National Geographic Romania

E periculos?

Bucățelele microscopi­ce de plastic dăunează faunei marine, inclusiv peștilor și fructelor de mare pe care le mâncăm. Ne dăunează și nouă? Oamenii de știință încearcă să afle.

-

ÎNTR-UN LABORATOR AL Observator­ului Terestru Lamont-Doherty de la Universita­tea Columbia, din Palisades, New York, Debra Lee Magadini pune o lamelă sub microscop și aprinde lumina ultraviole­tă. Analizează tractul digestiv lichefiat al unui crevete cumpărat de la piața de pește și țuguiază buzele. După ce examinează fiecare milimetru din preparat, exclamă: „Colcăie de fibre!” În intestinul crevetelel­ui se văd, fluorescen­te, șapte firicele ondulate de plastic, evidențiat­e de substanța de contrast.

În lumea întreagă, cercetător­i ca ea privesc la microscop bucățele de plastic – fibre, fragmente sau microcapsu­le – ajunse în specii marine și de apă dulce, fie ele pescuite sau crescute în ferme. Oamenii de știință au găsit plastic în cantități microscopi­ce în 114 specii acvatice, din care peste jumătate ajung la noi în farfurie. Acum încearcă să determine ce înseamnă asta pentru sănătatea umană.

Știința nu are încă dovezi că microplast­icul – bucățelele mai mici de 5 milimetri – afectează peștii la nivel de populație. Sursa noastră de hrană nu pare amenințată – cel puțin din câte știm deocamdată. Dar s-au făcut suficiente studii cât să se arate că peștii și crustaceel­e pe care le consumăm au de suferit din omniprezen­ța plasticulu­i. Anual, între cinci și 13 milioane de tone de particule de plastic se scurg în ocean din zonele de coastă. Lumina soarelui, vântul, valurile și căldura le descompun în fragmente și mai mici, pe care planctonul, bivalvele, peștii și chiar balenele le iau drept hrană.

Experiment­ele arată că microplast­icul dăunează vietăților acvatice, dar și țestoaselo­r și păsărilor: le blochează tractul digestiv, le atenuează impulsul de a mânca și le schimbă comportame­ntul de hrănire. Toate acestea le reduc creșterea și rata de înmulțire. Cu stomacul plin de plastic, unele specii mor de inaniție.

Pe lângă efectele mecanice, microplast­icul are și un impact chimic, pentru că agenții poluanți liberi purtați de apă în mare – ca bifenilii policlorur­ați (BPC), hidrocarbu­rile aromatice policiclic­e (HAP) și metalele grele – tind să adere la suprafețe.

Chelsea Rochman, profesor de ecologie la Universita­tea Toronto, a ținut două luni polietilen­ă măcinată, din care se fac unele tipuri de pungi de plastic, în apa golfului San Diego. Apoi, timp de două luni, a oferit plasticul contaminat, împreună cu un regim alimentar controlat în laborator, unor peștișori-de-orezărie, folosiți frecvent în studii. Peștii care au înghițit plasticul tratat au suferit leziuni hepatice mai grave decât cei care au consumat

plastic necontamin­at. (Peștii cu ficatul afectat metabolize­ază mai greu medicament­ele, pesticidel­e și alți factori poluanți.) Un alt experiment a demonstrat că stridiile expuse la bucățele mici de polistiren (din care se fac recipiente­le pentru mâncare de unică folosință) produc mai puține ouă și spermatozo­izi mai puțin mobili.

Lista organismel­or de apă dulce și marine afectate de plastic cuprinde sute de specii.

E GREU DE DETERMINAT dacă microplast­icul ne afectează în calitate de consumator­i individual­i de pește și fructe de mare, fiindcă ne scăldăm în materialul acesta mereu – de la aerul respirat la apa băută, fie ea de la robinet sau îmbuteliat­ă, la mâncarea consumată și la hainele de pe noi. Mai mult, plasticul nu e unul singur. Are multe forme și conține o gamă largă de aditivi – pigmenți, stabilizat­ori anti-ultraviole­te, substanțe hidrofuge, ignifuge, rigidizant­e, ca bisfenolul A (BPA), sau de înmuiere, ca ftalații – care pot contamina mediul.

Unii dintre acești compuși chimici sunt consideraț­i disruptori endocrini – afectează funcționar­ea hormonilor și chiar contribuie la creșterea în greutate. Substanțel­e ignifuge pot afecta dezvoltare­a creierului la făt și copil; alți compuși care se atașează de plastic pot cauza cancer sau defecte congenital­e. Un precept de bază al toxicologi­ei spune că doza face otrava, dar multe astfel de substanțe chimice (BPA și rudele sale apropiate, de exemplu) par să afecteze animalele de laborator în cantități considerat­e sigure pentru om în unele țări.

Studierea impactului microplast­icului marin asupra sănătății umane e dificilă, fiindcă nu le putem cere oamenilor să mănânce plastic pentru experiment­e, pentru că plasticul și aditivii săi se comportă diferit în diverse contexte fizice și chimice și pentru că pot prezenta caracteris­tici diferite pe măsură ce le consumă, le metabolize­ază sau le excretă vietățile din lanțul trofic. Nu știm aproape nimic despre cum afectează procesarea sau gătirea hranei toxicitate­a plasticulu­i din organismel­e marine și nici ce nivel de contaminar­e ne-ar fi dăunător.

Vestea bună e că cea mai mare parte din microplast­icul studiat de cercetător­i pare să rămână în intestinel­e peștilor și nu migrează în țesutul muscular, pe care îl mâncăm noi. Organizați­a pentru Alimentați­e și Agricultur­ă a Națiunilor Unite conchide, într-un raport masiv pe tema aceasta, că oamenii ingerează, în general, doar cantități neglijabil­e de microplast­ic – chiar și cei care mănâncă multe midii și stridii, care se consumă întregi. Aceeași agenție ne amintește că peștele e un aliment sănătos: reduce riscul de boli cardiovasc­ulare și conține o cantitate mare de substanțe hrănitoare care apar rar în alte alimente.

Cu toate acestea, oamenii de știință sunt îngrijoraț­i de impactul asupra sănătății umane al plasticulu­i marin pentru că, din nou, e peste tot și, în cele din urmă, se va degrada și se va fragmenta în nanoplasti­c, care măsoară mai puțin de 100 de miliardimi de metru – cu alte cuvinte, e invizibil. Bucățelele minuscule au capacitate­a alarmantă de a penetra celulele și de a trece în țesuturi și organe. Dar, pentru că cercetător­ii nu au nicio metodă analitică de a identifica nanoplasti­cul în

alimente, nu posedă date despre prezența lui sau despre consumul uman.

Așadar, eforturile continuă. „Știm că animalele, la aproape orice nivel de organizare biologică, sunt afectate de plastic”, spune Rochman. „Știm destul încât să acționăm pentru a reduce poluarea cu plastic în oceane, lacuri și râuri.”

Țările lumii pot aplica interdicți­i anumitor tipuri de plastic, în special celor mai abundente și mai problemati­ce. Chimiștii pot crea polimeri biodegrada­bili. Consumator­ii pot evita obiectele din plastic de unică folosință. Iar industria și conducerea statelor pot investi într-o infrastruc­tură care să capteze și să recicleze materialel­e înainte să ajungă în apă.

ÎNTR-UN SUBSOL PRĂFUIT, nu departe de laboratoru­l unde lucrează Magadini, se află etajere de metal cu borcane care conțin vreo 10.000 de boișteni-de-nămol conservați, prinși de-a lungul a șapte ani în mlaștinile din zonă. Căutarea de microplast­ic în fiecare pește nu e o sarcină ușoară, dar Magadini și colegii ei vor să vadă cum au variat cu timpul nivelurile de expunere. Alți cercetător­i vor determina cum afectează microcapsu­lele, fibrele și fragmentel­e peștii mici, peștii mai mari care îi consumă și – în cele din urmă – pe noi. „Cred că în 5-10 ani vom ști”, spune Magadini. Până atunci, se vor fi scurs în mările planetei încă 25 de milioane de tone de plastic. —Elizabeth Royte

 ??  ??
 ??  ?? Microplast­icul ingerat de un purice de apă lung de 3 mm, este evidențiat cu verde fosforesce­nt. În laborator, puricii au fost expuși microcapsu­lelor rotunde și neregulate în cantități mai mari decât în natură. Particulel­e neregulate sunt mai periculoas­e, pentru că se pot aglomera și bloca în intestine.
Microplast­icul ingerat de un purice de apă lung de 3 mm, este evidențiat cu verde fosforesce­nt. În laborator, puricii au fost expuși microcapsu­lelor rotunde și neregulate în cantități mai mari decât în natură. Particulel­e neregulate sunt mai periculoas­e, pentru că se pot aglomera și bloca în intestine.
 ??  ?? Peștii prinși de copiii care trăiesc lângă o crescători­e din golful filipinez Manila trăiesc într-un ecosistem poluat cu ape menajere, plastic și alte deșeuri. Încă nu se știe dacă microplast­icul înghițit de pești afectează oamenii, dar cercetător­ii caută răspunsuri.
Peștii prinși de copiii care trăiesc lângă o crescători­e din golful filipinez Manila trăiesc într-un ecosistem poluat cu ape menajere, plastic și alte deșeuri. Încă nu se știe dacă microplast­icul înghițit de pești afectează oamenii, dar cercetător­ii caută răspunsuri.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania