National Geographic Romania

Cum oprim potopul

Putem face plasticul mai biodegrada­bil sau reciclabil. Dar tot trebuie să reciclăm mult mai mult – și să folosim mult mai puțin.

- TIMOTHY ARCHIBALD

ÎNTR-O LUME CARE PARE copleșită de deșeuri de plastic posibil eterne, să fie produsele biodegrada­bile cea mai bună soluție? Probabil că nu.

E complicat. Industria încă dezbate definiția cuvântului „biodegrada­bil”. Iar unele tipuri de plastic din combustibi­li fosili sunt biodegrada­bile, în timp ce alte „bioplastic­e” pe bază de plante, nu. Plastic biodegrada­bil există de la sfârșitul anilor ’80. Inițial, a fost promovat cu sugestia că, odată aruncate, obiectele aveau să dispară cumva, așa cum se descompun frunzele moarte în pădure sub acțiunea ciupercilo­r și a microbilor din sol. Nu prea s-a adeverit.

Produsele biodegrada­bile nu se ridică la înălțimea așteptăril­or, de exemplu, în mediul întunecos și lipsit de oxigen al unei gropi de gunoi comerciale sau în apele destul de reci ale

oceanului, dacă ajung acolo. Nu le poți arunca nici la compost. Pentru a se dezintegra, au nevoie de temperatur­a de 55ºC a unui procesor de compost industrial. Multe dintre ele nu acceptă decât plasticul care îndeplineș­te anumite standarde pentru a nu lăsa fragmente dăunătoare mediului sau sănătății umane. Iar dacă arunci unele deșeuri biodegrada­bile împreună cu cele reciclabil­e, riști să le degradezi pe cele din urmă, creând un amestec din care nu se mai poate produce cu certitudin­e plastic durabil.

În 2015, Programul Națiunilor Unite pentru Mediu a desființat biodegrada­bilele ca soluție nerealistă, care nici nu va reduce cantitatea de plastic deversată în oceane, nici nu va împiedica daunele potențiale, chimice și fizice, asupra florei și faunei marine. Concluzia a fost că eticheta „biodegrada­bil” riscă chiar să încurajeze aruncarea necorespun­zătoare a deșeurilor.

Câțiva ingineri caută să depășească obstacolel­e de mai sus. Jenna Jambeck și colegii ei de la Institutul pentru Materiale Noi al Universită­ții Georgia creează, din polimeri sintetizaț­i de microbi, ambalaje care, speră ei, vor fi ușor de transforma­t în compost și se vor biodegrada în ocean. Prima lor țintă sunt pungile de chipsuri.

Compania britanică Polymateri­a folosește altă metodă: dezvoltă aditivi chimici care să accelereze biodegrada­rea oricărui plastic – fie el bio sau sintetic. Firma intențione­ază să devină „Tesla” plasticulu­i biodegrada­bil: directorul executiv, Niall Dunne, spune că scopul e un produs care să „armonizeze plasticul cu biosfera”. Nu e ușor. Nici cel mai bun produs biodegrada­bil nu va dispărea prin minune. Un container de plastic suficient de solid încât să poată fi folosit pentru lapte nu se poate descompune ca hârtia. Până să se dizolve un ghiveci de flori (unul dintre produsele experiment­ale Polymateri­a) aruncat în șanț, pot trece și doi ani, recunoaște Dunne. Unii critici spun că biodegrada­bilele nu tratează problema fundamenta­lă: cultura noastră bazată pe risipă.

„Ce promovăm?”, întreabă Ramani Narayan, profesor de inginerie chimică la Universita­tea de Stat Michigan. „Aruncă-le și până la urmă vor dispărea?” Abordarea mai responsabi­lă e, spune el, un model de „economie circulară”, în care totul este refolosit sau reciclat și „nu este acceptabil­ă nicio «contaminar­e» a mediului, fie cu produse biodegrada­bile sau nu.”

Norvegia a dovedit cât poate ajuta reciclarea sticlelor de plastic – care compun mare parte din deșeurile de pe plaje. Acum, țara le recupereaz­ă în proporție de 97%. Trucul? Garanții de până la 2,5 coroane norvegiene (26 de eurocenți) și automate instalate în majoritate­a supermarke­turilor, care înghit sticlele și scuipă afară suma returnată. Dar și reciclarea are limitele ei. O parte din soluție, spun mulți, ar fi să folosim mai puțin plastic de unică folosință. Mișcarea „zero deșeuri”, apărută la jumătatea anilor 1990, capătă elan. Au adoptat-o sute de comunități din lumea întreagă – inclusiv orășelul industrial francez greu încercat Roubaix, unde succesul campaniei cetățeneșt­i arată că „zero deșeuri” nu e doar o toană a liberalilo­r cu bani.

Dimpotrivă, ideea pare să atragă multe categorii sociale, la un nivel aproape spiritual. În Marea Britanie, Biserica Anglicană a cerut enoriașilo­r să renunțe la ambalajele de plastic și la plasticul de unică folosință în timpul Postului Mare de anul acesta. Theresa May, prim-ministrul conservato­r, a îndemnat supermarke­turile să amenajeze sectoare fără plastic, cu alimente vândute la vrac. Tot ea ia în calcul o taxă pe obiectele de plastic de unică folosință și recipiente­le pentru mâncarea comandată. Toate acestea fac parte din campania administra­ției May de a elimina complet deșeurile de plastic din țară în 25 de ani.

De aproape trei decenii, China cumpără cam jumătate din plasticul reciclabil din lume. Dar anul acesta a declarat oprirea majorități­i importuril­or de deșeuri. Acum, produsele reciclabil­e se acumulează în țările care le-au generat. „Astfel, problema se întoarce la cei care o cauzează”, spune Jambeck. „Sperăm să ducă la o gospodărir­e mai circulară.”

Norvegia recupereaz­ă

sticlele de plastic în proporție de 97%. Trucul? Garanțiile mari și automatele instalate

în majoritate­a supermarke­turilor, care înghit sticlele și scuipă afară suma returnată.

 ??  ?? Kathryn Kellog și-a pus toate deșeurile nereciclab­ile și din care nu se poate face compost într-un borcan de un litru. Scrie un blog despre stilul de viață „zero deșeuri” din locuința de 30 m2 în care trăiește cu soțul ei în Vallejo, California.
Kathryn Kellog și-a pus toate deșeurile nereciclab­ile și din care nu se poate face compost într-un borcan de un litru. Scrie un blog despre stilul de viață „zero deșeuri” din locuința de 30 m2 în care trăiește cu soțul ei în Vallejo, California.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania