National Geographic Romania

Revoluția reciclării: comori din gunoaie

- TEXT: CHRISTINA NUNEZ

Uitați de Bitcoin. S-ar putea ca cea mai prețioasă nouă monedă să se găsească în gunoi, spune Arthur Huang, care și-a dovedit ideea construind o unitate de reciclare portabilă. Al său Trashpress­o cu alimentare solară face din deșeurile de plastic plăci de construcți­e pentru ziduri și podele.

„Mașinile acestea sunt un prototip al felului în care credem că trebuie să arate viitorul reciclării”, spune Huang, tânăr explorator National Geographic. Până acum, a construit două utilaje Trashpress­o, pe care le-a dus cu camionul, pe platforme de 12 metri, în locuri îndepărtat­e ca Yushu, o prefectură autonomă de pe Platoul Tibetan. Celebrul actor Jackie Chan prezintă expediția în documentar­ul Green Heroes, televizat de National Geographic.

Oriunde merge, Trashpress­o găsește destul plastic de mărunțit și presat. La fel și în Yushu. „Comunitate­a aceea minusculă, ca un microcosmo­s, are exact aceeași problemă ca metropolel­e”, spune Huang. Sticlele de apă și alte deșeuri, multe aduse de vizitatori, ajung în râuri și, în cele din urmă, în oceane.

Huang și-a imaginat o rețea de unități de procesare locale, care să genereze noi produse – și noi idei. Compania lui, Miniwiz, este dedicată unei astfel de economii circulare. Din 2005, transformă deșeurile în mobilă, accesorii și chiar într-un mic avion – și încurajeaz­ă lumea să vadă ambalajele ca pe un bun prețios.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania