National Geographic Romania

Să păstrăm sau să consumăm resursele

Dacă societatea ar depinde de asta, le-ai împărți – sau ai fi egoist?

- TEXT: DYLAN S E LT E R M A N

PREDAU PSIHOLOGIA la Universita­tea din Maryland, iar cursurile mele atrag studenți cu interese variate. Dar toți ciulesc urechile când pun întrebarea: vreți două puncte în plus la testul final sau șase?

Le spun studențilo­r că punctele suplimenta­re fac parte dintr-un exercițiu care ilustrează interconex­iunea deciziilor individual­e din comunități. Le explic că a fost inspirat de un ecolog pe nume Garrett Hardin și de un discurs pe care acesta l-a rostit acum 50 de ani, în care descria așa-numita „tragedie a comunelor”. Hardin spunea că, atunci când mulți indivizi acționează în interes propriu și ignoră binele societății, efectele pot fi catastrofa­le. El a folosit ca exemplu o reglementa­re din secolul al XIX-lea, a pășunilor comunale – pe care sătenii își pășteau vitele în devălmășie –, pentru a sublinia riscul supraexplo­atării resurselor comune.

Sper ca studenții mei să înțeleagă legăturile dintre exercițiul de la clasă, ideile lui Hardin și problemele cele mai presante ale planetei (inclusiv schimbăril­e

GARRETT HARDIN DEFINEA ASTFEL „TRAGEDIA COMUNELOR”:

CÂND MULȚI INDIVIZI ACȚIONEAZĂ ÎN INTERES PROPRIU ȘI IGNORĂ BINELE SOCIETĂȚII, EFECTELE POT FI

CATASTROFA­LE.

climatice). Le dau de ales între două sau șase puncte în plus la nota finală, dar cu o condiție: dacă peste 10% din grupă aleg șase puncte, nu primește nimeni nimic. Punctele în plus sunt echivalent­ul apei, al combustibi­lului, al pășunilor (din analiza lui Hardin) sau al oricărei resurse naturale.

Unele teorii economice despre piața liberă susțin că dacă toată lumea caută beneficii personale maxime, societățil­e prosperă. După această logică, rațional ar fi ca studenții să ceară șase puncte, așa cum rațional ar fi ca păstorul să exploateze cât mai mult din pășune. Iar cei care își maximizeaz­ă consumul personal nu sunt lacomi – gândesc strategic. Dar când toată lumea alege calea aceasta, resursele comune sunt suprasolic­itate, iar societățil­e se aleg cu suprarecol­tare, criză de apă sau schimbări climatice.

O POSIBILĂ SOLUȚIE pare simplă: dacă toată lumea și-ar modera consumul, am avea parte de sustenabil­itate. După cum spun mulți dintre studenții mei: „Dacă toată lumea alege două puncte, primim toți punctele”. Totuși, în primii opt ani în care am folosit exercițiul, o singură grupă – din zecile la care am predat – s-a încadrat în limita de 10%. Toate celelalte au pierdut.

Exercițiul a fost creat acum peste 25 de ani. Profesorul Steve Drigotas de la Universita­tea Johns Hopkins îl folosea deja de mult când l-a dat grupei mele din facultate, în 2005. Și noi am pierdut – iar eu, care alesesem două puncte, m-am simțit incredibil de frustrat la gândul că alți colegi aleseseră șase.

În 2015, un student de-al meu a comentat exercițiul pe Twitter – „CE PROFESOR FACE AȘA CEVA” – și nemulțumir­ea lui a ajuns virală. Și-au exprimat părerea oameni din lumea întreagă: faptul că atâta lume alege șase puncte înseamnă oare că suntem prin natura noastră lacomi și egoiști?

De fapt, mulți nu suntem. Dar e foarte greu să convingi oamenii să coopereze, mai ales în grupuri mari, care nu se cunosc. În fond, dacă altcineva ia mai mult (consumă mai multă apă sau alege șase puncte), eu de ce nu? Dar dacă gândim toți așa, în final pierdem toți.

Hardin propunea schimbarea prin educație – ideea că, dacă le arătăm oamenilor ce se întâmplă când iei prea mult, poate nu o vor face. Eu o tratez cu scepticism. Când tweet-ul studentulu­i meu a devenit viral, unii colegi au spus că n-o să mai pot folosi exercițiul (pentru că studenții știau deja cum funcționea­ză). Am râs. Măcar dacă ar fi atât de ușor! Bănuiala mea

s-a adeverit. Chiar și după ce exerciţiul a fost intens mediatizat, studenţii tot au ratat șansa de a obţine puncte în plus.

Totuși, rămân optimist. În fond, majoritate­a studenţilo­r mei, cam , aleg două puncte – așa cum majoritate­a oamenilor aleg să coopereze în situaţii reale. Cei mai mulţi dintre noi vor să facă bine. Dar problemele nu se rezolvă atât de simplu, așa că trebuie să gândim creativ și să găsim soluţii cu ajutorul etologiei. În , am decis să schimb termenii problemei. În speranţa de a găsi o metodă de încurajare a cooperării, m-am inspirat din literatura știinţific­ă despre grupurile sociale și am introdus o a treia opţiune: studenţii puteau alege două puncte, șase – sau zero. Exact. Zero. De ce ai alege zero? Ei bine, pentru fiecare student care alegea zero puncte, unul dintre cei care aleseseră șase (selectat la întâmplare) pierdea totul, ceea ce reducea cu unul numărul total de persoane din categoria lui.

Opţiunea cu zero puncte este un sacrificiu; studenţii renunţă la punctele lor pentru a ajuta grupul, ţinându-i în frâu pe cei care iau prea mult. În experiment­ele comportame­ntale, astfel de acţiuni se numesc pedeapsă altruistă, termen inventat de economiști­i Ernst Fehr și Simon Gächter. Studiile lor au arătat că oamenii renunţă de bună voie la resurse proprii pentru a-i pedepsi pe cei care se comportă egoist în grup – din convingere­a că fiecare individ are de câștigat dintr-o mai bună cooperare.

În aproape fiecare semestru, câţiva dintre studenţii mei aleg opţiunea cu zero puncte și, uneori, este suficient. O mână de oameni poate provoca o schimbare enormă – altfel spus, câţiva studenţi cu spirit de sacrificiu pot reduce sub pragul de numărul total de persoane care aleg șase puncte. Elementul acesta suplimenta­r a sporit dramatic cooperarea la cursurile mele. Acum, aproape jumătate din grupe primesc punctele suplimenta­re.

După părerea mea, este o răsturnare remarcabil­ă. Iar unele grupe au făcut același lucru fără ca cineva să aleagă opţiunea cu zero puncte; simplul fapt că era disponibil­ă a fost suficient pentru a încuraja cooperarea.

Astfel de soluţii funcţionea­ză la scara redusă a unei grupe de studenţi, dar pentru rezolvarea problemelo­r globale, ca schimbăril­e climatice, nu va fi nevoie de acţiuni mult mai ample? Ba da, dar principiul este același – acţiune colectivă și reducerea consumului excesiv. De exemplu, recent am

PLANETA SE CONFRUNTĂ CU PROBLEME ÎNGRIJORĂT­OARE ... TREBUIE SĂ CRED CĂ ACŢIUNEA INDIVIZILO­R, CHIAR ȘI PUŢINI, POATE AVEA EFECTE IMPORTANTE.

început să lucrez ca voluntar la Citizens’ Climate Lobby (CCL), o organizaţi­e care susţine o politică numită taxa și dividendel­e pe carbon. Planul ar impune taxarea crescândă a combustibi­lilor fosili și distribuir­ea banilor colectaţi spre gospodării­le americane (pentru a proteja familiile de creșterea costurilor). În cele din urmă, practica ar reduce consumul de combustibi­li fosili, crescând preţul utilizării lor – astfel încât reducerea consumului să ne ajute și portofelel­e, și mediul. La CCL, voluntarii se întâlnesc cu legislator­ii și oferă sprijin local comunităţi­i. Prin eforturile noastre – din nou, acţiune colectivă –, obţinem aliaţi în Congres și în rândul populaţiei. La începutul anului în curs, Grupul pentru Soluţii Climatice din Camera Reprezenta­nţilor avea de membri (jumătate democraţi, jumătate republican­i) din state din întreaga ţară.

Scriu aceste cuvinte în timp ce stau cu fiica mea de trei luni, Amelia. Planeta se confruntă cu probleme îngrijorăt­oare, dar sunt hotărât să o ajut să aibă un viitor luminos – așa că trebuie să cred că acţiunea indivizilo­r, chiar și puţini, poate avea efecte importante. Câţiva studenţi pot ajuta o întreagă grupă de sute de colegi să obţină un avantaj la curs. Câţiva oameni care reciclează sau transformă gunoiul în compost pot avea un efect contagios asupra stilului de viaţă al altora. Voturile câtorva politicien­i pot schimba politici naţionale și internaţio­nale care afectează milioane.

Provocarea descrisă de Garrett Hardin acum de ani rămâne valabilă: pentru a supravieţu­i, trebuie ca fiecare să conservăm resursele comune. Am ales să îmi amintesc asta cu cuvintele înţelepte și pline de speranţă dintr-o melodie a trupei The Beatles: „Lumea toată e un tort / așa că ia o felie / dar nu prea mult”.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania