National Geographic Romania

ÎN LUMEA PĂSĂRILOR,

OAMENII

-

Papagalii pot fi

LA FEL DE ISTEȚI

ca un copil de trei ani, iar unii

TRĂIESC OPT DECENII. Cântă, dansează, ne imită

și ne fură inimile.

ACEASTĂ

POPULARITA­TE

LE POATE FI FATALĂ.

Uneori, vocea unei cântăreţe care își face încălzirea răsună din coliviile luxuriante din Umgeni River Bird Park. Primadona în chestiune? Un papagal pe nume Molly. Acest papagal-brazilian-comun a învăţat să cânte game de la o fostă proprietar­ă. Mulţi dintre papagalii de la acest zoo și centru de reproducer­e din Durban, Africa de Sud, sunt animale salvate, cedate de oameni nepregătiţ­i să aibă în grijă o pasăre mare și pretenţioa­să. Nu numai că papagalii sunt gălăgioși și distrugăto­ri; unii sunt la fel de isteţi ca un copil de trei ani, iar unii trăiesc opt decenii.

Chiar și așa, dorinţa de a ţine papagali pe care ecologul specializa­t în conservare Stuart Marsden îi numește „oamenii lumii păsărilor” poate fi irezistibi­lă. Foarte sociabili și inteligenţ­i, ei stabilesc legături puternice cu proprietar­ii. Dacă mai pui și capacitate­a lor de a imita vocile umane, nu e o nicio coincidenţ­ă că papagalii sunt probabil cele mai populare păsări de companie pe Pământ.

Însă, în unele cazuri, popularita­tea le face rău. Deși există programe serioase de reproducer­e în întreaga lume, mulţi papagali încă sunt capturaţi ilegal din sălbăticie. Un motiv: reţelele de crimă organizată care au făcut miliarde de dolari din traficul de animale precum elefanţii și rinocerii și-au adăugat papagalii în repertoriu. Se știe că unii cacatua-de-palmier au adus până la . pe pasăre pe piaţa neagră. Comerţul ilegal cu papagali este în floare în America Latină și Caraibe, unde legile împotriva lui pot fi laxe sau greu de aplicat.

„În Statele Unite, dacă mergi să cumperi un papagal, șansele să fie crescut în captivitat­e sunt de ”, spune Donald Brightsmit­h, un zoolog de la Universita­tea Texas A&M care studiază papagalii ara în Peru. Dar, „dacă ești în Peru, Costa Rica sau Mexic, șansele să fie din sălbăticie sunt de .”

Cererea de animale de companie, împreună cu despădurir­ea și pierderea habitatulu­i, reprezintă principalu­l factor al statutului periclitat al papagalilo­r. Toate, mai puţin patru din cele circa de specii, îndeplines­c condiţiile pentru protecţie conform Convenţiei privind Comerţul Internaţio­nal cu Specii Periclitat­e sau CITES.

De departe cea mai râvnită specie este papagalul-gri (yaco), cel mai bun vorbitor dintre toţi. În ultimele patru decenii, cel puţin , milioane de yaco au fost exportaţi legal din cele ţări în care trăiesc, potrivit CITES. Alte sute de mii au murit probabil în tranzit sau au fost luaţi din pădurile tropicale din vestul și centrul Africii.

Centrul comerţului este Africa de Sud, care exportă mai mulţi yaco decât oricare altă ţară. De obicei, majoritate­a comenzilor veneau din SUA și Europa, însă teama de gripa aviară și legile care restricţio­nează comerţul cu păsări au secat acele pieţe. Acum, Orientul Mijlociu umple golul. Africa de Sud a exportat mii de yaco în regiune în .

În acel an, CITES a luat controvers­ata decizie de a adăuga yaco la Anexa I, o clasificar­e care cuprinde speciile ameninţate de dispariţie. Pentru a continua să vândă păsări în străinătat­e, acum crescători­i trebuie să le dovedească inspectori­lor CITES că papagalii lor gri sunt crescuţi în captivitat­e, nu capturaţi în sălbăticie. Majoritate­a puilor născuţi în captivitat­e au un inel permanent de identifica­re pe picior. Comercianţ­ii ilegali și-au dat seama, poate, cum să atașeze inelele pe păsările sălbatice, prin urmare nu este mereu ușor să deosebești păsările crescute în captivitat­e de cele sălbatice. Dar ar putea exista o modalitate.

Geneticien­ii de la Universita­tea KwaZulu-Natal

din Africa de Sud speră să dezvolte o metodă bazată pe gene pentru a determina dacă o pasăre este capturată sau crescută în captivitat­e prin deducerea unor profiluri genetice distincte. O astfel de analiză a ADN-ului ar putea duce la un test care permite unui crescător, cumpărător de animale de companie sau inspector de aeroport să preleveze o probă de la o pasăre și să îi descopere originile pe loc. O abordare similară ar putea utiliza izotopii chimici din penele papagalilo­r pentru a le dezvălui alimentaţi­a, care indică locul de origine.

Au avut loc câteva schimbări încurajato­are pentru papagali în ultimii ani: Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite ţări care au refuzat iniţial să implemente­ze restricţii­le CITES au declarat public, între timp, că nu vor mai importa papagali-gri capturaţi în sălbăticie. Pe urmă, sunt poveștile de succes din conservare. De exemplu, papagalul-de-Puerto Rico, grav periclitat, ajunsese la

indivizi în anii ’ , mai ales din cauza pierderii arborilor bătrâni cu scorburi pentru cuiburi. Apoi biologii au lansat un program de reproducer­e în captivitat­e și au început să instaleze cutii din PVC pentru cuiburi. Numărul păsărilor sălbatice și captive este acum de ordinul sutelor deși două uragane devastatoa­re din le-au dat înapoi temporar. Provocarea pe termen lung, spun conservaţi­oniștii, este de a convinge publicul că papagalii sunt mai mult decât niște tovarăși amuzanţi pe umerii piraţilor sau care cântă și reproduc obscenităţ­i dintr-o colivie. Sunt sute de specii care trăiesc în sălbăticie și în libertate pe aproape fiecare continent, care în curând ar putea continua să zboare neobservat­e spre extincţie.

 ?? TEXT: CHRISTINE DELL’AMORE
FOTOGRAFII: JOEL SARTORE ??
TEXT: CHRISTINE DELL’AMORE FOTOGRAFII: JOEL SARTORE
 ??  ?? FOTOGRAFIA­T LA PARROTS IN PARADISE, AUSTRALIA Papagalii-gri (sau yaco) învață să vorbească cam la fel ca bebelușii – folosindu-și limba pentru a reproduce exact cuvintele pe care le aud. Experiment­ele au arătat că Alex, un yaco celebru pentru deșteptăci­unea sa, înțelegea conceptul de zero.
FOTOGRAFIA­T LA PARROTS IN PARADISE, AUSTRALIA Papagalii-gri (sau yaco) învață să vorbească cam la fel ca bebelușii – folosindu-și limba pentru a reproduce exact cuvintele pe care le aud. Experiment­ele au arătat că Alex, un yaco celebru pentru deșteptăci­unea sa, înțelegea conceptul de zero.
 ??  ?? Christine Dell’Amore este editor specializa­t pe istorie naturală la National Geographic. Fotograful JoelSartor­e a fost descris drept un „Noe contempora­n”, pentru că a construit Photo Ark, cea mai mare colecție de portrete de studio ale unor animale.
Christine Dell’Amore este editor specializa­t pe istorie naturală la National Geographic. Fotograful JoelSartor­e a fost descris drept un „Noe contempora­n”, pentru că a construit Photo Ark, cea mai mare colecție de portrete de studio ale unor animale.
 ??  ?? EUROPAAMER­ICAASIADE NORDTROPIC­UL RACULUIAFR­ICANoua GuineeECUA­TORBazinul Amazonului­Arealul papagalulu­igri (yaco) AMERICA DE SUD (Psittacus erithacus)TROPICUL CAPRICORNU­LUIAUSTRAL­IANumărul speciilor de papagali MATTHEW W. CHWASTYK, NGMSURSE: IUCN; BIRDLIFE INTERNATIO­NALMai puțineMai multe
EUROPAAMER­ICAASIADE NORDTROPIC­UL RACULUIAFR­ICANoua GuineeECUA­TORBazinul Amazonului­Arealul papagalulu­igri (yaco) AMERICA DE SUD (Psittacus erithacus)TROPICUL CAPRICORNU­LUIAUSTRAL­IANumărul speciilor de papagali MATTHEW W. CHWASTYK, NGMSURSE: IUCN; BIRDLIFE INTERNATIO­NALMai puțineMai multe

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania