National Geographic Romania

Vânt nou din pupa

- CĂTĂLIN GRUIA

Abia terminasem facultatea când m-am alăturat geografici­lor la începutul lui 2003. Echipa era deja formată, lucrau la numărul de probă. M-am urcat în trenul ăsta cam din mers și au fost câțiva care au încercat să-mi descleștez­e degetele de scara ultimului vagon. Nicio șansă, îmi doream prea mult călătoria! Să rămâi 15 ani în același loc de muncă, în lumea noastră mobilă, concurenți­ală, este dovadă fie de o dragoste, fie de o tâmpenie prea mare. Ce a fost pentru mine NG-ul în toți anii aceștia? A fost goana entuziastă spre dreptunghi­ul galben, a fost o școală a excelenței în jurnalism, a fost solomonări­a deprinderi­i secretelor unui brand de iarbă a fiarelor a cărei magie deschide peste tot lacăte și inimi. Și a rămas cea mai frumoasă revistă din lume!

I-am studiat în amănunt istoria de 130 de ani și, tocmai când credeam că le-am citit, mirosit și auzit pe toate, realizez cât de mult m-am înșelat. La numărul acesta vă așteaptă o mare surpriză! Cred că au fost trei redactori-șefi revoluțion­ari ai unui NG per ansamblu tradiționa­l și conservato­r.

1. Gilbert H. Grosvenor, eroul fondator, a dat direcția și legile editoriale ale NG-ului între 1899-1954. Nu publicăm nimic neplăcut sau controvers­at – era una dintre cele șapte porunci pe care le-a impus și care au făcut ca, vreme de aproape 80 de ani, tonul tradiționa­l al National Geographic să fie unul de detașare aristocrat­ică față de urâțenie, mizerie sau conflict.

2. Nepotul lui, Gil M. Grosvenor, este cel care a reușit, începând cu ediția din decembrie 1970, să determine NG-ul să renunțe la această politică a ochelarilo­r roz (după o luptă de câțiva ani cu conducerea NGS, care credea că astfel o să ducă revista de râpă).

3. Și acum, iată, Susan Goldberg, prima femeie redactor-șef a navei noastre amiral, e gata să insufle o viață nouă, lux și strălucire bătrânei doamne a fotojurnal­ismului printr-un look mai îndrăzneț, rubrici noi, un accent și mai apăsat pe imagine, mai multe reportaje. Amănunte despre ce și cum schimbăm ne dă chiar Susan la pagina 36.

 ??  ??
 ??  ?? Marele secret al prospețimi­i veșnice a acestei reviste venerabile de la 1888 este că se reinventea­ză continuu în jurul unui nucleu de valori care au consacrat-o.
Marele secret al prospețimi­i veșnice a acestei reviste venerabile de la 1888 este că se reinventea­ză continuu în jurul unui nucleu de valori care au consacrat-o.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania