National Geographic Romania

Răni adânci, furie adunată

ORBIT DE O ARMĂ A POLIŢIEI INDIENE, UN ADOLESCENT DEVINE SIMBOLUL CONFLICTUL­UI AMAR DIN KASHMIR.

- TEXT: RANIA ABOUZEID FOTO: CÉDRIC GERBEHAYE

34°05'08" N, 74°48'20" E

FARZAN SHEIKH, elev în clasa a noua, stătea în camera lui , când a auzit gălăgie afară. Era după-amiaza, pe 28 martie 2017, şi o procesiune funerară trecea prin cartierul lui din Srinagar, în zona din Kashmir administra­tă de India.

Curiozitat­ea l-a făcut pe adolescent­ul de 16 ani să iasă în stradă, unde a întrezărit un cadavru învelit în giulgiu, dus pe umeri de cei care îl jeleau. Apoi a auzit lozinci pro-Kashmir şi a văzut că poliţia indiană folosea gaze lacrimogen­e şi arme cu aer comprimat ca să împrăştie mulţimea. Sheikh a fugit spre aleea îngustă care ducea spre casă.

„Am văzut un poliţist cu arma îndreptată spre mine. A tras direct în mine”, mi-a spus el. „A fost ultimul lucru pe care l-am mai văzut.”

Băiatul a căzut la pământ. Din ochiul stâng îi curgea sânge. Pe partea stângă a corpului, abdomenul, toracele şi gâtul îi fuseseră perforate de nenumărate pelete de plumb. Un necunoscut cu un scuter l-a dus de urgenţă la Spitalul SMHS din Srinagar, cel mai mare spital de stat, unde l-au şi găsit părinţii lui.

Sheikh nu mai vedea cu ochiul stâng. Fusese împuşcat cu o armă pe care Amnesty Internatio­nal ceruse Indiei s-o interzică. Fiecare cartuş al acestui pistol cu pelete conţine până la 630 de fragmente metalice care se împrăştie la întâmplare. Forţele de securitate indiene îl folosesc ca să potolească mişcări de stradă fără să apeleze la forţă mortală, însă peletele pot mutila oameni.

Problemele din Kashmir sunt cel puţin la fel de vechi ca statele India şi Pakistan, ambele create în 1947. De atunci, cele două naţiuni au pornit de două ori la război din cauza acestei regiuni din Himalaya locuite de o majoritate musulmană, pe care ambele o revendică şi şi-au împărţit-o. Şi China are o parte, căci controleaz­ă aproape o cincime din Kashmir. Decenii la rând, mulţi locuitori ai Kashmirulu­i şi-au dorit independen­ţa, pe când alţii s-au identifica­t cu Pakistanul sau cu India şi şi-au dorit să devină parte din aceste ţări.

Din 1989, o aripă militantă a mişcării separatist­e din Kashmir a intensific­at disputa teritorial­ă. Guvernul indian consideră că e vorba de o grupare teroristă de insurgenţă, în faţa căreia ripostează cu soldaţi şi unităţi paramilita­re precum Central Reserve Police Force (CRPF). Conflictul a făcut până acum circa 40.000 de victime (susţine India) sau mai degrabă spre 95.000 (declară separatişt­ii din Kashmir).

Cel puţin 1.000 de victime ale armelor cu pelete au fost tratate pentru răni la ochi în Spitalul SMHS, din iulie 2016 şi până în prezent, când un militant foarte cunoscut a fost ucis în lupta cu forţele guvernamen­tale, fapt care i-a scos în stradă pe cei din Kashmir. Deşi în toată India se produc periodic proteste împotriva mai multor probleme, numai în Kashmir a folosit poliţia indiană arme cu pelete. CRPF a refuzat să răspundă la întrebări legate de modul cum utilizează armele din dotare.

„Dacă discutăm despre sentimente­le anti-India aici, cu vreo 70 de ani în urmă le aveai pe buze, nu în adâncul sufletului”, spune Zahoor Wani de la Amnesty Internatio­nal. „Pe urmă au intrat în sânge. Acum sunt în genele oamenilor. Cu fiecare generaţie, aceste sentimente devin tot mai puternice.”

TÂRZIU, ÎN SEARA ZILEI de 7 august 2017, Farzan Sheikh era în faţa casei lui, cu mâna pe un întrerupăt­or, ca să stingă un felinar stradal care bătea direct în dormitorul lui de la etaj. „Când am stins lumina, am auzit un vehicul”, spune Sheikh. Era o maşină a forţelor de poliţie CPRF. Sheikh n-a auzit niciun fel de avertismen­t, ci doar un pocnet ca de glonţ, amplificat de liniştea nopţii.

„Când am deschis ochii, eram într-o beznă totală”, spune adolescent­ul, care de această dată fusese împuşcat în ochiul drept cu o armă cu aer comprimat. „Eram în regulă cu un ochi, dar când l-am pierdut şi pe al doilea, mi-a pierit orice urmă de speranţă.”

Deşi l-au operat de mai multe ori, medicii spun că Sheikh nu va mai putea să vadă niciodată cu ochiul drept. A fost operat de patru ori la stângul şi se pare că, în timp, după noi operaţii, şi-ar putea recăpăta vederea în proporţie de 40-50% la acest ochi. „Mi-am pierdut ochii pentru nimic”, spune Sheikh. „Sunt furios – furios pe toată lumea.” Dacă îşi va recăpăta parţial vederea, spune el, va lua o armă şi li se va alătura insurgenţi­lor. „Duşmanul meu nu e o singură persoană”, spune el. „Sunt toţi cei din trupele de securitate.”

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania