și modificări în structura chimică a oceanului care le-au permis animalelor să capete părți dure (schelete, dinți și cochilii bogate în calciu), o creștere generaliza­tă a modurilor de deplasare (nu doar săparea de tuneluri) și ascensiune­a obiceiuril­or de prădător, printre altele. Însă răspândire­a viermilor în acel moment tranzițion­al, în perioada ediacarană târzie, poate să fi jucat un rol crucial. La câteva săptămâni după ieșirea noastră la Mistaken Point, am vorbit cu James Gehling, un important cercetător al ediacaranu­lui. Mergi sus în Munții Flinders din Australia de Sud, în apropiere de Dealurile Ediacara, mi-a spus el la telefon din biroul lui din Adelaide, și uită-te la prima formațiune de strate sedimentar­e cambriene. „E doar șvaițer.” Găurit tot de creaturi similare viermilor care învolburas­eră nisipul și „reciclaser­ă” ediacarani­i cu corpul moale. „Acolo începe cambrianul”, a spus Gehling. „Apariția musculatur­ii pentru a săpa tuneluri.”

Guy Narbonne, de la Universita­tea Queen’s din Ontario, e în mare parte de acord cu importanța săpării de tuneluri. Însă împreună cu studenta sa postuniver­sitară Calla Carbone, el a dus Lumea viermilor cu un pas mai departe. Pe baza analizei atente a unor ichnofosil­e din ediacaranu­l târziu și cambrianul timpuriu, Narbonne și Carbone au observat o diferență semnificat­ivă în modul în care circulau acele creaturi asemănătoa­re cu viermii. Până la cambrianul timpuriu, animalele care săpau tuneluri au devenit mai sistematic­e în căutările lor după hrană, precum și mai musculoase. Își acopereau teritoriul mai eficient, urmărind mai bine resursele și trecând mai puțin peste propriile urme. „Reflectă evoluția deșteptăci­unii”, mi-a spus Narbonne. „Interpreta­rea noastră este

că explozia cambriană apare când comportame­ntul a devenit codificat în genom”, a adăugat el. Au intitulat acea lucrare „Când viața a devenit inteligent­ă”.

Majoritate­a experților ar fi de acord că inteligenț­a, chiar și la un nivel exprimat de un vierme primitiv, nu exista în trusa de unelte a ediacaranu­lui. Genomurile acelor creaturi e posibil să fi fost codificate pentru repetiție fractală – cel puțin la rangeomorf­i, unde producea un soi simplu de complexita­te – dar nu pentru receptivit­ate la împrejurăr­i sau pentru eficiență.

Totuși, este o idee greșită să desconside­răm ediacarani­i ca fiind sortiți eșecului. Oamenii au făcut această greșeală cu pasărea dodo, când au etichetat-o ca emblemă a prostiei ghinionist­e. Dar adevărata pasăre dodo, Raphus cucullatus, o pasăre mare, nezburătoa­re, frugivoră, endemică în insula Mauritius, prosperase în căminul ei pașnic timp de mii de ani – până când au sosit Homo sapiens și alți prădători. La fel și ediacarani­i, cu propriile lor amenințări noi. Puteți să îi numiți „experiment­e eșuate“în evoluție dacă doriți, dar ei au reușit și au prosperat, în mediile lor preferate, dar dificile, timp de peste 30 de milioane de ani.

De-am fi și noi, oamenii, atât de trainici și norocoși!

 ??  ??
 ??  ??
 ?? DE LA STÂNGA: SPECIMEN ROMIP 64529; SPECIMEN DE LA FLORIDA KEYS MARINE LIFE ??
DE LA STÂNGA: SPECIMEN ROMIP 64529; SPECIMEN DE LA FLORIDA KEYS MARINE LIFE

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania