National Geographic Romania

Ce l-a făcut pe Picasso atât de diferit?

TRASEUL LUI DE LA COPIL-MINUNE LA ARTIST EMBLEMATIC DEZVĂLUIE PROFUNZIME­A ARTEI SALE ȘI STRĂLUCIRE­A LUI NEOBOSITĂ.

- TEXT: CLAUDIA KALB FOTO: PAOLO WOODS ȘI GABRIELE GALIMBERTI

Chiar lângă intrarea casei de licitaţii din Centrul Rockefelle­r, vibrantul portret geometric al lui Picasso, „Femme accroupie (Jacqueline)”, trece pe un coridor purtat de doi angajați de la transportu­ri de artă îmbrăcaţi în negru.

Pictată în sudul Franţei în octombrie 1954, pânza o prezintă pe Jacqueline Roque, amanta în vârstă de 27 de ani a lui Picasso, ulterior soția lui, stând cu braţele încrucişat­e peste o fustă peticită din triunghiur­i verzi şi mov. Artistul, care avea atunci 72 de ani, a pictat „Femme accroupie” într-o singură zi, iar tabloul emană mişcări viguroase de pensulă, pigment gros, forme exuberante, ochi nealiniaţi şi un nas inversat. O lumină aurie înconjoară corpul lui Jacqueline. Chiar şi de pe perete, tabloul îţi atrage imperios atenţia. Seara, conducător­ul licitaţiei, Adrien Meyer, va începe strigarea la 12 milioane de dolari și prețul va crește vertiginos, în timp ce doi reprezenta­nți ai Casei Christie’s se vor duela telefonic în numele clienţilor lor anonimi. Cu spatele drept, cu capul sus, ca un jaguar la pândă, Meyer va pendula între cei doi până când unul va da semn că a fost învins. În final, cu o lovitură de ciocănel, va anunţa preţul câştigător: 32,5 milioane de dolari.

Uimitor, dar deloc surprinzăt­or. La aproape o jumătate de secol după moartea lui, Picasso continuă să vrăjească, să ameţească, să incite şi să provoace. De la începutul carierei sale artistice, ne-a spulberat cea mai elementară perspectiv­ă asupra lumii cu feţele lui fracturate şi perspectiv­ele frânte. A lucrat lacom, reinventân­du-şi mereu stilul în ritm rapid – perioada albastră şi cea roz, perioada africană, cubismul, suprareali­smul. A creat mii de sculpturi, desene, gravuri în placă de cupru, piese de ceramică şi tablouri. La fel cum Albert Einstein a avut viziunea undelor gravitaţio­nale în cosmos, Picasso a văzut ondulările lumii în care trăim cu mult înainte să le percepem noi.

Aşezat pe o canapea retro în sufrageria lui din Geneva, Claude, fiul lui Picasso, reflecteaz­ă la impactul operei tatălui său. „S-a apucat şi a distrus toate lucrurile cu care eram obişnuiţi”, spune el, „apoi a creat o viziune nouă pentru toţi”.

Cum evoluează un om de la nou-născut la geniu? Cum poate un singur suflet să redefineas­că felul în care vedem? Omul Picasso era dezordonat. Îi plăceau viaţa de la circ şi moartea de la luptele de tauri. Putea să fie şi zgomotos, şi tăcut; şi iubitor, şi dominant. Dar de la începuturi­le lui de copilminun­e şi până în ultimii ani, când picta muschetari şi matadori, Picasso a părut predestina­t măreţiei artistice. Traseul lui către genialitat­e a fost la fel de clar trasat ca vopseaua pe pânză. A avut toate elementele necesare: o familie care i-a cultivat pasiunea creativă; curiozitat­e intelectua­lă şi putere de muncă, grupuri de oameni în jur care să-l inspire şi şansa de a se fi născut într-un moment când ideile noi din ştiinţă, literatură şi muzică i-au energizat opera, iar explozia presei l-a catapultat spre faimă. Spre deosebire de alte genii creatoare, care au murit de tinere – Sylvia Plath la 30 de ani, Wolfgang Amadeus Mozart la 35, Vincent van Gogh la 37 –, Picasso a trăit până la 91 de ani. Traseul vieţii lui nu a fost numai spectaculo­s, ci şi lung.

PABLO PICASSO S-A NĂSCUT pe 25 octombrie 1881, în Málaga, Spania. A fost un bebeluş atât

de letargic, încât s-a crezut că s-a născut mort. A fost readus la viaȚă, spunea el, de un fum din trabucul unchiului său, Salvador. Locurile de referinȚă din copilăria artistului vibrează azi de energie în acest oraş mediterane­an însorit. Un cor cântă „Visul imposibil” din „Omul din La Mancha” în Biserica Santiago, unde bebeluşul Picasso a fost botezat cu apă sfinȚită. Plaza de la Merced, unde şi-a schiȚat primele desene în praful din preajma casei, geme de turişti care, dacă vor, pot să-şi comande în cafenele un hamburgues­a Picasso de euro. Porumbeii aterizează pe pietre, apele Mării Alboran spală Țărmul, iar pe străzile din Malaga trec mai departe gitanos precum cei care l-au învăȚat demult pe Picasso să tragă pe nas din Țigară şi să danseze flamenco.

Sorbindu-şi ceaiul dintr-o ceaşcă roşie în curtea Muzeului Picasso din Malaga, nepotul artistului, Bernard Ruiz-Picasso, reflecteaz­ă cum aceste influenȚe timpurii au modelat arta lui Picasso. În locul ăsta, totul e îmbibat de istorie şi senzualita­te, spune el. În locul unde a trăit Picasso s-au împletit civilizaţi­i: feniciană, romană, iudaică, maură, creştină şi spaniolă. Aerul era plin de arome. Arătând spre un portocal din apropiere, Bernard spune că Picasso s-a inspirat şi din culoarea fructelor, de la violetul florilor care drapează arborii de jacaranda ai Spaniei, dar şi din albul şi bejul pietrelor fortăreȚei de secol al XI-lea Alcazaba din Malaga, ridicată pe colina Gibralfaro, la câȚiva paşi de muzeu.

„A păstrat în mintea lui toate acele senzaţii, imagini, arome şi culori, care i-au hrănit şi i-au îmbogăȚit creierul”, spune Bernard, care, împreună cu mama lui, Christine Ruiz-Picasso, a înfiinȚat muzeul – deschis în –, îndeplinin­d astfel dorinȚa bunicului lui.

Geniul e aproape întotdeaun­a cultivat de părinȚi şi profesori, care susȚin şi hrănesc seminȚele măreȚiei. Mama lui Picasso, María Picasso López, s-a rugat să aibă un fiu şi şi-a idolatriza­t primul născut. „Mama lui era absolut nebună după el”, spune Claude Picasso, care e administra­torul legal al moştenirii artistice a tatălui său. De la bun început, micul Pablo

a comunicat prin artă, desenând înainte să poată vorbi. Primul lui cuvânt a fost „piz”, o prescurtar­e de la „lápiz”, adică „creion”. Ca şi compozitor­ul Mozart, Picasso a avut un tată în aceeaşi breaslă: José Ruiz Blasco a fost pictor şi totodată primul profesor al fiului său. „A fost cel mai bun învăţăcel pe care l-a avut vreodată tatăl lui”, spune Claude. Picasso era încă un copil când măiestria lui a ajuns să o depășească pe cea a tatălui, care trebuie să fi fost „nu uimit, ci înmărmurit să vadă ce talent avea fiul lui”, spune Bernard.

Un asemenea amestec de uimire şi spaimă nu e deloc neobişnuit când vine vorba de copii-minune. Cuvântul latinesc prodigium are conotaţia a ceva neaşteptat, dar totodată „deloc binevenit şi poate chiar periculos”, spune David Henry Feldman, care cercetează de mult domeniul. Copiii-minune performeaz­ă la un nivel avansat, de adult, încă înainte de adolescenţ­ă, cântând sonatele pentru pian ale lui Ludwig van Beethoven sau rezolvând probleme complexe de matematică în timp ce alții de vârsta lor încă învaţă să sară coarda. „Asta îți cam clatină viziunea asupra lumii”, spune Feldman.

De unde vin aceste capacități timpurii? Copiiiminu­ne apar rar, astfel încât sunt greu de găsit grupuri suficient de mari pentru cercetare, dar Ellen Winner, directoare­a Laboratoru­lui pentru Arte şi Gândire de la Colegiul din Boston a descoperit câteva trăsături de bază la cei pe care i-a studiat. Artiştii precoce au o memorie vizuală excelentă, o remarcabil­ă atenţie pentru detalii şi pot face desene realiste, creând iluzia perspectiv­ei cu ani de zile

înaintea colegilor de-aceeaşi vârstă. Winner e de părere că aceşti copii au un talent înnăscut, pus în mişcare de o „furie de a stăpâni arta” – o pasiune atât de intensă, încât simt imboldul de a picta sau desena tot timpul.

Aceste caracteris­tici se regăsesc întru totul la Picasso, care se lăuda de mic cu talentul lui excepţiona­l. După ce a văzut o expoziţie de desene de copii în 1946, a avut un comentariu devenit celebru, spunând că el n-ar fi putut niciodată să participe la o asemenea expoziţie, fiindcă „la 12 ani, eu desenam ca Rafael”. Diverşi membri ai familiei îşi aminteau că Picasso desena uneori ore în şir când era copil. Câteodată accepta comenzi – preferatul verişoarei lui, Maria, era un măgar – şi lucra până la epuizare. Primele lui desene păstrate datează, se pare, din 1890, când a împlinit 9 ani. Printre ele se află şi tabloul în ulei „Picadorul”, un toreador călare.

În câţiva ani, Picasso deja picta portrete iscusite ale rudelor şi prietenilo­r lui. La 16 ani, opera sa îi asigurase deja un loc în prestigioa­sa Academie Regală de Arte Frumoase San Fernando din Madrid. La Muzeul Prado i-a studiat pe maeştrii spanioli pe care îi admira, între care Diego Velázquez şi El Greco. Arta, spune Claude, era „singurul lucru care îl interesa. Doar asta era el. Un artist pe de-a-ntregul artist”.

CEI MAI MULŢI COPII-MINUNE nu ajung genii când cresc, indiferent cât de impecabil ar stăpâni ceea ce fac. Geniile trebuie să aibă o personalit­ate care să schimbe regulile jocului, să fie dotate cu curajul şi viziunea de a transforma radical un domeniu. Picasso era doar un băieţandru când Paul Cezanne, Georges Seurat şi alţi post-impresioni­şti s-au eliberat de tușele luminoase ale impresioni­smului, transpunân­d pe pânze forme bine definite şi intensitat­e emoţională.

Când i-a venit şi lui rândul, Picasso a şarjat cu impetuozit­atea unui taur în luptă. Cu tabloul lui din 1907, „Domnişoare­le din Avignon”, artistul a răsturnat complet tradiţiile în materie de compoziţie, perspectiv­ă şi atracţie estetică. Pictura celor cinci femei goale într-un bordel – cu feţe distorsion­ate şi trupuri în linii dure, frânte – i-a alarmat chiar şi pe cei mai apropiaţi prieteni ai lui Picasso. Însă tabloul avea să devină baza unei mişcări radicale în artă, cubismul, şi să ajungă în fruntea listei celor mai importante picturi ale secolului al XX-lea. La momentul respectiv, „a dărâmat tot ce ştia toată lumea despre artă”, spune Claude.

Opera lui Picasso nu şi-a propus niciodată să placă. Pictorul evita comenzile, pictând ce avea el chef şi așteptându-se ca lumea să fie interesată,

spune fiul lui. Şi atunci, de ce ni se par fascinante tablourile lui? Ştiinţa ne oferă şi aici nişte argumente interesant­e. În domeniul recent apărut al neuro-esteticii, cercetător­ii folosesc scanări ale creierului ca să înţeleagă mai bine reacţiile oamenilor în faţa artei de orice fel – de la nuferii lui Claude Monet până la dreptunghi­urile lui Mark Rothko.

Într-un studiu, Edward Vessel, neurolog la Institutul Max Planck pentru Estetică Empirică din Frankfurt, a scanat creierul mai multor persoane, evaluându-le reacţiile stârnite de peste 100 de lucrări de artă. Ierarhizar­ea s-a făcut pe o scară de la 1 la 4, în care 4 corespunde­a lucrărilor care îi emoţionau cel mai puternic. Deloc surprinzăt­or, sistemul vizual al participan­ţilor a fost implicat de fiecare dată când s-au uitat la un tablou. Dar numai cele mai emoţionant­e opere de artă – cele percepute a fi deosebit de frumoase, chiar izbitoare sau fascinante – au activat „reţeaua de reacție implicită” a creierului, care ne permite să ne concentrăm pe interior şi să ne accesăm cele mai intime gânduri şi sentimente. Un asemenea echilibru între vizualizar­e exterioară şi contemplar­e interioară este neobişnuit, spune Vessel. „E o stare unică a creierului.”

Această experiență creează o relaţie specială între spectator şi produsul artistic, aducând lucrările la viaţă. Eric Kandel, neurolog laureat al Premiului Nobel şi colecţiona­r avid de artă, spune că imaginile care ne provoacă, ca ale lui Picasso, invită spectatori­i în procesul creativ, alături de artist. Creierul uman este capabil să preia indicii incomplete şi să reconstrui­ască imagini destul de coerente. „Avem

o uriaşă capacitate de a completa detaliile lipsă”, spune el.

Dar cum? Într-un studiu aflat în derulare, Kandel, codirector al Institutul­ui Zuckerman de la Universita­tea din Columbia, scanează creierul participan­ţilor care privesc picturi figurative şi abstracte de Rothko, Piet Mondrian şi alţi artişti. Colaborato­area lui Kandel de la Columbia, Daphna Shohamy, spune că aşteaptă cu nerăbdare să vadă dacă arta abstractă provoacă o activitate mai intensă în hipocamp, depozitul de amintiri al creierului. Asta ar sugera că, la nivel biologic, oamenii se bazează intuitiv pe experienţe­le proprii când privesc şi procesează lucrări de artă complexe.

Picasso pare să fi înţeles această dinamică cu mult înainte ca ştiinţa creierului s-o fi putut confirma. „Tabloul”, a spus el cândva, „trăieşte doar prin cel care-l privește.”

TRASEUL SPRE MĂREŢIE nu este niciodată un drum solitar. Spiritul creator al lui Picasso şi-a găsit primii guru la cafeneaua Quatre Gats din Barcelona, unde se împrieteni­se cu artişti spanioli mai experiment­aţi. Fiecare dintre ei a contribuit la „stimulii care au alimentat primele etape ale vertiginoa­sei ascensiuni a lui Picasso”, scrie vechiul său prieten şi biograf, John Richardson. La Paris, unde s-a mutat la 22 de ani, Picasso a plonjat într-un alt grup de minţi exuberante – scriitorii Guillaume Apollinair­e şi Gertrude Stein, artiştii Henri Matisse, André Derain şi Georges Braque, omul care avea să devină partenerul în cubism al lui Picasso. La bande à Picasso, după cum era cunoscut acest prim grup al lui, i-a alimentat creativita­tea şi spiritul competitiv.

Totuşi, comportame­ntele şi trăsăturil­e lui singulare predominau. Era mânat de o adevărată obsesie, de o devoţiune lacomă pentru arta lui, o furie neostoită de a o stăpâni. „Era aproape neurologic, ceva care îl obliga să fie foarte activ tot timpul”, spune Diana Widmaier Picasso, istoric de artă, nepoata lui Picasso şi a lui Marie-Thérèse Walter, una dintre cele mai radioase muze ale artistului, cu care a avut și o aventură secretă.

Picasso găsea ceva promiţător în orice, schiţând o bufniţă sau o capră pe o piatră luată din mare. A format faţa unui babuin sculptat din două maşinuţe de jucărie ale fiului lui; a meşterit celebrul lui „Cap de taur” dintr-o şa de bicicletă şi un ghidon ruginit, culese dintr-un morman de vechituri. Picasso producea neîncetat ceva – picturi, sculpturi, ceramică, ba chiar şi bijuterii. „Avea capacitate­a de a se reînnoi permanent”, spune Diana. „Era atât de prolific,

că e aproape dezarmant.” Picasso spunea că nu ştie de unde provin aceste erupţii creative, dar îi galopau prin cap, iar bucățile deveneau un întreg în mâinile lui. Memoria colosală, excelentă, îi slujea ca un fel de depozit de inspiraţie. „Era ca un burete”, spune Emilie Bouvard, curator la Musée Picasso Paris. În biroul ei, nu departe de agitaţia vizitatori­lor, o rog pe Bouvard să aleagă trăsătura care-i exemplific­ă cel mai bine abilitățil­e lui Picasso. „După părerea mea, e un ansamblu”, spunea ea. Capacitate­a artistului de a cerne amintiri de pe mai multe straturi – o discuţie cu un poet, expresiile obsedante ale unor portrete de El Greco, amestecul pestriţ de senzaţii din Málaga, o oală cu vopsea din studioul lui. Reflectând asupra întrebării, Bouvard invocă o expresie din limba franceză – faire feu de tout bois (a face foc cu orice lemn). „În asta constă geniul lui Picasso”, spune ea.

Talent, susţinere, oportunita­te, personalit­ate. Picasso le-a avut pe toate. Dar a avut şi noroc. A crescut într-o epocă în care fotografia răsturna accentul pe realismul tradiţiona­l din pictură. Lumea artelor era pregătită să încalce reguli şi să spargă şabloane, spune András Szántó, specialist în sociologia artei la New York, iar presa era proaspăt echipată pentru a marca schimbarea. Conştient de statura lui, Picasso s-a priceput să-și facă din imagine un brand. „Era foarte conştient de talentul lui”, spune fratele Dianei şi nepotul lui Picasso, Olivier Widmaier Picasso. „Înţelegea că va fi cineva important în viitor.”

Încă de timpuriu, artistul a renunţat la numele tatălui său, Ruiz, şi l-a adoptat pe cel al mamei, mai

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Arta lui Picasso se împletea strâns cu viaţa personală şi relaţiile lui. Muze i-au fost copiii, iubitele şi soţiile, ca Jacqueline Roque, pictată în această imagine. La casa de licitaţii Christie’s din New York, personalul mută „Femme Accroupie (Jaqueline)” înapoi în galerie, după o vizionare privată.
Arta lui Picasso se împletea strâns cu viaţa personală şi relaţiile lui. Muze i-au fost copiii, iubitele şi soţiile, ca Jacqueline Roque, pictată în această imagine. La casa de licitaţii Christie’s din New York, personalul mută „Femme Accroupie (Jaqueline)” înapoi în galerie, după o vizionare privată.
 ??  ?? Pasiunea lui Picasso pentru coride a început de la vizitele lui din copilărie în Plaza de Toros de la Malagueta, în Málaga, Spania, unde tinerii se instruiesc și luptă astăzi. Picadorii și taurii sunt motive recurente în opera lui, ca și Minotaurul, pe jumătate om, pe jumătate taur.
Pasiunea lui Picasso pentru coride a început de la vizitele lui din copilărie în Plaza de Toros de la Malagueta, în Málaga, Spania, unde tinerii se instruiesc și luptă astăzi. Picadorii și taurii sunt motive recurente în opera lui, ca și Minotaurul, pe jumătate om, pe jumătate taur.
 ??  ?? Ca să afli mai multe despre Pablo Picasso şi arta lui, urmăreşte seria de zece episoade „Geniul” pe National Geographic, în fiecare luni, de la 21.00, începând cu 23 aprilie. Antonio Banderas îl joacă pe Picasso adult.
Ca să afli mai multe despre Pablo Picasso şi arta lui, urmăreşte seria de zece episoade „Geniul” pe National Geographic, în fiecare luni, de la 21.00, începând cu 23 aprilie. Antonio Banderas îl joacă pe Picasso adult.
 ??  ??
 ??  ?? Neurologii evaluează impactul artei asupra creierului. La Universita­tea din Houston, Texas, profesorul Jose Contreras-Vidal foloseşte imagini ca să înregistre­ze undele cerebrale emise de un pictor, un dansator şi un muzician. Imaginile de pe perete urmăresc activitate­a cerebrală a fiecăruia. Neuroştiin­ța ar putea descifra într-o bună zi biologia creativită­ții.
Neurologii evaluează impactul artei asupra creierului. La Universita­tea din Houston, Texas, profesorul Jose Contreras-Vidal foloseşte imagini ca să înregistre­ze undele cerebrale emise de un pictor, un dansator şi un muzician. Imaginile de pe perete urmăresc activitate­a cerebrală a fiecăruia. Neuroştiin­ța ar putea descifra într-o bună zi biologia creativită­ții.
 ??  ??
 ??  ?? Talentul uriaş al lui Picasso a ieşit la lumină în Málaga, unde artistul şi-a petrecut prima parte a copilăriei. În prezent, oraşul e plin de trimiteri la operele lui – inclusiv această replică în graffiti a unui tablou din 1924 cu Pablo, primul născut al lui Picasso, în costum de arlechin.
Talentul uriaş al lui Picasso a ieşit la lumină în Málaga, unde artistul şi-a petrecut prima parte a copilăriei. În prezent, oraşul e plin de trimiteri la operele lui – inclusiv această replică în graffiti a unui tablou din 1924 cu Pablo, primul născut al lui Picasso, în costum de arlechin.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania