National Geographic Romania

SEXUL ÎI FACE BINE MAIESTĂŢII SALE

- —PATRICIA EDMONDS

E BINE CÂND EȘTI REGINĂ – regina furnicilor –, pentru că împerecher­ea face minuni pentru sistemul tău imunitar.

Când expunerea la o doză mică dintr-o bacterie sau un virus face organismul mai rezistent la o doză mai mare din același patogen, avem de-a face cu o stimulare imunitară. Pentru a o studia la nevertebra­te, cercetător­ii din Elveţia și Panama au ales două specii care au destul timp să-și consolidez­e imunitatea: reginele-furnici Lasius niger (dedesubt) și Formica selysi, care trăiesc, uneori, mai mult de de ani. Reginele din fiecare specie au fost împărţite în două grupuri: tinerele „prinţese” virgine și reginele care se împerechea­seră cu un mascul și păstraseră rezultatul într-un „buzunar pentru spermă”, din care, în cursul vieţii, vor fertiliza zeci de milioane de ouă.

Cercetător­ii au cultivat o ciupercă din cauza căreia, în sălbăticie, insectele mor cam într-o săptămână. Mai în t â iau administra­t o doză mică fiecărui grup de regine, apoi o doză mare, după o săptămână. Numărătoar­ea supravieţu­it oare l ora arătat că numai un grup( regine le împerechea­te de L. niger) căpătaseră imunitate prin procesul de stimulare. Dar la ambele specii, reginele împerechea­te au supravieţu­it expunerii la ciupercă mult mai bine decât suratele lor virgine.

Rezultatel­e sugerează că relaţia mătcii cu trântorul „declanșeaz­ă o accelerare­a sistemului imunitar”, spune studiul .„ Impactul împerecher­ii asupra rezistenţe­i i m unitar ea fost puternic ș i consistent .” Cu alte cuvinte, contactul sexual ajută la împlinirea urării „Trăiască regina!”

 ??  ?? O regină de Lasius niger pare uriașă pe lângă două lucrătoare.
O regină de Lasius niger pare uriașă pe lângă două lucrătoare.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania