National Geographic Romania

IVAN PESCARUL

- TEXT ȘI FOTO: HELMUT IGNAT

ÎN PEREGRINĂR­ILE pe canalele Deltei Dunării am văzut de nenumărate ori „glonțul” trasor fosforesce­nt ţiuind la rasul apei. Într- o secundă, pescărașul­albastru parcurge 15-20 m, dispărând rapid din raza vizuală. Englezii i-au spus „pescarul regelui” (kingfisher). Mult mai personal, în Deltă lipovenii l-au botezat ca pe unul de-al lor: Ivan Pescarul. În ciuda coloritulu­i intens, este greu de observat când stă pe o creangă, la vreun metru de oglinda apei, de unde pândește peștișorii de 2-3 centimetri, asupra cărora plonjează vertical, revenind într-o clipită în același loc. Pescărașul stârnește pasiuni printre fotografii de natură, unii dedicându-și ani din viață pentru fotografii cu plonjoane rapide și ieșiri triumfale din apă cu peștișorul zbătându-se în ciocul puternic.

Cântărește doar puțin peste 40 de grame, dar este un mare pescar, pentru că trebuie să-și asigure zilnic o cantitate de hrană egală cu propria-i greutate și, în plus, trebuie să-i furnizeze fiecăruia dintre cei șase, șapte pui câte 12-18 peștișori pe zi! În zona cuibului (aflat într-o cameră sferică la capătul unui tunel orizontal de aproape un metru lungime pe care îl sapă în malurile verticale ale apelor), observarea și fotografie­rea trebuie făcută cu discreție, pentru că există riscul ca rutina hrănirii puilor să fie întreruptă, cu consecințe dramatice, explică Iliuță Goean, un experiment­at ghid în Delta Dunării. Cum plonjonul în apă e singura metodă de hrănire, iernile aspre provoacă mari pierderi populației care nu pleacă la timp spre zone fără îngheț. Doar un sfert din exemplare supraviețu­iesc unui sezon. În ciuda acestor pierderi, populația se menține stabilă. În prezent, în România trăiesc în jur de 5-10.000 de perechi.

 ??  ?? Datorită frumuseții și răspândiri­i în teritoriu, pescărașul-albastru (Alcedo atthis) a fost ales ca simbol al Societății Ornitologi­ce Române.
Datorită frumuseții și răspândiri­i în teritoriu, pescărașul-albastru (Alcedo atthis) a fost ales ca simbol al Societății Ornitologi­ce Române.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania