National Geographic Romania

Ne înecăm în plastic

-

Articolul de la pagina 32 nu este anti-plastic. Așa ceva nici că s-ar mai putea scrie. Materialel­e plastice „au ușurat călătoria în spațiu și au revoluțion­at medicina. Fac ca mașinile și avioanele să fie mai ușoare, economisin­d combustibi­l. Sub formă de folii lipicioase, extind durata de viață a alimentelo­r proaspete. În airbaguri, incubatoar­e, căști de protecție etc., salvează vieți în fiecare zi”, spune jurnalista Laura Parker.

Povestea noastră de dragoste cu plasticul a devenit toxică doar în conjuncție cu prețul său de producție minuscul și cultura noastră bazată pe risipă cu majuscule. Mă număr printre cei convinși că nu suntem răi și egoiști prin natura noastră (apropo de dezbaterea de la pagina 13), ci mai degrabă inconștien­ți și neinformaț­i.

Aflați acum, vă rog, că folosim anual un trilion de pungi de plastic pentru cumpărătur­i, pe care le aruncăm a doua zi. Că la nivel global cumpărăm în fiecare minut un milion de PET-uri cu diverse băuturi. Că jumătate din tot plasticul făcut vreodată s-a produs în ultimii 15 ani și că producția se va tripla în următorii 25 de ani. Că reciclăm doar 18% din el. Apocalipsa plasticulu­i este a doua cea mai mare problemă a omenirii după încălzirea globală. Dacă or mai exista sceptici în legătură cu prima, cea de pe locul doi îți intră în ochi oriunde ai întoarce capul. Plasticul s-a infiltrat în orice cotlon al planetei, inclusiv în ființele vii. Milioane de tone de particule de plastic ajung în ocean în fiecare an. În timp, se fărâmițeaz­ă în fragmente și mai mici, pe care animalele marine le iau drept hrană. Pe ele le cam termină… Ce nu se știe încă sigur este dacă microplast­icul înghițit de animalele care ajung în farfuriile noastre ne îmbolnăveș­te și pe noi. Cert e că acești purici de plastic, mai mici de 5 mm, sunt peste tot, de la aerul pe care îl respirăm la apa pe care o bem, de la ce punem în farfurie până la ce punem pe noi. Ce-i de făcut? Idei și soluții la îndemână, la pagina 76.

Cine are urechi de auzit să audă: oceanele au ajuns o colosală groapă de gunoi a întregii planete. În fiecare an, circa 8 milioane de tone de deșeuri de plastic se acumulează aici.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania