National Geographic Romania

ȘASE METODE LA ÎNDEMÂNĂ

-

1 FĂRĂ PUNGI DE PLASTIC

Mergeți la cumpărătur­i cu sacoșe reutilizab­ile. Anual, populația planetei folosește un trilion de pungi de plastic pentru cumpărătur­i. Și dacă în S.U.A. se înregistre­ază aproape o pungă per american zilnic, la polul opus, danezul mediu folosește patru pungi de unică folosință pe an. Danemarca a introdus prima taxă pe pungi în 1993.

2 „PAS” LA PAIE

În caz că nu aveți necesități medicale – dar și atunci –, puteți folosi paie de carton. Americanii aruncă anual 500 de milioane de paie de plastic.

3 NU STICLELOR DE PLASTIC

Investiți într-o sticlă de apă pe care să o reumpleți. Dacă vă îngrijorea­ză calitatea apei, unele au filtre incluse. Câteva orașe mari, printre care și San Francisco, au interzis complet vânzarea de apă îmbuteliat­ă. Dar la nivel global se vând în fiecare minut aproape un milion de sticle de plastic cu diverse băuturi.

4 AMBALAJELE DE PLASTIC

Folosiți săpun solid, nu lichid. Cumpărați în cantități mari. Evitați produsele în ambalaj de plastic. Și dacă tot faceți asta, renunțați la farfuriile și paharele de plastic. Francezii sunt pe cale să le interzică (parțial).

5 RECICLAȚI TOT CE PUTEȚI

Chiar și în țările bogate, rata de reciclare e redusă. La nivel planetar, se reciclează 18% din plastic. Europa reușește 30%, China – 25%, iar S.U.A. – numai 9%.

6 NU ARUNCAȚI DEȘEURILE ORIUNDE

ONG-ul Ocean Conservanc­y desfășoară de 30 de ani operațiuni de curățare a plajelor. Din cele zece tipuri de deșeuri pe care le găsesc cel mai des voluntarii, cu excepția recipiente­lor de sticlă, toate celelalte sunt din plastic.

La nivel mondial, 73% din deșeurile de pe plaje sunt din plastic: mucuri de țigară (filtrele), sticle și capace, ambalaje alimentare, pungi de cumpărătur­i, recipiente de polistiren. În 2016, ONG-ul a colectat 8.350 de tone de gunoaie din 112 țări – cam o miime din ce ajunge în ocean an de an.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania